Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Administrarea Mirului la 32 de copii și tineri

Unsprezece preoți și doi diaconi au fost alături de PS Petru Gherghel care a celebrat la Roma, în ziua de 10 aprilie, o Liturghie solemnă în bazilica "Sfântul Petru", în cadrul căreia 32 de copii și tineri din comunitatea românilor din Italia au primit sacramentul Mirului.

De pregătirea candidaților s-a ocupat sora Ana Celmare încă de la începutul anului. Sora Ana și părintele Cornel Berea s-au ocupat și de împodobirea bisericii și a celebrării cu cele câteva elemente care i-au scos în evidență particularitatea: șapte flăcări de foc pictate, așezate de o parte și de alta a altarului, simbolizând darurile Duhului Sfânt, și candelele așezate la picioarele lumânării pascale, pe care copii le-au purtat în procesiune la venire și la plecare, simbolizând lumina vie pe care cei miruiți sunt chemați să o poarte în lume.

Prezența Preasfințitului a adunat, ca de fiecare dată, un mare număr de credincioși, care au înfruntat vremea ploioasă și distanțele mari ce-i despart de biserica din centrul Romei. Desigur, nici preoții și studenții români din Italia nu puteau să lipsească de la întâlnirea cu păstorul lor.

Cei 32 de candidați, purtând candele aprinse în mâini (copii și tineri), au deschis procesiunea, care a traversat bazilica de la intrare spre altarul central, înfruntând mulțimea de credincioși, rude și prieteni dotați din abundență cu aparate de fotografiat și camere video. Cei prezenți au fost impresionați de mareea de flash-uri care a făcut ca această celebrare să constituie o amintire de neuitat.

Alături de Preasfințitul s-a remarcat prezența festivă a părintelui paroh Isidor Iacovici și a părintelui Benone Lucaci. În cuvântul introductiv, părintele paroh a prezentat succint situația pastorației românilor din zona Romei și a invitat comunitatea să trăiască bucuria sărbătorii chiar dacă în memorie erau încă atât de vii evenimentele triste ale morții și înmormântării Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea.

La predică, Preasfințitul a coborât în mijlocul candidaților, le-a verificat discret cunoștințele și a construit predica în jurul simbolurilor flăcărilor și a candelelor prezente în fața altarului și a lumânării pascale, reproducând universul de căldură și de lumină pe care îl oferă întâlnirea sacramentală cu Cristos cel înviat.

În momentul administrării Mirului candidații s-au prezentat unul câte unul în fața episcopului, însoțiți de către unul sau mai mulți nași.

La încheierea sfintei Liturghii, unul dintre proaspeții miruiți a mulțumit Preasfințitului, părintelui paroh și tuturor acelora care s-au străduit pentru pregătirea lor și a sărbătorii. Apoi au fost oferite flori episcopului și preoților concelebranți și, după o fotografie de grup, s-a format procesiunea care s-a întors în sacristie acompaniată de cântecul și aplauzele tuturor celor prezenți.

Cu această ocazie, ep. Petru Gherghel a vizitat și celelalte două comunități de români: Ladispoli și Grotte Celone.

Ovidiu Bișog


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat