Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Evenimente la Vatican (I)

Continuăm prezentarea succintă a principalelor evenimente petrecute la Vatican, în perioada de după decesul Sfântului Părinte, așa cum rezultă din comunicatele de presă emise de Biroul de Presă al Sfântului Scaun.

A treia adunare generală a cardinalilor. În dimineața zilei de marți, 5 aprilie, a avut loc a treia adunare generală a cardinalilor, la care au participat 88 de cardinali din cei 91 prezenți în acea zi la Roma. S-au tratat teme cu privire la funeraliile suveranului pontif, fixate pentru vineri dimineață, și a continuat studiul constituției apostolice Universi Dominici gregis. În această adunare nu a fost încă citit testamentul Sfântului Părinte. Ioan Paul al II-lea va fi îngropat în locul unde fuseseră rămășițele pământești ale fericitului papă Ioan al XXIII-lea. Cu privire la data începerii conclavului, încă nu a fost luată nici o decizie. Pentru o cunoaștere mai detaliată a riturilor funeraliilor și ale conclavului sunt semnalate două volume: "Ordo exsequiarum romani pontificis" e "Ordo rituum conclavi", prin grija Oficiului pentru Celebrările Liturgice, editate de Libreria Editrice Vaticana. Volumele au fost puse la dispoziția jurnaliștilor pentru consultare. În jurul prânzului, a avut loc un briefing cu jurnaliștii acreditați, ținut de directorului Sălii de Presă a Sfântului Scaun, dr. Joaquín Navarro-Valls, și de Excelența sa Mons. Piero Marini, maestrul celebrărilor liturgice pontificale, care a furnizat informații detaliate despre "Riturile și legislația scaunului vacant" și a răspuns la întrebările formulate de jurnaliști.

Muzeele din Vatican și Capela Sixtină vor fi închise. Prin comunicatul de presă nr. 0192/05.04.2005, se precizează faptul că vineri, 8 aprilie, muzeele din Vatican vor fi închise pentru funeraliile suveranului pontif Ioan Paul al II-lea. Capela Sixtină va fi închisă publicului începând de joi, 7 aprilie, pentru exigențele Conclavului. De asemenea, sunt suspendate toate vizitele ghidate în grădinile din Vatican.

Afluxul pelerinilor. După datele adunate de Departamentul de Protecție Civilă Italiană, de Primăria și Prefectura din Roma, luni, 4 aprilie, prin zona bazilicii "Sfântul Petru" au trecut circa 400.000 de persoane. Pe baza afluxului de pelerini din dimineața zilei de marți, 5 aprilie, s-a estimat o prezență a cel puțin 600.000 de persoane, același număr fiind prevăzut și pentru miercuri, 6 aprilie. Media credincioșilor care trec prin fața Sfântului Părinte este de 15-18.000 de persoane pe oră.

A patra a adunare generală a cardinalilor. Prin comunicatul de presă nr. 0193/06.04.2005, se anunță că în dimineața zilei de miercuri, 6 aprilie, la Vatican, începând cu ora 10.00, a avut loc a patra adunare generală a cardinalilor, la care au participat 116 cardinali, dintre care 31 nou veniți, care au depus jurământul prevăzut. Numărul cardinalilor prezenți la Roma în acest moment este de 122. În cadrul adunării, cardinalii au fost informați despre delegațiile oficiale provenite din toată lumea care vor fi prezente la funeraliile Sfântului Părinte vineri dimineață, precum și despre delegațiile diferitelor confesiuni creștine și de alte religii. S-a discutat despre chestiuni referitoare la funeraliile Sfântului Părinte și la celebrările ulterioare. S-a stabilit că îngroparea în Grotele Vaticane va avea loc imediat după Liturghia funerară. A fost citit testamentul Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea și s-a dispus publicarea integrală a acestuia joi, 7 aprilie, atât originalul în limba poloneză, cât și traducere în limba italiană. S-a fixat ca dată de începere a conclavului ziua de luni, 18 aprilie, când, dimineața, va fi celebrată în bazilica "Sfântul Petru" Liturghia votivă pro eligendo papa, iar apoi, după prânz, cardinalii vor intra în conclav în Capela Sixtină. De asemenea, la finalul comunicatului, s-a precizat că papa Ioan Paul al II-lea, înainte de deces, nu a comunicat numele cardinalului pe care și-l rezervase in pectore la consistoriul din octombrie 2003.

sinteză de Ovidiu Bișog
sursa: www.vatican.va

Despre alte evenimente de la Vatican puteți citi aici: Funeraliile Sfântului Părinte vor avea loc vineri.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat