Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Lumea întreagă e alături de Sfântul Părinte

Moartea papei Ioan Paul al II-lea a sensibilizat întreaga lume. Liderii politici și religioși de pe toate continentele au transmis mesaje de condoleanțe, iar în foarte multe țări au fost decretate zile de doliu național.

Din Italia, Polonia, Spania, țările Americii Latine și până în India, Liban sau Cuba drapelele au fost coborâte în bernă, iar în biserici s-au organizat rugăciuni speciale. Papa Ioan Paul al II-lea a fost apreciat în toate colțurile lumii, lucru care reiese și din mesajele sosite în aceste zile la Vatican. Indiferent de religie, mai multe țări au decretat zile de doliu în onoare papei Ioan Paul al II-lea. În Polonia, drapelele au fost coborâte în bernă pe toate clădirile oficiale, după ce sâmbătă, 2 aprilie, a fost decretat doliu național în urma morții papei. În semn de omagiu față de Sfântul Părinte, și statul român a decretat doliu național pentru ziua de vineri, 8 aprilie.

Episcopul Diecezei de Iași, Petru Gherghel a trimis luni, 4 aprilie, o scrisoare către preoți, călugări și credincioși, în care a făcut câteva precizări importante cu privire la zilele de doliu stabilite pentru teritoriul diecezei. Episcopul și-a exprimat dorința ca, în toate cele 130 de parohii, steagul Diecezei de Iași și steagul Vaticanului să fie arborate în bernă și să poarte semnul de doliu, clopotele bisericilor să anunțe îndelung momentul trecerii Sfântului Părinte în casa Tatălui, iar la toate Liturghiile să fie rostite rugăciuni speciale pentru odihna Sfântului Părinte.

Reamintim că în după-amiaza zilei de 4 aprilie, trupul papei a fost transferat, în cadrul unei procesiuni solemne, din Palatul Apostolic în bazilică prin Piața "Sf. Petru", unde a fost primit cu aplauze. A fost purtat pe umeri de 12 persoane, pe un catafalc acoperit cu catifea roșie, la altarul confesiunii din bazilică, unde va rămâne până vineri, 8 aprilie. Trupul papei a fost însoțit de o procesiune lungă, care a inclus peste 2.000 de preoți, sute de episcopi și aproximativ 70 de cardinali. Înainte de a intra în bazilică, procesiunea s-a oprit pentru a le arăta celor prezenți rămășițele pământești, aceștia izbucnind în lacrimi și aplauze. Trupul papei a fost urmat de persoane care i-au fost foarte aproape în timpul vieții sale, între care arhiepiscopul secretar Stanislaw Dziwisz; arhiepiscopul Piero Marini, maestru al ceremoniilor liturgice pontificale; arhiepiscopul James Harvey, prefect al Casei Papale; arhiepiscopul Leonardo Sandri, substitut în cadrul Secretariatului de Stat al Vaticanului. De asemenea, au urmat rămășițele pământești trei călugărițe poloneze care l-au îngrijit pe papa în acești ani, medicul său personal, dr. Renato Buzzonetti, precum și purtătorul de cuvânt al Vaticanului Joaquín Navarro Valls. Pe parcursul procesiunii a fost intonată Litania tuturor sfinților, în timp ce erau trase clopotele în semn de doliu. Atunci când trupul neînsuflețit al papei Ioan Paul al II-lea a fost transferat în bazilică, peste 100.000 de persoane s-au așezat în rând pentru a-i aduce un ultim omagiu. Unii au sosit în Vatican încă din dimineața zilei de luni, 4 aprilie, pentru a se asigura că prind un loc. Se estimează că până acum, prin fața sicriului papei au trecut deja peste un milion de persoane, iar numărul acestora continuă să crească.

Marți, 5 aprilie, a avut loc a treia Adunare Generală a Cardinalilor, la care au participat 88 din cei 91 de cardinali prezenți în Roma, temele discutate privind înmormântarea papei și apropiatul conclav, a cărui dată nu a fost încă stabilită. Directorul Biroului de Presă al Sfântului Scaun, dr. Joaquín Navarro Valls, a confirmat faptul că papa Ioan Paul al II-lea va fi înmormântat în pământ, după cum a dorit, și că locul înmormântării va fi același în care anterior s-a aflat trupul fericitului papă Ioan al XXIII-lea. Conform tradiției, trupul papei este pus într-un triplu sicriu: unul din lemn de chiparos, al doilea din zinc și cel exterior din lemn de brad. În sicriu sunt puse diferite medalii din bronz și argint ale pontificatului său, precum și un tub în care este sigilat un pergament cu viața papei pe scurt.

Maestrul ceremonier, arhiepiscopul Marini, a amintit că una dintre noutățile introduse de papa Ioan Paul al II-lea privind conclavul este cazarea cardinalilor la casa "Sf. Marta" din Vatican, separat de locul unde vor avea loc alegerile, respectiv Capela Sixtină. Ei vor avea la dispoziție capela din casă și alte capele din Vatican. Astfel, locul apropiatului conclav va fi nu doar Capela Sixtină, ci Vaticanul. Cardinalii vor trebui să stea în Vatican în timpul conclavului, și nimeni nu are voie să se apropie de ei în timp ce se deplasează spre sau de la Capela Sixtină. Ca și în trecut, a mai spus arhiepiscopul Marini, și acum se va folosi soba din Capela Sixtină, în care vor fi arse voturile: fum alb, dacă a fost ales noul papă; fum negru, dacă alegerile continuă.

Liturghia funerară a papei va fi celebrată vineri, 8 aprilie, la ora 10.00, în Piața "Sf. Petru" și va fi prezidată de cardinalul Joseph Ratzinger, decanul Colegiului Cardinalilor, alături de cardinalii și patriarhii Bisericilor Răsăritene. La sfârșitul Liturghiei, sicriul pontifului roman va fi dus în Bazilica Vaticană și apoi în Grotele Vaticane pentru înmormântare

(Sinteză după www.catholica.ro)


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat