Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopia Romano-Catolică
Bd. Ștefan cel Mare, 26
700064-Iași
Tel. 0232/212003; fax 0232/212006
www.ercis.ro
Nr. 12/04.04.2005

COMUNICAT DE PRESĂ

Zile de doliu în Dieceza de Iași

În urma trecerii la Tatăl a Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea în ziua de sâmbătă, 2 aprilie, și după anunțul funeraliilor suveranului pontif pentru ziua de vineri, 8 aprilie, Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, a trimis o scrisoare luni, 4 aprilie, către preoții, călugării și credincioșii din Dieceza de Iași în care precizează câteva aspecte legate de zilele de doliu în Dieceza de Iași.

Pentru a crea cadrul de rugăciune și de reculegere în aceste zile de doliu pentru toți credincioșii și oamenii de bunăvoință, scrisoarea vine cu câteva precizări.

"Durerea noastră, provocată de moartea Sfântului Părinte - se precizează în scrisoare -, este luminată de trecerea lui la cele veșnice în ziua Maicii Domnului și la încheierea săptămânii luminate ca o împlinire de credință și de predilecție din partea cerului pentru slujitorul său fidel".

"În semn de comuniune cu toți episcopii din lume, cu toți preoții și persoanele consacrate, precum și cu tot poporul credincios și de bunăvoință, la celelalte rugăciuni și inițiative de până acum, în zilele ce urmează ne vom îndrepta spre ceruri", stabilind următoarele:

- În toate cele 130 de parohii ale Dieceze de Iași, steagul diecezei ca și steagul Vaticanului vor fi arborate în bernă și vor purta semnul doliului. Toate bisericile și instituțiile catolice vor avea semne de doliu.

- Până joi, 7 aprilie, clopotele bisericilor catolice vor anunța momentul de durere, dar și de speranță al trecerii Sfântului Părinte în casa Tatălui. În ziua funeraliilor la amiază va fi marcat momentul prin același glas al clopotelor care vor bate mai îndelung.

- La toate Liturghiile din fiecare zi vor fi rugăciuni speciale pentru odihna Sfântului Părinte și pentru binecuvântarea Bisericii ce trebuie să continue misiunea sa în lume.

- Joi seara se va celebra un requiem solemn (rugăciune pentru răposați) după ritualul obișnuit în jurul catafalcului străjuit de lumânarea pascală și de imaginea Sfântului Părinte.

- În catedrala din Iași, în noaptea de marți spre miercuri (5/6 aprilie) va fi o noapte de priveghere. Joi seara, în aceeași catedrală, la ora 18.30, în ajunul funeraliilor oficiale de la Roma, se va celebra un requiem solemn prezidat de către episcopul auxiliar.

- La funeraliile oficiale de la Roma din ziua de vineri, 8 aprilie, va participa o delegație condusă de episcopul diecezan.

- Alte inițiative de rugăciuni, privegheri etc. la nivel de case călugărești, seminarii, școli, asociații, grupuri, tineri etc. vor putea întregi programul stabilit.

În aceste momente de tristețe și de speranță toți preoții, seminariștii, călugării și credincioșii sunt îndemnați la reculegere și rugăciune.

"Nutrim speranța - se spune în finalul scrisorii - că Dumnezeu l-a primit pe Sfântul Părinte în lumea celor drepți și într-o zi ne va face și pe noi părtași de aceeași moștenire".

Iași, 4 aprilie 2005

Biroul de Presă
Pr. Cornel Cadar


Informații suplimentare:
Pr. Cornel Cadar: tel. 0745/850844, 0232/211527, e-mail: cornel@mail.dntis.ro


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat