Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Horgești: Înmormântarea pr. Anton Iștoc

Înmormântarea pr. Anton Iștoc, care a trecut la Domnul miercuri, 6 aprilie, a avut loc sâmbătă, 9 aprilie, în localitatea Horgești, jud. Bacău. Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Au concelebrat alături de Preasfinția sa preoții colegi ai părintelui, preoții care sunt originari din satul Horgești, precum și preoți care l-au cunoscut: în total un număr de 41. La celebrare a participat și părintele diacon Eugen Mateiaș, fiul al satului, dar și credincioșii din Parohia Horgești și din satele învecinate.

Celebrarea a început cu un requiem celebrat în oratoriul din Horgești, loc unde se celebrează de obicei sfânta Liturghie, pentru că biserica este în construcție (în oratoriu a fost depus trupul neînsuflețit al părintelui). Apoi, în procesiune, trupul pr. Anton Iștoc a fost purtat în curtea oratoriului, loc în care s-a celebrat Liturghia de înmormântare.

În cuvântul de învățătură, pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău și paroh la Parohia "Fericitul Ieremia" - Bacău, a evocat activitatea pastorală pe care a desfășurat-o pr. Iștoc Anton. El a spus că "pe părintele Anton îl conducem prin jertfa sfintei Liturghii și prin rugăciunile noastre pe ultimul drum din această viață. Dacă l-am întreba: Unde mergi, părinte? credem că răspunsul său ar fi acesta: E noapte! Merg acasă! Mă întorc acasă la Tatăl!" În continuare, părintele predicator a afirmat că "fiecare dintre noi, care citește cu credință și meditează cuvântul lui Dumnezeu, poate să spună: «Isuse, tu ai pregătit un loc și pentru mine, ai pregătit un loc și pentru acest slujitor al tău, care a crezut în tine și care a căutat Împărăția ta. Iată, noi ți-l încredințăm pentru ca tu să-i dai acel loc pe care l-ai pregătit pentru el»".

La finalul Liturghiei, PS Aurel Percă s-a adresat familiei îndoliate apreciind că a dat Bisericii un slujitor al altarului. El a comunicat și gândurile de compasiune și de rugăciune transmise de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, care nu a putut să fie prezent la celebrare, pentru că a participat la funeraliile papei Ioan Paul al II-lea la Roma. Apoi, pr. Vincențiu Burlacu, paroh de Horgești, a mulțumit tuturor pentru că au binevoit să participe la înmormântare.

După jertfa sfintei Liturghii, părintele decedat a fost purtat în procesiune de un grup de credincioși pe ultimul drum și așezat într-un mormânt din cimitirul Horgești, unde așteaptă venirea în slavă a Mântuitorului Cristos. De notat este faptul că pe drumul pe unde a fost purtat părintele Anton Iștoc spre cimitir, toate porțile și gardurile erau împodobite cu covoare frumos colorate, semn al respectului pe care i l-au acordat consătenii săi.

Să se odihnească în pace!


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat