Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare pastorală de Paști: "L-au recunoscut la frângerea pâinii"

În ziua de 25 februarie, PS Petru Gherghel a semnat scrisoarea pastorală de Paști, cu titlul: "L-au recunoscut la frângerea pâinii" (Lc 24,35). Documentul este structurat pe mai multe puncte: "Paștele, sărbătoarea sărbătorilor", "Centrul celebrării pascale este Euharistia", "A trăi bucuria unirii cu el și cu frații".

Aflându-ne în Anul Euharistiei, în prima parte a scrisorii, PS Petru face legătură dintre Paște și Euharistie: "În înțelepciunea și iubirea sa nemărginită, el lasă această operă dumnezeiască (Paștele) să fie celebrată și retrăită până la sfârșitul lumii în taina euharistică, numită pignus futurae glorie - zălogul gloriei eterne... Măreața sărbătoare a Învierii Domnului ne oferă și nouă prilejul să ne strângem în bisericile noastre, să ne rugăm și să cântăm, iar la celebrarea frângerii pâinii, la celebrarea sfintei Liturghii, să-l întâlnim și să ne împărtășim de bucuria cuvintelor sale și de prezența sa". Se face apoi referință la scrisoarea Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea din 7 octombrie 2004, care proclamă Anul Euharistiei. În scrisoarea Sfântului Părinte se vorbește despre cei doi ucenici de la Emaus care îl întâlnesc pe Cristos înviat și-l descoperă la frângerea pâinii.

În cea de a doua parte a scrisorii, păstorul diecezei arată cum în centrul celebrării pascale stă Euharistia: "la celebrarea sfintei Liturghii din duminica Învierii, ca și din fiecare zi de duminică, ne întâlnim cu Domnul, care se jertfește, care ne mântuiește, iar prin învierea lui din morți ne umple inimile de speranță că și noi vom învia".

În cea de a treia parte, PS Petru Gherghel vorbește despre consecințele Învierii. "Care ar trebui să fie atitudinea unui creștin în această atmosferă de sărbătoare și ce trebuie să facă un ucenic al Domnului?", se întreabă episcopul. Răspunsul stă "în realizarea comuniunii ecleziale cu ceilalți frați". Așa cum cei doi ucenici din Emaus au ieșit și au vestit fraților experiența trăită, la fel și noi, cei de azi, trebuie să ne orientăm spre ceilalți vestindu-le bucuria pascală. "Ce poate fi mai plăcut și mai sfânt pentru un creștin în acest An al Euharistiei și în atmosfera de după Sinod, prin care a trecut Biserica noastră locală, care și-a îndreptat cu multă însuflețire privirile spre Cristos prezent în mijlocul poporului nostru, decât să te lași cuprins de lumină, să trăiești speranța prezenței Celui Înviat și să împărtășești și altora marea bucurie a întâlnirii și a comuniunii cu el", notează episcopul în această a treia parte a scrisorii,.

În final, păstorul diecezei se adresează preoților, persoane consacrate, și credincioșilor, adresându-le tuturor, împreună cu episcopul auxiliar Aurel, cu toți colaboratorii din Episcopie și de la Seminar, "un călduros salut de Paște fericit și Sărbători binecuvântate".

Scrisoarea pastorală poate fi citită în întregime la secțiunea Actualitate/Documente episcopale de pe acest sit.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat