Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesaje de condoleanțe

Vestea tristă a trecerii la cele veșnice a Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea (2 aprilie) s-a răspândit cu repeziciune pe toate continentele. Personalitatea celui de-al 264-lea papă, ca urmaș al sfântului Petru la cârma Bisericii lui Cristos, a fost evocată și recunoscută în întreaga lume. Șefi de state, miniștri, ambasadori, înalți prelați etc. au transmis mesaje de condoleanțe și și-au exprimat sentimentele de tristețe cu privire la moartea papei.

ÎPS Lucian Mureșan, mitropolit al Bisericii Unite cu Roma, președinte al Conferinței Episcopale Române, a transmis un mesaj în care transmite condoleanțe pentru trecerea din această lume a suveranului pontif: "Cu durerea mângâiată și transfigurată de bucuria și strălucirea învierii și glorificării Răscumpărătorului întregului neam omenesc, Isus Cristos,... am primit vestea «mutării» din această lume în împărăția luminii veșnice a bunului nostru părinte, papa Ioan Paul al II-lea...
Toți episcopii, preoții și întregul popor creștin din România ne alăturăm miliardelor de fii ai acestui pământ demni și conștienți că acest om deosebit, acest papă a fost într-adevăr un om al lui Dumnezeu și un ocrotit predilect al sfintei Fecioare Maria. Pentru aceasta, în toate bisericile din țară, chemați de dangătul clopotelor, aducem rugăciuni, în aceste zile, pentru ca Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, ajuns în împărăția luminii, să mijlocească harurile speciale pentru Biserica lui Cristos...".

Patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, și-a exprimat tristețea față de moartea papei Ioan Paul al II-lea, pe care l-a numit "vizionar" care s-a arătat deschis față de relațiile dintre Biserica Ortodoxă și cea Catolică. "Ne exprimăm durerea profundă față de dispariția fratelui nostru, care se va odihni în pacea lui Cristos și împărtășim doliul cu frații și surorile noastre catolice din întreaga lume", a declarat patriarhul ecumenic în mesajul său.

Patriarhul României, Preafericitul Teoctist, s-a rugat pentru sufletul suveranului pontif și și-a exprimat regretul pentru moartea sa. Într-o conferință de presă susținută la Palatul Patriarhiei, după încheierea sfintei Liturghii, Patriarhul Teoctist a rememorat întâlnirile pe care le-a avut cu papa Ioan Paul al II-lea. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a mai subliniat că papa a părăsit această lume cu regretul că în preambulul proiectului de Constituție a Europei nu s-a prevăzut recunoașterea fundamentelor creștine ale civilizației europene.

ÎPS Daniel, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a transmis condoleanțe episcopilor, preoților și credincioșilor romano-catolici din Moldova pentru moartea papei Ioan Paul al II-lea. Totodată, ÎPS Daniel a amintit despre engolpionul cu chipul voievodului Ștefan cel Mare și placheta sub formă de icoană aurită, purtând chipul aceluiași voievod, transmise papei de către PS Petru Gherghel, ca semn de recunoștință pentru faptul că suveranul pontif a binecuvântat organizarea unei expoziții ștefaniene la Vatican, în toamna anului 2004. În cuvântul de învățătură rostit credincioșilor prezenți duminică, 3 aprilie, la sfânta Liturghie de la catedrala mitropolitană, ÎPS Daniel a făcut referire la personalitatea papei Ioan Paul al II-lea. "Dumnezeu milostivul, a spus ÎPS Daniel, a binevoit să-l cheme în îndurarea sa și marea sa milostivire la el pe acest mare păstor, misionar și luptător al Bisericii Romano-Catolice... Este semnificativ faptul că acest prieten al Bisericii noastre Ortodoxe și al României a trecut la Domnul în perioada de după Paști în Biserica Romano-Catolică și în ajunul Duminicii Sfintei Cruci în Biserica Ortodoxă. Această coincidență este plină de înțelesuri duhovnicești, pentru că acest slujitor al lui Dumnezeu și prieten al Bisericii și al poporului român este și rămâne în conștiința oamenilor ca un mărturisitor al crucii... A avut o activitate deosebită, ca și sfântul apostol Pavel... A fost un papă al crucii și un papă al învierii. De aceea, astăzi noi ne rugăm ca bunul Dumnezeu să așeze sufletul lui în rândul drepților...".

Domnul Vasile Radu Prisăcaru, prefectul Iașiului, în numele tuturor locuitorilor județului Iași, a exprimat sentimentele de adâncă tristețe la aflarea veștii despre trecerea la cele veșnice a Sanctității sale papa Ioan Paul al II-lea. "Sanctitatea sa, a scris prefectul, a știut ca nimeni altul să păstorească, timp de mai bine de un sfert de secol, nu numai destinele comunității catolice din întreaga lume, ci să contribuie în mod desăvârșit la stabilitatea, pacea și echilibrul umanității înseși și, de aceea, durerea uriașei noastre pierderi este alinată doar de amintirea seninătății, înțelepciunii și dăruirii Sfântului Părinte...".


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat