Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Blaj: Federația Română a Acțiunii Catolice

S-a constituit Federația Română a Acțiunii Catolice (FRAC). În perioada 8-10 aprilie 2005, a avut loc la Blaj Adunarea de constituire a Federației Române a Acțiunii Catolice, la care au luat parte reprezentanți ai asociațiilor cu forme de Acțiune Catolică din țară: ASTRU Oradea, ASTRU Blaj, ASTRU Cluj, AGRU București, AGRU Cluj.

Din partea Acțiunii Catolice "Sf. Iosif" din Dieceza de Iași au participat: Anca Lucaci (președinte diecezan), Gabriel Burghelea (vicepreședinte), Lia Pușcașu (secretar), Eugen Mihăeș (responsabil ACT), Maria Lungu (reprezentant ACC), Gheorghe Cochior (responsabil ACA) și pr. Felix Roca (asistent spiritual).

Întâlnirea a fost ca un răspuns al provocării lansate la Cluj, în luna ianuarie, când, cu acordul și binecuvântarea PS Virgil Bercea, responsabil cu laicii din partea Conferinței Episcopale Române, reprezentanți ai asociațiilor cu forme de Acțiune Catolică din țară și-au exprimat dorința de a se organiza la nivel național sub forma unei federații.

La Blaj s-au pus bazele acestei federații, s-a constituit un proiect de statut, un protocol de asociere și un program bienal. Astfel, scopul federației este acela de a reuni formele asociative de Acțiune Catolică în vederea realizării apostolatului laic al Bisericii Catolice, iar obiectivele sunt următoarele: să promoveze comunicarea și colaborarea între asociațiile membre, să colaboreze cu alte forme asociative cu obiective compatibile, să fie reprezentată la nivel național și internațional (FIAC și altele), să reprezinte asociațiile membre în relațiile cu CER-ul (Conferința Episcopală Română).

Printre activitățile propuse se enumeră: participarea la întâlnirea AC mondială la Köln, 17 august 2005; întâlnire de formare pentru asistenții spirituali și animatorii din asociații, Blaj, 20-23 iunie 2005; promovarea și prezentarea federației în cadrul INTC 2006 la Șumuleu Ciuc etc.

În cadrul întâlnirii au fost, de asemenea, și momente spirituale profunde prin rugăciunile și sfintele Liturghii care dădeau un caracter aparte lucrărilor.

Ne rugăm ca bunul Dumnezeu să binecuvânteze și să însoțească cu harul său viața noastră asociativă, pentru ca astfel să putem răspunde chemării sale de a fi laici conștienți și responsabili de misiunea pe care ne-o încredințează.

Anca Lucaci


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat