Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa a învățat românește de la un preot ieșean

"Mulți iubiți frați si surori români, doresc să vă salut cu cuvintele apostolului Pavel, «Iar Dumnezeul păcii să fie cu voi!», pentru a vă manifesta afecțiunea mea și bucuria profundă pe care o simt aflându-mă împreuna cu Beatitudinea sa patriarhul Teoctist, pentru prima dată în mijlocul vostru, aici în România", sunt primele cuvinte din discursul rostit în limba română de papa Ioan Paul al II-lea în fața catedralei patriarhale din București, pe 7 mai 1999. Un discurs care a uimit sutele de mii de credincioși, catolici și ortodocși, adunați la acea memorabilă întâlnire a înalților conducători ai celor două Biserici. Mulțimea de oameni s-a întrebat atunci de unde știe Sfântul Părinte să vorbească atât de bine românește.

Cel care l-a învățat pe papa Ioan Paul al II-lea românește este un ieșean, născut în comuna Răchiteni, preot al Diecezei Romano-Catolice Iași, profesor al Seminarului Teologic Romano-Catolic Iași și în prezent directorul programului românesc al postului Radio Vatican din Italia. Este vorba despre preotul Anton Lucaci care s-a aflat de nenumărate ori, mai ales în ultimii 6 ani, în preajma papei Ioan Paul al II-lea pentru a-l ajuta să învețe să vorbească românește. Preotul ieșean însă a devenit apoi, peste ani, chiar prieten cu Sanctitatea sa. Cum a ajuns însă părintele Lucaci să vorbească, aproape ca de la om la om, cu papa Ioan Paul al II-lea, ne-a povestit chiar el, cu multă emoție chiar dacă au trecut ani de atunci.

"Papa mi-a ținut mâinile și mi-a spus: «Mă încredințez mâinilor dumneavoastră»"

"Era sfârșitul lunii martie a anului 1999, în ajunul Duminicii Floriilor a Paștelui catolic. La Vatican se începuseră deja pregătirile pentru vizita Papei în România. Atunci s-a pus și problema în ce limbă să se adreseze Sfântului Părinte când urma să ajungă la București. Era deja cunoscut că papa obișnuia să țină discursurile în limba țării pe care o vizita. Așadar, Sfântul Părinte a decis să vorbească poporului român în românește cu gândul că este o limbă latină, iar el știa deja că poporul român poartă în limba și în nume amprenta Romei. Eu lucram la secțiunea română a postului Radio Vatican și s-a trimis după mine ca să fiu alături de Sfântul Părinte să-l ajut să pronunțe limba română și să învețe cuvintele din discurs, dar și sensul lor ca să înțeleagă ce urma să transmită. A considerat acest lucru drept o importanță de stat", ne-a dezvăluit părintele Lucaci.

El mărturisește că chemarea papei a fost surprinzătoare și l-a luat aproape pe nepregătite. "Închipuiți-vă, eu eram unul dintre cei mici de la Vatican, lucram la radio și m-am trezit peste noapte că mi se cere un lucru de o mare responsabilitate. Am participat, așadar, la o masă de lucru prezidată de papa, iar la sfârșit i-am sărutat mâna Sfântului Părinte. Atunci a fost un moment pe care nu am să-l uit niciodată. papa mi-a ținut mâinile și mi-a spus: «Mă încredințez mâinilor dumneavoastră». Mi s-a ridicat părul de emoție, iar ceilalți de față, înalți prelați, au rămas surprinși de gestul Sfântului Părinte", povestește cu emoție preotul ieșean.

După 30 de ore, papa citea bine românește

Pregătirile pentru vizita papei în România au continuat într-un ritm alert, iar părintele Anton Lucaci a trebuit să traducă discursurile scrise de Sfântul Părinte pentru poporul român și să urmeze lecțiile cu papa. "A fost un lucru foarte interesant atunci legat de discursurile pe care trebuia să le traduc. A venit Săptămâna Mare, iar la Calea Crucii ținută la Colosseum în Vinerea Sfântă, papa a improvizat o alta meditație pe cuvintele «În mâinile tale, Doamne, încredințez sufletul meu». Ceea ce mi-a spus mie când l-am întâlnit, era o idee pe care papa o avea deja în minte de felul cum trebuia să abordeze vizita în România. A doua zi de Paște, discursurile traduse de mine au fost duse Sfântului Părinte ca să învețe să le citească. Apoi au început lecțiile în biroul sau particular, în zilele și orele fixate după un program. Papa s-a interesat cum funcționează limba română, cum se pronunță diacriticele și cum se citește. La început eram mai rigid și mai timid în prezența sa, dar apoi am devenit mai curajos. Papa a fost atât de uman, încât știa să înlăture cu mult tact și bunătate barierele convenționale. Mi-a spus la un moment dat că are un profesor foarte bun, iar eu i-am răspuns că ucenicul își depășește cu mult profesorul", povestește râzând părintele Anton Lucaci. De aici, relația preotului ieșean cu papa Ioan Paul al II-lea a devenit aproape familială. Așa se face că, de multe ori, părintele Lucaci venea în biroul Papei fără să fie îmbrăcat protocolar, adică cu roba preoțească, ci în haine civile, așa cum lucra în redacția de la radio, dar cu semnul alb la gât al preoților catolici. După 30 de ore de lecții, Sfântul Părinte începuse deja să știe saluturile în limba română și să citească bine în românește.

"Mi-a spus că nu a bănuit că sufletul românesc este atât de frumos"

Părintele Anton Lucaci l-a însoțit apoi pe papa și în România, fiindu-i mereu aproape când era nevoie să-l ajute cu discursurile în limba română. El a fost numit în acea perioadă capelan al Sfântului Părinte, o titulatură onorifică deosebit de onorantă. În timpul memorabilei vizite, preotul ieșean a rămas impresionat de un moment la care a fost martor: "În prima zi a sosirii la București, după ce a fost primirea la patriarhie și întâlnirile care au urmat cu oficialitățile și înalții prelați ai Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Părinte s-a retras în capela de la nunțiatura unde l-am urmat. Am crezut că se odihnea, dar l-am văzut că se ruga. O oră s-a rugat, deși era obosit, istovit. Nu știu de unde a găsit energie și forță. Probabil că din rugăciune, din comuniunea cu Dumnezeu. M-a impresionat foarte tare de unde avea atâta energie și de unde învăța să fie atât de uman", a spus părintele Lucaci. El a avut ocazia să discute foarte apropiat cu papa și despre impresiile Sfântului Părinte pe care i le-au făcut românii. "Am discutat cu papa despre vizita în România de multe ori. Mi-a spus că nu a bănuit că sufletul românesc este atât de frumos. A rămas impresionat de seninătatea și noblețea de pe chipul românilor în timpul vizitei sale", a dezvăluit preotul ieșean.

Preotul Lucaci trecea Siretul ca să meargă la școală

Anton Lucaci s-a născut în 1942 în comuna Răchiteni, județul Iași, într-o familie cu 9 copii. A urmat învățământul primar la școala din Răchiteni, apoi gimnaziul la Butea. Despre elevul de atunci, rudele își amintesc că avea o voință extraordinară de a învăța și a fost primul dintre toți frații lui care a plecat la învățătură. "Mergea kilometri întregi pe jos, iarna pe ger, trecând Siretul înghețat ca să ajungă la școala din Butea. Apoi a plecat la Iași, la Seminar. De altfel, este singurul din familie care a ajuns preot", își amintește Iosif Lucaci, unul dintre verii preotului. După ce a absolvit Seminarul Teologic Romano-Catolic de la Iași a fost hirotonisit preot în anul 1968, apoi au urmat alte studii pe care le-a urmat la Roma, în Italia. Reîntors la Iași a fost mulți ani profesor de Dogmatică, Drept canonic și civil, Latină și Limbă italiană. "La Seminar a fost considerat cel mai bun latinist, dar și un bun jurist, susținându-și teza de doctorat în Drept canonic. În 1989 a plecat din nou la Roma, iar în 1991 papa l-a numit director al programului românesc de la Radio Vatican. Părintele Lucaci se ocupa și cu asistarea catolicilor români din Italia", a precizat pr. Cornel Cadar din cadrul Diecezei Romano-Catolice Iași.

Carmen Maftei,
"Ziarul de Iasi", 7 aprilie 2005


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat