Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Zile de "misiuni" pentru creștinii catolici români din Dublin

"Cei care se împrăștiaseră,
treceau din loc în loc vestind cuvântul" (Fap 7,4)

În perioada 18 martie - 4 aprilie, am avut bucuria să experimentez împlinirea acestui cuvânt din cartea Faptele Apostolilor la Dublin în Irlanda. Comunitatea creștinilor catolici români, majoritatea provenind din Dieceza de Iași, plecați departe de casă pentru a-și face un trai mai bun, continuă aceeași atitudine pe care au avut-o primii creștini la începutul Bisericii: acolo unde ajungeau, vesteau cuvântul, împlineau poruncile, trăiau conform evangheliei.

Programul liturgic al comunității din Dublin, păstorită cu mult zel de inimosul preot Eugen Tâmpu, este următorul: zilnic sfânta Liturghie, precedată de recitarea Rozariului (sau în timpul Postului Mare de celebrarea Căii sfintei cruci în zilele de miercuri și vineri); marțea, devoțiune în cinstea sfântului Anton de Padova; în vinerea I din lună, după Liturghie urmează adorația euharistică; duminica sunt două sfinte Liturghii.

În Duminica Floriilor, credincioșii, în număr de circa 500, purtând ramuri verzi în mâini, l-au aclamat pe Cristos care a venit să ne mântuiască. În același timp au început Săptămâna Sfântă cu hotărârea de a se pregăti cum se cuvine pentru solemnitatea Învierii Domnului. În acest sens, cei care au dorit (și au fost destul de mulți), au putut să participe în zilele de luni, marți și miercuri din Săptămâna Sfântă la trei zile de "misiuni", cu o reflecție pe zi. Temele meditate au fost: demnitatea omului și demnitatea creștinului; păcatul - atentat la demnitatea creștină; Euharistia - sacramentul sacrificiului lui Cristos și medicament al nemuririi. Liturghia "Cina Domnului" din Joia Sfântă și ceremoniile din Vinerea Sfântă s-au celebrat în limba engleză împreună cu comunitatea care găzduiește comunitatea românilor. Desigur, credincioșii români au fost mult mai numeroși la aceste celebrări. Pe tot parcursul Săptămânii Sfinte, a existat posibilitatea de spovadă pentru toți cei care au dorit să-și purifice sufletul pentru a sărbători cum se cuvinte Paștele.

Celebrarea privegherii pascale a început la ora 22.00. Au participat la această mare priveghere și la sfânta Liturghie solemnă peste 600 de credincioși. În timpul Liturghiei a fost administrat și sacramentul Botezului pentru un copil. Trebuie spus că la Liturghiile duminicale și din sărbătorile de poruncă, părinții aduc și copiii la biserică, așa încât celebrările se constituie ca o adevărată adunare a unei familii în care sunt prezenți toți: copii, părinți, tineri, adulți. Corul, care este în formare, a animat cu însuflețire întreaga celebrare. După sfânta Liturghie, părintele Eugen a binecuvântat alimentele de Paști pe care credincioșii le-au adus la biserică. În ziua următoare, Duminica Paștelui, aceeași participare. Se putea citi pe fețele credincioșilor bucuria; această bucurie era motivată atât de sărbătoarea Paștelui, cât mai ales de faptul că puteau cânta cu suflete curate "Cristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le".

Pe tot parcursul șederii mele în Irlanda am experimentat aceeași bucurie pe care o simțeau apostolii când vizitau noile comunități creștine. Credincioșii români au primit și ei îndemnul de a continua să vestească cuvântul prin trăirea lor creștină și să fie pentru toți mărturisitori ai lui Cristos Înviat.

Pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat