Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Funeraliile Sfântului Părinte vor avea loc vineri

În aceste zile de doliu cauzat de moartea Sfântului Părinte papa Ioan Paul al II-lea, evenimentele s-au succedat cu o repeziciune uimitoare. În continuare, prezentăm câteva momente din această perioadă, așa cum reies din comunicatele de presă emise de Vatican.

Demararea procedurilor. Prin comunicatul de presă nr. 0187/03 aprilie 2005, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, dr. Joaquín Navarro-Valls, a anunțat jurnaliștilor următoarele: "Sunt în desfășurare la Vatican procedurile prevăzute de constituția apostolică Universi Domini Gregis a lui Ioan Paul al II-lea cu ocazia morții unui suveran pontif".

Constatarea morții. În comunicatul de presă de mai sus se precizează: "În această dimineață (3 aprilie - n. red.), la ora 9.30 (ora Italiei - n. red.), s-a desfășurat ritul constatării morții lui Ioan Paul al II-lea (Universi Domini gregis, 17). Eminența sa card. Emilio Martínez Somalo, cardinal camerlengo, Mons. Paolo Sardi, vice-camerlengo, Mons. Piero Marini, maestrul celebrărilor liturgice pontificale, și prelații clerici ai Camerei Apostolice au mers în apartamentul răposatului pontif cu dr. Renato Buzzonetti, medicul personal al papei, pentru a proceda la constatarea morții urmând ritul Ordo Exsequiarum Romani Pontifici.
Cancelarul secretar al Camerei Apostolice, avocatul Enrico Serafini, a redactat actul autentic al morții, la care a anexat certificatul medical al dr. Renato Buzzonetti.

Expunerea sicriului în Palatul Apostolic. La ora 12.30, cardinalul camerlengo va prezida o celebrare pentru a marca începutul vizitelor la sicriul lui Ioan Paul expus în Sala Clementină pentru prezentarea omagiilor și rugăciuni de către membrii Curiei Romane, autoritățile corpului diplomatic. Vizitele se vor încheia la ora 16.00

Certificat de deces. Prin comunicatul de presă nr. 0188/03 aprilie 2005, este prezentat certificatul de deces din 2 aprilie, semnat de directorul Direcției de Sănătate și Igienă a Statului Vatican, dr. Renato Buzzonetti.
"Certific că Sanctitatea sa Ioan Paul al II-lea (Karol Wojtyla) născut la Wadowice (Cracovia, Polonia), la 18 mai 1920, rezident în Cetatea Vaticanului, cetățean vatican, a decedat la ora 21.37 în ziua de 2 aprilie 2005, în apartamentul său din Palatul Apostolic Vatican (Cetatea Vaticanului), cauza morții fiind șoc septic și colaps cardio-circulator ireversibil. Subiectul a fost afectat de: boala Parkinson, episoade progresive de insuficiență respiratorie acută și recurgere la traheotomie, hipertrofie prostatică benignă cu complicații, cardiopatie hipertensivă și ischemică.
Certificarea morții a fost efectuată prin înregistrare electrocardiotantografică cu o durată de peste 20 de minute.
Declar următoarele: cauzele morții, după știința și conștiința mea, sunt cele mai sus indicate".

În semn de doliu. Prin comunicatul de presă nr. 0189/03.04.2004, se precizează că în ziua de luni, 4 aprilie 2005, și în ziua funeraliilor Sfântului Părinte, muzeele vaticane și celelalte oficii ale statului Vatican vor rămâne închise în semn de doliu.

Adunări ale cardinalilor. Prin comunicatul de presă nr. 0190/04.04.2005, se anunță că directorului Sălii de Presă a Sfântului Scaun, dr. Joaquín Navarro-Valls, a ținut un briefing cu jurnaliștii acreditați cărora le-a spus că în dimineața zilei de 4 aprilie s-au ținut prima și a doua Adunare Generală a cardinalilor în perioada scaunului vacant, după normele constituției apostolice Universi Domini gregis. La prima adunare, începută la ora 10.00, au participat 65 de cardinali, care au depus jurământul prevăzut în documentul menționat. La a doua adunare s-au luat mai multe decizii, printre care modalitățile de mutare a sicriului cu corpul neînsuflețit al papei în bazilica "Sfântul Petru" și data Liturghiei funebre pentru Ioan Paul al II-lea, care, la ora 17.00 (ora locală), a fost mutat din Sala Clementină în bazilica "Sfântul Petru".

Mutarea sicriului. După un moment de rugăciune, la ora 17.00 a început desfășurarea procesiunii de mutare a sicriul lui Ioan Paul al II-lea, care a străbătut mai multe încăperi din Vatican, intrând în bazilică pe poarta centrală. În bazilică, Liturgia cuvântului a fost prezidată de cardinalul camerlengo.
Credincioșii vor putea începe vizitele în jurul orelor 20.00 (ora Italiei). Bazilica va fi deschisă pe tot timpul nopții, cu excepția perioadei cuprinsă între orele 02.00 și 05.00, pentru a permite lucrările de întreținere a bazilicii.

Riturile și legislația scaunului vacant. Marți, 5 aprilie 2005, la ora 12.30, în aula Ioan Paul al II-lea din Sala de Presă a Sfântului Scaun, ES Mons. Piero Marini, maestru al celebrărilor liturgice ale Sfântului Părinte, va ține un briefing pe tema "Riturile și legislația scaunului vacant", care va fi transmis în direct de CTV și Telepace.

Liturghia funerară. Prin comunicatul de presă nr. 0191/04.04.2005, se anunță că vineri, 8 aprilie 2005, la ora 10, pe treptele bazilicii "Sfântul Petru", va fi celebrată sfânta Liturghie funerară pentru Ioan Paul al II-lea, prezidată de card. Joseph Ratzinger, decanul colegiului cardinalilor, alături de cardinali și patriarhi ai Bisericilor Orientale. La încheierea celebrării euharistice vor avea loc ultima commendatio și valedictio. Sicriul pontifului va fi purtat în bazilica "Sfântul Petru" și apoi în grotele vaticane, pentru înmormântare.

sinteză de Ovidiu Bișog
sursa: www.vatican.va


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat