Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gura Humorului: Investire oficială ca decan

Pr. Ștefan Babiaș, noul decan de Bucovina, a fost investit oficial în noua sa misiune marți, 29 martie, a treia zi de Paști, în cadrul unei sfinte Liturghii prezidată de PS Petru Gherghel.

Episcopul de Iași, PS Petru Gherghel, a oficiat sfânta Liturghie în biserica din Gura Humorului în cadrul căreia s-a citit decretul de numire a noului decan. Păstorul diecezei a amintit despre misiunea decanului și a subliniat faptul că Gura Humorului devine, o dată cu numirea noului decan, centru decanal. La omilie episcopul a vorbit despre bucuria întâlnirii cu Cel Înviat și chemarea de a fi martori, așa cum s-a citit și în Evanghelia zilei despre Maria Magdalena care l-a mormânt l-a întâlnit pe Cristos cel Viu.

Amintim că în ziua de 16 martie, cu ocazia Consiliului Prezbiteral, au fost înmânate numirile sau confirmările în oficiu pentru cei zece decani. Preasfințitul Petru Gherghel a numit decanii pentru o perioadă de cinci ani în baza normelor (can. 553-555), ținând cont de statutul decanului elaborat și publicat la 1 februarie 2005, în urma consultării preoților din decanate (în perioada 3-11 februarie) și a consiliului episcopal (cf. can. 476).

Dintre cei zece decani trei sunt noi. Pr. Isidor Dâscă a fost investit oficial în funcția de decan de Bacău, joi, 24 martie, cu ocazia Liturghiei crismei din Joia Mare. Urmează ca și pr. Toma Encuță să fie investit oficial ca decan de Roman.

Cu ocazia aceluiași Consiliu Prezbiteral, în ziua de 16 martie, PS Petru Gherghel a înmânat câteva decrete în care exprimă mulțumirea pentru activitatea desfășurată și confirmarea în titlu de decan de onoare pentru pr. Ștefan Erdeș (paroh de Bacău "Sf. Nicolae"), pr. Dumitru Patrașcu (paroh de Suceava) și pr. Dumitru Farcaș (paroh de Roman "Sf. Tereza"), cei care au fost decani până anul acesta la Bacău, Suceava și Roman.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat