Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Fundu Răcăciuni: Înmormântarea sorei Magda Cochior

Pentru mulți copii și familii nevoiașe din Hălăucești, sr. Magda va rămâne pentru mult timp "sora", care era mereu senină, disponibilă, cu zâmbetul pe față și cu inimă largă.

Așa au cunoscut-o și surorile din Congregația Surorilor Franciscane Misionare de Assisi.

Așa au oferit-o părinții și, mai ales, mama care, și ea, destul de senină, o veghea pentru ultima dată la căpătâiul sicriului.

Joi, 14 aprilie, la ora 10.30, la Fundu Răcăciuni, comunitatea sa natală, sr. Magda Cochior a fost condusă pe ultimul drum de toți cei dragi.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de Mons. Alois Fechet, responsabil cu viața consacrată la nivel diecezan, care a fost înconjurat de un grup relativ numeros de preoți franciscani și diecezani.

Pe ultimul drum au dorit să-i fie alături: sr. Maria Porundi, provinciala Surorilor Franciscane Misionare de Assisi, sr. Carmelina Russo, vicara generală de la casa generală din Assisi, sr. Elisabeta Mircsov, superioara Casei "Sf. Rita" din Hălăucești, surorile din toate comunitățile din Moldova și din București, surori din alte congregații, frații franciscani novici de la Prăjești, rudele, precum și o mare parte din comunitatea din Fundu Răcăciuni.

Tinerii din localitate, în semn de prețuire pentru cea care a fost una dintre ei, au dorit să-și evidențieze prezența îmbrăcând frumoasele lor costume populare.

Ceremonia a început în după-amiaza zile de 13 aprilie, în biserica din Hălăucești. De aici, în special copiii s-au desprins cu greu de "sora Magda", care, în opinia unuia dintre ei, "a închis ochii pentru că se roagă pentru noi în gând". A fost dusă apoi la Fundu Răcăciuni unde a fost așezată pe un catafalc în biserică. Pe tot parcursul nopții, Surorile Franciscane Misionare de Assisi, precum și rudele, dar și mulți creștini au participat la o priveghere de rugăciune. Dimineață, 14 aprilie, ceremoniile înmormântării au început în biserică printr-un requiem solemn, după care, în procesiune, a fost purtată de surori afară, unde s-a celebrat sfânta Liturghie.

Tot în procesiune, după sfânta Liturghie, a fost condusă la cimitir și așezată în același mormânt cu tatăl său, mort și el de 14 ani. Sr. Magda era al nouălea din cei unsprezece copii ai familiei Cochior.

Înainte "să plece", a avut grijă să definitiveze actele necesare pentru autoritățile de la Direcția Copilului, precum și pachetele pentru familiile nevoiașe pe care le cunoștea deja foarte bine. Totul era pregătit din timp. Așa obișnuia să fie prudentă și prevăzătoare. Iar moartea a găsit-o slujind, deși era timpul odihnei...

Prin plecarea sa, sr. Magda lasă un gol, lasă mulți copii cu privirea în pământ, multe familii nevoiașe așteptând să-i vadă zâmbetul, lasă un gol care trebuie umplut. Mons. Alois Fechet, la predică, a făcut deja invitația ca acest gol să fie umplut. Va fi misiunea Surorilor Franciscane de Assisi, misiunea noastră a celor care am cunoscut-o pe sr. Magda, misiunea atâtor tinere care, ca și sr. Magda, vor auzi într-o zi glasul tainic al lui Dumnezeu: "Urmează-mă!".

Surorile Franciscane Misionare de Assisi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că au avut printre ele un asemenea dar, mulțumesc familiei care a oferit-o cu atâta dăruire Bisericii, mulțumesc tuturor celor care au înconjurat-o pe ultimul drum.

Dumnezeu s-o fericească cu sfinții săi în patria cerească!

Surorile Franciscane Misionare de Assisi


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat