Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gânduri despre papa Ioan Paul al II-lea (III)

Cu ocazia trecerii la cele veșnice a suveranului pontif Ioan Paul al II-lea, pe situl Diecezei de Iași a fost lansată în aceste zile invitația ca toți cei care doresc să lase un gând legat de Sfântul Părinte să se folosească de "Cartea de oaspeți". În așteptarea unor noi mesaje, continuăm să le redăm pe acelea care au fost puse până acum fie pe sit (http://www.ercis.ro/servicii/guestbook.asp), fie trimise prin e-mail (editor@ercis.ro).

  • "Sfântul Părinte nu a murit... Va rămâne pentru totdeauna în sufletele noastre, pentru că a fost un om și un papă special. L-am admirat mereu pentru deschiderea și atașamentul față de tinerii acestei lumi. A fost un papă care a ținut pasul tot timpul cu problemele fiecărei perioade, un papă atent la tot ceea ce se petrecea în lume. Sfântul Părinte a știut să insufle tinerilor curajul necesar apropierii de Dumnezeu, a reușit să-i facă pe tinerii acestui mileniu să se simtă iubiți de Dumnezeu și să-i învețe să se apropie de el. A fost un papă «veșnic tânăr». Sunt sigură că acum este lângă Domnul și pune o vorbă bună pentru noi toți. Să ne ajute Dumnezeu să avem un nou papă care să continue opera Sfântului Părinte papa Ioan Paul al II-lea. Personal am rămas cu un gol în suflet, ca și cum aș fi pierdut pe cineva drag mie, însă gândul că Sfântul Părinte este acum aproape de Domnul îmi mai alină din durere". (Elena, Suceava)

  • "Sentimental vorbind, trecerea papei în lumea celor drepți ne întristează, ne dă fiori, ne umple inima de durere, pentru că ne simțim ca niște copii orfani, ca niște persoane care am pierdut un mare tezaur. Credința însă ne îndeamnă la speranță, la încredere totala în Domnul și în planul său. Și, într-adevăr, drumul papei pe acest pământ a fost o manifestare a planului Domnului, a voinței sale, pe care Sfântul Părinte a împlinit-o cu fidelitate totală. Prin întreaga sa viață, prin învățăturile sale, a oferit lumii de astăzi reperele morale de care are nevoie societatea de azi. Oamenii zilelor noastre încearcă să scape de încercări, de boală, de suferința de orice fel, de moarte. Sfântul Părinte a transformat toate acestea în adevărate valori, pentru că a știut să le dea un preț, a știut să le dea un sens, cel izvorât din suferințele lui Cristos. Și morții i-a dat un sens. Este drumul ce duce către adevărata glorie, a cerului, pe care o merită din plin. În aceste zile, toți îl admiră. Chiar și oponenții săi cei mai înverșunați îi recunosc meritele. Toți sunt de acord că, prin tot ce a fost, constituie un reper nu numai pentru catolici, ci pentru fiecare om. Recunoștința cea mai mare față de Sfântul Părinte se transformă în aceste zile în rugăciuni pentru sufletul său. Însă cel mai frumos mod de recunoștință cred că este trecerea de la admirație la punerea în practică a mesajului său în viața fiecăruia dintre noi". (pr. Mihai Budău, Iași)

  • "Moartea Sfântului Părinte a adus multă tristețe, dar sfântul lucrează și după moarte. Uitați-vă câți oameni vin să-l vadă, câte țări țin doliu național în cinstea papei! Ce altceva înseamnă aceasta dacă nu unitatea între oameni, indiferent de naționalitate sau religie, iubirea față de aproapele? Ce mai înseamnă? Sfântul Părinte a reușit să ne unească, să facă o singură națiune cum am fost la început și, mai mult, avem un mare mijlocitor la Domnul. Să dea Dumnezeu ca această iubire între oameni să țină veșnic. Sfinte Părinte papa Ioan Paul al II-lea, marea misiune a dat roade! Binecuvântat să fii în veci! Vedeți, sfinți părinți, misiunea sfințiilor voastre nu este în zadar. Luptați și veți fi sfinți! Apostolul Petru este temelia și căpetenia Bisericii. Iubirea ne dă cunoașterea lui Dumnezeu. Iubirea este ținta cea mai înaltă a vieții. Aveți încredere că, dacă iubim cu iubirea pe care ne-a dăruit-o Dumnezeu, totul va fi bine. De ce să ne temem cât timp îl avem pe Dumnezeu cu noi?" (Iulian-Eusebio Zapalii, Iași)

  • "E o coincidență că Sfântul Părinte a murit chiar în prima sâmbătă din lună, având în vedere importanța acestei zile, sau că a murit în săptămâna luminată? Eu nu cred". (Lidia, Bacău)

  • "Mi se frânge inima când papa nu mai este printre noi. Mă rog lui Dumnezeu ca papa să ajungă în cer". (Cristian-Andrei Vorga, Lespezi - Bacău)

  • "Papa Ioan Paul al II-lea nu a murit, ci a murit omul Karol Jozef Wojtyla, polonezul născut cu 85 de ani în urmă... Papa Ioan Paul al II-lea nu a murit... Scriu această propoziție cu aceeași siguranță cu care de atâtea ori rostesc Crezul. Papa Ioan Paul al II-lea nu a murit, ci el este viu în inimile tuturor, mai ales ale tinerilor, care au demonstrat zilele acestea cât l-au iubit și care au realizat cât de iubiți au fost fără să-și dea seama. Piața «Sf. Petru» era plină de tineri... tineri care au renunțat la week-end-ul lor, au renunțat la grijile lor tinerești, s-au gândit doar la faptul că papa are nevoie de ei, de rugăciunile unor inimi tinere. Papa nu a murit; el trăiește în inimile tinerilor și în inimile tuturor... Așadar, lasă toate grijile și activitățile și du-te în cea mai apropiată biserică și spune Bucură-te, Marie (sau chiar un rozariu, rugăciunea atât de iubită de papa) sau măcar aprinde o lumânare..., dacă nu într-o biserică, măcar aprinde o lumânare în inima ta! Nu uita cât de mult te-a iubit papa fără să te fi cunoscut, dragă tinere! Papa Ioan Paul al II-lea trăiește și va trăi întotdeauna în inimile noastre! Datoria noastră este să-i aprindem o lumânare în sufletele noastre! Tot ce pot zice în fața imaginii îndoliate a Sfântului Părinte, prezentă în fiecare biserică, este: «Mulțumesc, Părinte Sfânt!»" (Anny, Iași)

  • "Familiile Kolping Moldova - Bacău, Frumoasa și Ploscuțeni - sunt alături în rugăciune pentru sufletul Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea. Activitatea spirituală desfășurată de păstorul suprem al Bisericii universale, sprijinul acordat Organizației Kolping arată deschiderea deosebită pe care Sfântul Părinte a arătat-o față de necesitatea implicării active a Bisericii Catolice în societate, în viața de familie, în pregătirea profesională a tinerilor și a persoanelor aflate în dificultate. Drumul pământesc s-a sfârșit pentru Sfântul Părinte, dar «grădina Maicii lui Isus» trebuie să-și arate în continuare roadele. Privirea lui blândă ne va îndruma pașii. Strigătul «Unitate, unitate, unitate!» ne obligă ca, prin credință, să luptăm ca bobul de grâu aruncat în pământul românesc să rodească. Domnul să-l ierte!" (pr. Bernardin Farțade și Adrian Baciu - Kolping Moldova)

  • "Sfântul Părinte a fost persoana care a marcat cel mai mult viața mea de până acum. Am crescut împreună cu el, nu am cunoscut alt papă. Am urmărit cu tristețe ultimele sale zile, așa cum au fost transmise de programele de televiziune, și am plâns mult la auzul veștii morții sale; am înțeles apoi că a plecat undeva unde îi este mult mai bine și că important este ca noi să continuăm ceea ce el a început, pentru ca această călătorie a sa pe pământ să nu rămână fără răspuns. Am avut șansa să-l văd de aproape cu ocazia vizitei sale în România și nu voi uita niciodată chipul său de o blândețe și seninătate incredibilă. Requiem aeternam! Mulțumesc, Carol Wojtyla!" (Iuliana Condac)

  • "E dificil de scris în aceste momente despre papa... Ne surprinde câtă solidaritate a creat între popoare, chiar și după moartea sa. În aceste zile, întreaga umanitate, indiferent de religie și națiune, îi aduce un ultim omagiu. Râuri de persoane invadează Roma și bazilica «Sfântul Petru», pentru a-l vizita. Îmi amintesc cu câtă emoție și bucurie așteptam venirea papei, la întâlnirile internaționale de tineret, la care am avut prilejul să particip. Mă rugam la Dumnezeu să mă învrednicească să-l «văd de-aproape» pe Sfântul Părinte. Însă nu mi-a dat decât o singură dată acest dar. S-a întâmplat la Loreto, în toamna lui 2004, când au fost beatificați trei membri ai Acțiunii Catolice. L-am «văzut» pe papa! Am simțit în suflet o bucurie nespusă... Un bătrânel, în alb și cu o privire pătrunzătoare, a trecut pe lângă mine... Sunt de nedescris acele momente... Îl descoperisem însă pe papa, cu ani în urmă, în asociația din care fac parte. Aici de-a dreptul m-a fascinat! Am fost surprinsă când i-am descoperit umanitatea, să aflu cât de mult se aseamănă cu un om obișnuit. Și totuși nu era ca noi... De la el am învățat să prețuiesc adevăratele valori ale vieții, să merg împreună cu Cristos, să așez la picioarele crucii nemulțumirile și neîmplinirile, să decoper acel «ceva» care dă sens vieții mele. Pentru toate acestea îi mulțumesc. Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a dat acest mare dar, care a fost papa Ioan Paul al II-lea, și îl rugăm să se milostivească de noi trimițându-ne un alt păstor care să-i calce pe urme... Contemplație, comuniune, misiune - aceastea sunt cele trei însemne încredințate de papa la Loreto, care să anime viața asociației noastre în al treilea mileniu. Noi, membrii AC din dieceza de Iași, reînnoim da-ul nostru spus Bisericii și ne alăturăm întregii umanități, spunând: «Mulțumim Sfinte Părinte!»" (Anca)


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat