Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pr. Anton DamocA trecut la Domnul pr. Anton Dămoc

Pr. Anton Dămoc OFMconv., decanul de vârstă al preoților din Dieceza de Iași a trecut la cele veșnice duminică, 17 aprilie 2005, ora 9.15. Înmormântarea va avea loc la Târgu Trotuș, miercuri, 20 aprilie, începând cu ora 10.30.

Pr. Anton s-a născut în ziua de 24 martie 1910, la Săbăoani, pe atunci jud. Roman, astăzi jud. Neamț, din părinții Anton Dămoc și Catrina, născută Dumea. După absolvirea școlii elementare în satul natal, în anul 1926 a intrat la Seminarul de la Hălăucești, jud. Iași. Despre acest moment, într-un interviu acordat revistei Lumina creștinului, în martie 2004, pr. Anton Dămoc spunea: "Nu aveam la început gândul de a deveni preot și să merg pe urmele fratelui meu mai mare, pr. Mihai Dămoc. Dar se vede că harul lui Dumnezeu a fost mai tare decât voința mea, m-a învins și mi-a îndreptat pașii spre preoție".

În anul 1931 a început Noviciatul la Săbăoani, tot aici în anul următor, la 20 august, avea să depună profesiunea simplă. Profesiunea perpetuă a depus-o în 1935, tot la 20 august, la Luizi-Călugăra, jud. Bacău.

Între anii 1932-1938 a studiat filozofia și teologia la Luizi-Călugăra. Tot la Luizi-Călugăra a fost hirotonit preot, la 4 aprilie 1937, prin impunerea mâinilor Excelenței sale ep. Mihai Robu.

După terminarea studiilor de teologie, timp de câteva luni, în 1938, pr. Anton a activat la Adjudeni, jud. Neamț. Între anii 1938 și 1946 a fost vicar la Luizi-Călugăra. Apoi, între 1946 și 1949, a fost paroh la Faraoani, jud. Bacău.

De la Faraoani, în 1949, în ziua de 13 aprilie, împreună cu alți trei confrați franciscani și câțiva enoriași din Faraoani, este arestat și dus la închisoarea din Bacău. După 18 luni de interogatorii, este condamnat de regimul comunist la 10 ani de temniță grea, pe care i-a executat la o fabrică de nituri, la fierărie și apoi la minele de plumb de la Nistru și Baia Sprie, precum și la Canal, la Aiud și la Gherla. În 1959, i-a fost impus domiciliul obligatoriu și a fost trimis la Fundata, com. Perieți, jud. Ialomița, pentru o perioadă de 5 ani, 3 luni și 9 zile.

Despre anii din închisoare și despre modul în care a reușit să depășească aceste încercări, tot în revista Lumina creștinului, martie 2004, pr. Anton mărturisește: "Trebuie să spun că fără credință, fără dragoste, fără grijă de mântuire e imposibil de dus o asemenea cruce. Dar Dumnezeu mi-a dat tăria necesară și am reușit să depășesc aceste greutăți. Am știut tot timpul că suferim și lucrăm pentru cauza lui Dumnezeu și împodobirea sufletului", și mai departe spune: "... am fost de folos pentru ceilalți: pentru a-i întări, pentru a-i ajuta, chiar pentru a-i readuce pe calea credinței".

După eliberare, în 1964, a activat ca vicar parohial, mai întâi la Barticești, și, apoi, la Hălăucești, iar între anii 1965 și 1984 a fost paroh la Luncași, jud. Iași. În 1984, pensionându-se, s-a retras la Valea Mare, jud. Bacău.

În 1990, după căderea regimului comunist, pr. Anton a putut să se reîntoarcă, în sfârșit, în sânul familiei sale franciscane, care a fost persecutată pentru mai bine de 40 de ani. Din 1990 a fost trimis în Conventul din Târgu Trotuș, unde cu multă simplitate, cu multă dăruire și cu un spirit binevoitor și-a exercitat misiunea sa de preot și frate franciscan, până în ultimele clipe ale vieții sale, adică 17 aprilie 2005, ora 9.15, moment în care a fost chemat în casa Tatălui ceresc.

Aceasta a fost, pe scurt, viața părintelui Anton Dămoc, o viață trăită cu totală dăruire spre slava lui Dumnezeu și mântuirea sufletelor; în împlinirea acestui scop nobil nimeni și nimic nu i-a putut sta împotrivă. Astfel, părintele ar putea spune cu sfântul apostolul Paul: "Dar noi avem această comoară în vase de lut pentru ca puterea imensă să fie de la Dumnezeu, și nu de la noi. Suntem apăsați din toate părțile, dar nu striviți; suntem în cumpănă, dar nu disperați; persecutați, dar nu abandonați; doborâți, dar nu uciși. Pretutindeni purtăm în trupul nostru moartea lui Isus ca sa se arate și viața lui Isus în trupul nostru" (2Cor 4,7-10).

Pr. Anton rămâne un exemplu de adevărat creștin, adevărat frate franciscan și adevărat preot în slujba Bisericii lui Cristos. În interviul amintit mai sus, din revista Lumina creștinului, cerându-i-se un sfat pentru preoții mai tineri, pr. Anton a spus: "În primul rând să nu uitați nici un moment de obligațiile pe care le-ați luat în fața lui Dumnezeu și a Bisericii. În al doilea rând, să aveți o mare grijă de a învinge tot ceea ce vă îndepărtează de ideal: mântuirea voastră și a sufletelor". Sunt gânduri care vin dintr-o experiență de 95 de ani de viață și de 68 de ani de preoție.

Odihna ce veșnică dă-i-o lui Doamne. Și lumina cea fără de sfârșit să-i strălucească. Să se odihnească în pace. Amin!

Pr. Antonel-Aurel Ilieș, secretar provincial


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat