Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Testamentul Sfântului Părinte papa Ioan Paul al II-lea



Testamentul din 6 martie 1979

(și adăugările succesive)


Totus tuus ego sum

În numele Preasfintei Treimi. Amin.

"Vegheați pentru că nu știți în ce zi va sosi Stăpânul vostru" (cf. Mt 24,42) - aceste cuvinte îmi amintesc de ultima chemare, care va avea loc în momentul în care Domnul va voi. Doresc să-l urmez și doresc ca tot ceea ce face parte din viața mea pământească să mă pregătească pentru acest moment. Nu știu când va veni acesta, dar, ca și toate celelalte, și acest moment îl depun în mâinile Mamei Învățătorului meu: Totus tuus. Tot în mâinile ei materne las toate și pe toți cei de care m-au legat viața și vocația mea. În aceste mâini las mai ales Biserica, și națiunea mea și toată omenirea. Le mulțumesc tuturor. Cer iertare tuturor. Cer și rugăciune, pentru ca milostivirea lui Dumnezeu să se arate mai mare decât slăbiciunea și nevrednicia mea.

În timpul exercițiilor spirituale am recitit testamentul Sfântului Părinte papa Paul al VI-lea. Această lectură m-a făcut să scriu acest testament.

Nu las în urma mea nici o proprietate de care să trebuiască să se dispună. Cât privește lucrurile de folosință zilnică care îmi trebuiau, cer să se împartă așa cum va părea oportun. Notițele personale să fie arse. Cer ca de acestea să se ocupe părintele Stanislav, căruia îi mulțumesc pentru colaborarea și ajutorul atât de îndelungate în ani și atât de pline de înțelegere. Toate celelalte mulțumiri le păstrez însă în inimă în fața lui Dumnezeu însuși, pentru că este greu să le exprim.

Cât privește înmormântarea, repet aceleași dispoziții pe care le-a dat Sfântul Părinte papa Paul al VI-lea (aici este o notă în margine: mormântul în pământ, nu într-un sarcofag, 13.03.1992). Locul îl vor decide Colegiul Cardinalilor și conaționalii.

"Apud Dominum misericordia
et copiosa apud eum redemptio"

Ioan Paul al II-lea

Roma, 6.03.1979

După moarte cer sfinte Liturghii și rugăciuni

5.03.1990

* * * * *

Foaie fără dată

Exprim cea mai profundă încredere că, în pofida întregii mele slăbiciuni, Domnul îmi va da orice har necesar pentru a înfrunta conform voinței sale orice misiune, încercare și suferința pe care va voi să o ceară de la slujitorul său, în cursul vieții mele. Mai am încredere că nu va permite niciodată ca, prin vreo atitudine de-a mea: cuvinte, fapte sau omisiuni, să pot trăda obligațiile mele în acest scaun petrin.

* * * * *

22.02 - 1.03.1980

Și în timpul acestor exerciții spirituale am reflectat asupra adevărului preoției lui Cristos în perspectiva acelei treceri care este pentru fiecare dintre noi momentul morții. Momentul de rămas bun de la această lume - pentru a ne naște pentru lumea cealaltă, pentru lumea viitoare, semn elocvent (adăugat deasupra: decisiv) este pentru noi Învierea lui Cristos.

Deci am citit înregistrarea testamentului meu din ultimul an, făcută și aceasta în timpul exercițiilor spirituale - am asemănat-o cu testamentul marelui meu predecesor și părinte Paul al VI-lea, cu acea mărturie sublimă despre moartea unui creștin și a unui papă - și am reînnoit în mine conștiința chestiunilor la care se referă înregistrarea din 6.03.1979 pregătită de mine (în mod destul de provizoriu).

Astăzi doresc să adaug la ea numai acest lucru, că fiecare trebuie să țină cont de perspectiva morții. Și trebuie să fie gata să se prezinte în fața Domnului și a judecătorului - în același timp Răscumpărător și Tată. Așadar, iau și eu în considerare acest lucru încontinuu, încredințând acel moment decisiv Maicii lui Cristos și a Bisericii - maicii speranței mele.

Timpurile în care trăim sunt deosebit de dificile și neliniștite. A devenit dificilă și grea și calea Bisericii, o încercare caracteristică a acestor timpuri - atât pentru credincioși cât și pentru păstori. În unele țări (cum este de exemplu cea despre care am citit în timpul exercițiilor spirituale), Biserica este într-o perioadă de mare persecuție, care nu este inferioară prigonirilor din primele secole, ba chiar le depășește prin gradul de îndârjire și de ură. Sanguis martyrum - semen christianorum. Și în afară de aceasta - atâtea persoane dispar în mod nevinovat, chiar și în această țară în care trăim...

Doresc încă o dată să mă încredințez total harului Domnului. El însuși va decide când și cum trebuie să-mi termin viața pământească și slujirea pastorală. În viață și în moarte Totus tuus prin intermediul Neprihănitei. Acceptând deja de acum această moarte, sper ca Isus Cristos să-mi dea harul pentru ultima trecere, adică Paștele [meu]. Mai sper să o facă folositoare și pentru această cauză, cea mai importantă, căreia încerc să-i slujesc: mântuirea oamenilor, ocrotirea familiei umane și în ea a tuturor națiunilor și popoarelor (între ele mă îndrept și în mod deosebit spre patria mea pământească), folositoare pentru persoanele pe care mi le-a încredințat în mod deosebit, pentru chestiunea Bisericii, pentru gloria aceluiași Dumnezeu.

Nu doresc să adaug nimic la ceea ce am scris cu un an în urmă - numai să exprim această disponibilitate și în același timp această încredere, la care m-au dispus din nou aceste exerciții spirituale.

Ioan Paul al II-lea

* * * * *

5.03.1982

Totus tuus ego sum

În cursul exercițiilor spirituale din acest an am citit (de mai multe ori) textul testamentului din 6.03.1979. Chiar dacă îl mai consider încă provizoriu (nu definitiv), îl las în forma în care există. Nu schimb (deocamdată) nimic și nici nu adaug nimic în ceea ce privește dispozițiile conținute în el.

Atentatul la viața mea din 13.05.1981 a confirmat într-un fel exactitatea cuvintelor scrise în perioada exercițiilor spirituale din anul 1980 (24.02 - 1.03).

Cu atât mai profund simt că mă aflu total în mâinile lui Dumnezeu - și rămân încontinuu la dispoziția Domnului meu, încredințându-mă lui în Neprihănita sa mamă (Totus tuus).

Ioan Paul al II-lea

* * * * *

5.03.1982

În legătură cu ultima frază din testamentul meu din 6.03.1979 ("Despre locul / adică locul înmormântării / să decidă Colegiul Cardinalilor și conaționalii") - clarific că am în minte: mitropolitul de Cracovia sau Consiliul General al Episcopatului din Polonia - cer Colegiului Cardinalilor să satisfacă, pe cât posibil, eventualele cereri ale celor mai sus menționați.

* * * * *

1.03.1985 (în cursul exercițiilor spirituale).

Iarăși - cât privește expresia "Colegiul Cardinalilor și conaționalii": "Colegiul Cardinalilor" nu are nici o obligație de a interpela cu privire la această temă "pe conaționali"; totuși poate face aceasta dacă, dintr-un motiv sau altul, ar considera că este drept.

JPII

Exercițiile spirituale din anul jubiliar 2000

(12-18.03)

[pentru testament]

1. Atunci când, în ziua de 16 octombrie 1978, conclavul cardinalilor l-a ales pe Ioan Paul al II-lea, primatul Poloniei, cardinalul Stefan Wyszynski, mi-a spus: "Misiunea noului papă va fi de a introduce Biserica în mileniul al treilea". Nu știu dacă repet exact fraza, dar cel puțin acesta era sensul la ceea ce am auzit atunci. A spus aceasta omul care a trecut în istorie ca primat al mileniului. Un mare primat. Am fost martorul misiunii sale, al încredințării sale totale. Al luptelor sale: al victoriei sale. "Victoria, atunci când va avea loc, va fi o victorie prin intermediul Mariei" - aceste cuvinte ale predecesorului său, cardinalul August Hlond, obișnuia să le repete primatul mileniului.

În felul acesta am fost într-un fel pregătit pentru misiunea care, în ziua de 16 octombrie 1978, mi-a fost prezentată în fața mea. În momentul în care scriu aceste cuvinte, anul jubiliar 2000 este deja o realitate în desfășurare. În noaptea de 24 decembrie 1999 a fost deschisă simbolica poartă a marelui jubileu în bazilica "Sfântul Petru", apoi în bazilica "Sfântul Ioan" din Lateran, apoi în "Sfânta Maria Maggiore" - în ultima zi din an, iar în ziua de 19 ianuarie poarta bazilicii "Sfântul Paul" din afara zidurilor. Acest ultim eveniment, prin caracterul său ecumenic, a rămas imprimat în memorie în mod deosebit.

2. Pe măsură ce anul jubiliar 2000 continuă, zi după zi se închide în spatele nostru secolul al douăzecilea și se deschide secolul al douăzeci și unulea. Conform planurilor providenței mi-a fost dat să trăiesc în secolul dificil care se duce în trecut și, acum, în anul în care vârsta mea ajunge la optzeci de ani ("octogesima adveniens"), trebuie să mă întreb dacă nu este timpul să repet cu Simeon din Biblie: "Nunc dimittis".

În ziua de 13 martie 1981, ziua atentatului împotriva papei în timpul audienței generale în Piața "Sfântul Petru", providența divină m-a salvat în mod miraculos de la moarte. Cel care este singurul Domn al vieții și al morții, el însuși mi-a prelungit această viață, într-un anumit fel mi-a dăruit-o din nou. Din acest moment ea aparține și mai mult lui. Sper că el mă va ajuta să recunosc până când trebuie să continui această slujire, la care m-a chemat în ziua de 16 octombrie 1978. Îi cer să mă cheme atunci când el însuși va voi. "În viață și în moarte noi îi aparținem Domnului... suntem ai Domnului" (cf. Rom 14,8). Sper, de asemenea, că până când îmi va fi dat să îndeplinesc slujirea petrină în Biserică, milostivirea lui Dumnezeu îmi va da forțele necesare pentru această slujire.

3. Ca în fiecare an, în timpul exercițiilor spirituale, am citit testamentul meu din 6.03.1979. Continui să mențin dispozițiile conținute în el. Ceea ce atunci și apoi s-a adăugat în timpul exercițiilor spirituale care au urmat constituie o oglindire a situației generale dificile și tulburi, care a marcat anii optzeci. Din toamna anului 1989, această situație s-a schimbat. Ultimul deceniu din secolul trecut a fost liber de tensiunile precedente; aceasta nu înseamnă că nu a adus cu sine noi probleme și dificultăți. În mod deosebit laudă să fie providenței divine pentru aceasta, că perioada așa-numită a "războiului rece" s-a terminat fără violentul conflict nuclear al cărui pericol apăsa asupra lumii în perioada precedentă.

4. Fiind în pragul mileniului al treilea "in medio Ecclesiae", doresc încă o dată să-mi exprim mulțumirea față de Duhul Sfânt pentru marele dar al Conciliului Vatican II, față de care, împreună cu întreaga Biserică - și mai ales cu întregul episcopat -, mă simt dator. Sunt convins că și pe mai departe noile generații vor lua din bogățiile pe care acest conciliu din secolul al XX-lea ni le-a dăruit. Ca episcop care am participat la evenimentul conciliar din prima până în ultima zi, doresc să încredințez acest mare patrimoniu tuturor celor care sunt sau vor fi chemați în viitor să-l realizeze. Cât mă privește, îi mulțumesc Păstorului veșnic că mi-a permis să slujesc această cauză deosebit de mare în cursul tuturor anilor pontificatului meu.

"In medio Ecclesiae"... din primii ani ai slujirii episcopale - tocmai datorită Conciliului - mi-a fost dat să experimentez comuniunea fraternă a episcopatului. Ca preot al Arhidiecezei de Cracovia, experimentasem ce era comuniunea fraternă a preoțimii - Conciliul a deschis o dimensiune nouă a acestei experiențe.

5. Câte persoane ar trebui să amintesc aici! Probabil că Domnul Dumnezeu a chemat la el pe majoritatea dintre acestea - cât privește pe cei care încă mai sunt pe aici, cuvintele din acest testament să-i amintească, pe toți și de pretutindeni, oriunde s-ar afla.

În cursul celor peste douăzeci de ani de când desfășor slujirea petrină "in medio Ecclesiae" am experimentat colaborarea binevoitoare și deosebit de rodnică a atâtor cardinali, arhiepiscopi și episcopi, a atâtor preoți, a atâtor persoane consacrate - frați și surori - în sfârșit a atâtor persoane laice, în ambientul Curiei, în Vicariatul Diecezei de Roma, ca și din afara acestor medii.

Cum să nu îmbrățișez cu o amintire recunoscătoare toate episcopatele din lume, cu care m-am întâlnit în decursul vizitelor "ad limina apostolorum"! Cum să nu amintesc și pe atâția frați creștini - necatolici! Și pe rabinul din Roma și pe reprezentanții așa de numeroși ai religiilor necreștine! Și pe câți reprezentanți din lumea culturii, a științei, a politicii, a mijloacelor de comunicare socială!

6. Pe măsură ce se apropie sfârșitul vieții mele pământești mă întorc cu amintirea la început, la părinții mei, la fratele meu și la sora mea (pe care nu am cunoscut-o pentru că a murit înainte de nașterea mea), la parohia din Wadowice, unde am fost botezat, la acel oraș al iubirii mele, la cei de o vârstă cu mine, colege și colegi din școala elementară, din gimnaziu, din universitate, până în timpurile ocupației, când am lucrat ca muncitor, și apoi la parohia din Niegowici, la Parohia "Sfântul Florian" din Cracovia, la pastorația academicienilor, la mediu..., la toate mediile..., la Cracovia și la Roma..., la persoanele care mi-au fost încredințate în mod special de către Domnul.

Tuturor vreau să le spun un singur lucru: "Dumnezeu să vă răsplătească".

"In manus tuas, Domine, commendo spiritum meum".

A.D.

17.03.2000


(Traducere din italiană: pr. Mihai Pătrașcu)


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat