Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Precizări privind zilele de doliu în Dieceza de Iași

Memento Domine,
famuli tui Ioannis Pauli II,
Summi Pontificis

Sfințiile voastre,
Dragi frați și surori, iubiți credincioși,

Trăind marea speranță a Învierii Domnului și timpul pascal în săptămâna luminată, am participat și la sacrificiul adus pe altarul Bisericii din partea păstorului nostru sufletesc, papa Ioan Paul al II-lea, care a fost chemat să intre în împărăția veșnică a cerurilor în ziua de sâmbătă, 2 aprilie, prima sâmbătă a lunii, chiar în ajunul sărbătorii Divinei Îndurări.

Durerea noastră, provocată de moartea Sfântului Părinte, este luminată de trecerea lui la cele veșnice în ziua Maicii Domnului și la încheierea săptămânii luminate ca o împlinire de credință și de predilecție din partea cerului pentru slujitorul său fidel.

Lumea întreagă a trăit cu intensitate maximă clipele dinaintea morții sale și continuă să se arate solidară cu toți fiii Bisericii în comuniunea spirituală a rugăciunilor care însoțesc trecerea sufletului său de pe pământ în împărăția cerurilor.

Ca fii ai sfintei Biserici și membri ai poporului lui Dumnezeu ne simțim obligați, dar și onorați să continuăm a-l însoți pe drumul așezării lângă marii apostoli și păstori ai Bisericii Catolice unde să aștepte învierea promisă slujitorilor săi fideli. Nu vom uita că Maria, care a promis că-l va purta în ceruri încă din prima clipă a morții pe cel care o va cinsti în cele cinci prime sâmbete din lună, ne-a arătat un semn vădit al predilecției sale față de marele ei cinstitor, papa Ioan Paul al II-lea.

În semn de comuniune cu toți episcopii din lume, cu toți preoții și persoanele consacrate, precum și cu tot poporul credincios și de bunăvoință, la celelalte rugăciuni și inițiative de până acum, în zilele ce urmează ne vom îndrepta spre ceruri după următorul program ce va fi comun în întreaga dieceză.

a. Clopotele bisericilor vor anunța acest moment de durere, dar și de speranță în fiecare zi până joi, 7 aprilie, după tradiția Bisericii noastre catolice.

b. Steagul diecezei ca și steagul Vaticanului vor fi arborate în bernă și vor purta semnul doliului. Toate bisericile și instituțiile catolice vor avea semne de doliu.

c. Joi seara se va celebra un requiem solemn după ritualul obișnuit în jurul catafalcului străjuit de lumânarea pascală, imaginea Sfântului Părinte cu doliu și vase cu flori.

d. În ziua funeraliilor la amiază va fi marcat momentul prin același glas al clopotelor, de trei ori în trei răstimpuri.

e. La toate sfintele Liturghii celebrate în această perioadă vor fi introduse intenții speciale pentru fericirea păstorului nostru papa Ioan Paul al II-lea și pentru binecuvântarea Bisericii ce trebuie să continue misiunea sa în lume. După Evanghelie se va vorbi credincioșilor despre rolului Sfântului Părinte și despre misiunea Bisericii.

f. În catedrala din Iași, în noaptea de marți spre miercuri (5/6 aprilie) va fi o noapte de priveghere. Joi seara, în aceeași catedrală, la ora 18.30, în ajunul funeraliilor oficiale de la Roma, se va celebra un requiem solemn prezidat de către episcopul auxiliar.

g. La funeraliile oficiale de la Roma va participa o delegație condusă de episcopul diecezan.

h. Alte inițiative de rugăciuni, privegheri etc. la nivel de case călugărești, seminarii, școli, asociații, grupuri, tineri etc. vor putea întregi programul stabilit mai sus.

În aceste momente de tristețe și de speranță îi îndemnăm pe toți preoții, seminariștii, călugării și credincioșii noștri la reculegere și rugăciune.

Nutrim speranța că Dumnezeu l-a primit pe Sfântul Părinte în lumea celor drepți și într-o zi ne va face și pe noi părtași de aceeași moștenire.

Tuturor credincioșilor noștri adresăm, împreună cu Preasfințitul episcop auxiliar Aurel, un îndemn la curaj și la o trăire intensă a credinței, după modelul și îndemnul păstorului care acum ne asistă din ceruri.

Dumnezeu să-l fericească și să-l așeze printre sfinții și aleșii săi!

Iași, 4 aprilie 2005

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat