Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghie pentru alegerea noului papă

A început procesul de alegere al noului suveran pontif. Biserica întreagă, în unire cu Colegiul Cardinalilor, se roagă pentru ca Duhul Sfânt să aducă la cârma Bisericii sale un păstor după inima sa. Și în Biserica locală de Iași credincioșii s-au rugat în acest sens.

La catedrala "Adormirea Maicii Domnului" a avut loc o sfântă Liturghie, prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, luni, 18 februarie, la ora 18.30. Au concelebrat PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, pr. Mihai Pătrașcu, pr. Cornel Cadar, pr. Dumitru Gabor și pr. Fabian Doboș. Lor li s-au alăturat credincioși din parohie, copii, tineri și persoane consacrate.

La începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a amintit că Biserica întreagă, "episcopii, preoții, seminariștii, persoanele consacrate și toți credincioșii se roagă în aceste zile pentru ca Dumnezeu, prin Duhul Sfânt, să dea Bisericii sale un păstor care să o conducă în spiritul adevărului și al dreptății".

Lecturile proclamate luate din Is 61,1-3a.6a.8b-9, Ps 88(89), Ef 4,11-16, In 15,9-17 exprimă tocmai această dorință a Bisericii, ca Duhul Sfânt să coboare în inimile noastre pentru a putea acționa după îndemnurile și aspirațiile sale.

În omilia sa, PS Petru Gherghel a accentuat în special rolul Duhului Sfânt în Biserică și felul în care el acționează, asistând Biserica lui Cristos în pelerinajul ei pe acest pământ. În acest sens, Preasfințitul a afirmat că "ne bucurăm să credem că Dumnezeu prin Duhul Sfânt lucrează în istoria noastră și că el ne va da un păstor după inima sa... Avem nevoie de un slujitor care să slujească Biserica așa cum a slujit-o Cristos și să-și dea chiar și viața pentru ea...".

El a continuat, spunând că "în acest nou mileniu credem că sfântul Petru, care mijlocește pentru noi, se roagă ca Dumnezeu să dea Bisericii un păstor care să iubească și să slujească pe credincioși așa cum i-a iubit Cristos".

PS Petru Gherghel și-a încheiat omilia cu o rugăciune, invocându-l pe Dumnezeu să lumineze Biserica sa în acest timp: "Doamne, care te-ai dăruit Bisericii, revarsă prin Duhul Sfânt lumina ta asupra Bisericii, asupra cardinalilor adunați în conclav. Revarsă asupra tuturor iubirea ta și fă să simțim providența ta, darurile tale pentru noi, pentru viitorul nostru. Amin".

La sfârșitul celebrării, episcopul i-a invitat pe toți cei prezenți să se unească în rugăciune împreună cu întreaga Biserică, spunând împreună "Regina coeli, laetare!"

Marius-Claudiu Dumea


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat