Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: celebrare ecumenică pentru Sfântul Părinte

La Onești, marți seara, 5 aprilie, a fost o celebrare ecumenică pentru odihna veșnică a papei Ioan Paul al II-lea și pentru viitorul Bisericii. Au fost prezenți, alături de preoții și credincioșii catolici, peste 20 de preoți ortodocși din Onești și împrejurimi, în frunte cu protopopul Constantin Alupei, și corala acestora: de asemenea, autorități civile locale, în frunte cu primarul Emil Lemnaru, și o mulțime impresionantă de credincioși catolici și ortodocși.

De la Liceul Catolic, situat lângă biserica nouă "Fericitul Ieremia", elevii au venit, îmbrăcați în ținuta lor obligatorie, în procesiune, însoțiți de profesori. Polițiștii au dirijat circulația pe tot parcursul procesiunii. Celebrarea liturgică s-a ținut afară, în cartierul catolic, în curtea bisericii, la grota frumos amenajată. Toți participanții aveau lumânări aprinse în mână. S-au rostit rugăciuni și cântece din partea ambelor confesiuni și s-au ținut cuvântări, în care s-a elogiat viața și activitatea papei Ioan Paul al II-lea. Din ochii multor participanți au curs lacrimi de durere și bucurie pentru un papă așa de mare pe care ni l-a dat Dumnezeu: un papă al tuturor creștinilor și al tuturor oamenilor.

Celebrarea s-a încheiat cu o procesiune cu lumânări aprinse, în care s-a purtat un tablou mare, îndoliat, al papei (imagine din timpul vizitei Sfântului Părinte în România). Nu se găsesc cuvinte potrivite pentru a exprima entuziasmul și căldura sufletească a participanților la această sfântă celebrare. "Papa a plecat în casa Tatălui, dar va rămâne mereu între noi cu exemplul său frumos, cu deschiderea sa pentru toți, cu îndemnul său stăruitor la unitate în credință, cu sfințenia vieții sale", a ținut să sublinieze părintele paroh și decan Iosif Păuleț, cel care a prezidat celebrarea.

Toate parohiile din Decanatul de Trotuș, urmând îndemnurile PS Petru Gherghel, episcop de Iași, vor continua privegherea și rugăciunile pentru defunctul papă și pentru viitorul Bisericii; vor păstra atmosfera de doliu, cu steagul papal îndoliat în bernă și cu tabloul Sfântului Părinte, de asemenea, îndoliat. Avem convingerea că papa se va ruga mereu pentru noi din paradis, iar Biserica va continua măreața sa operă.

Pr. Iosif Păuleț


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat