Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Omilia PS Petru Gherghel la Liturghia crismei

Luați și mâncați, acesta este trupul meu.
Luați și beți, acesta este sângele meu.
Faceți aceasta în amintirea mea.

Sfințiile voastre, dragi confrați întru preoție, iubiți credincioși,

Celebrăm cu mare bucurie și însuflețire sfânta Liturghie a crismei, a uleiurilor sfinte, împreună cu Sfântul Părinte, cu toți episcopii și preoții Bisericii Romano-Catolice din întreaga lume.

Lumea, în această zi, se constituie într-un mare Cenacol, în care se întâlnesc în jurul lui Isus toți preoții, colaboratorii și slujitorii săi.

Mă bucur să vă spun: Bine ați venit! în acest minunat Cenacol din Bacău ca să ne apropiem cu toții de preotul cel veșnic, Cristos, cel care ne-a ales să fim ai lui.

Este celebrarea noastră, a preoților, adunați în Cenacol (după-amiază vom participa cu toții la Cina Domnului - cina iubirii și a dăruirii euharistice, cina Euharistiei și a celui mai plăcut testament, a prezenței sale între oameni sub chipul pâinii și al vinului). Este ziua consacrării uleiurilor, cu care am fost unși noi, preoții săi, prin puterea Duhului Sfânt, care a coborât nu numai peste el, preotul veșnic, ci și peste noi, aleșii și urmașii săi.

Este ziua reînnoirii iubirii noastre față de iubirea lui, care, începută și realizată o dată, nu mai moare, ci rămâne cu noi până la sfârșitul veacurilor.

Un cor imens de preoți din întreaga lume, la care ne adăugăm și noi, cei din Dieceza de Iași, va îndrepta spre cer imnul profesiunii și al promisiunilor sacerdotale, făcute odinioară în cadrul celebrării consacrării preoțești.

Este un moment de suflet pe care vrem să-l simțim și să-l trăim cu toată credința și iubirea noastră.

Textele pe care le-am proclamat, atât din profetul Isaia, în care întâlnim gestul Părintelui ceresc care îl alege pe Isaia și îl unge ca să anunțe vestea cea bună săracilor, simbol al lui Mesia, așteptat de tot poporul, titlu pe care Isus și-l atribuie și-l recunoaște ca fiind îndreptat spre el și care se împlinește în acel moment, după cum ne relatează evanghelistul Luca, precum și anunțul profetic din Apocalipsul sfântului Ioan apostolul, că toți cei care au fost eliberați prin sângele lui Cristos au devenit o împărăție de preoți pentru "pentru Dumnezeu Tatăl, căruia să-i fie glorie și putere în toți vecii vecilor", sunt de fapt sublinieri ale lucrării extraordinare pe care a săvârșit-o Tatăl în Isus și prin Isus Cristos în Duhul Sfânt cu noi, cei care am fost aleși să fim martorii săi unși și trimiși să anunțăm vestea cea bună a mântuirii, preoții Noului Testament, chemați să-i ajutăm pe toți fiii Bisericii să fie popor sfânt, împărăție de preoți și vestitori ai împărăției celei noi.

În această atmosferă biblică ne strângem în jurul lui Isus dornici să-i simțim prezența, să-i ascultăm cuvintele și să ne lăsăm iluminați și unși din nou cu același spirit pentru a putea reînnoi harul primit, darul sfintei Preoții, și pentru a proclama din nou, în comuniune de iubire, făgăduințele noastre pentru misiunea și menirea noastră prezentă și viitoare: preoți ai marelui preot.

Sunt fericit să amintesc de Sfântul Părinte, care a ținut, ca în fiecare an de când este pe Scaunul lui Petru, să fie prezent printre noi, episcopii și preoții Bisericii întregi, în această zi specială din anul bisericesc - Joia Sfântă - la celebrarea sfintei Preoții și a sfintei Euharistii. Și anul acesta, urmând o tradiție începută cu 26 de ani în urmă, Sfântul Părinte se prezintă în toate catedralele și bisericile lumii, în toate casele și capelele, unde se află preoți ce slujesc sfintele altare și stau în fruntea comunităților încredințate, diecezani sau călugări, cu un mesaj de suflet, invitându-i pe toți să se unească cu episcopii lor în jurul lui Isus, tocmai în ziua memoriei instituirii sacramentului sfintei Preoții. Fie că a făcut-o din inima Romei, fie din Cenacol ca în anul 2000, fie cum a făcut-o anul acesta, fiind în Clinica "Gemelli", în suferință și convalescență, Sfântul Părinte se adresează cu deosebită emoție și bucurie tuturor preoților, oferindu-le o profundă reflecție despre chemarea preoțească și o invitație la un nou curaj și un nou avânt în marea aventură a iubirii sacerdotale.

"Gândul meu se îndreaptă spre voi, preoților, în timp ce parcurg o perioadă de îngrijire și de reabilitare în spital, bolnav printre bolnavi, unind în Euharistie suferința mea cu suferința lui Cristos. În acest spirit vreau să reflectez împreună cu voi asupra câtorva aspecte ale spiritualității noastre sacerdotale.

Voi face aceasta lăsându-mă condus de cuvintele instituirii euharistice, cele pe care le rostim în fiecare zi in persona Christi, pentru a face prezent pe altarele noastre sacrificiul realizat o dată pentru totdeauna pe Calvar. Din aceste cuvinte reies indicații luminoase de spiritualitate sacerdotală: dacă toată Biserica trăiește din Euharistie, existența sacerdotală trebuie să aibă cu titlu special o «formă euharistică». De aceea, cuvintele instituirii Euharistiei trebuie să fie pentru noi nu numai o formulă consacratorie, ci o «formulă de viață»".

Preluând cuvintele cheie din textul consacratoriu al Liturghiei după formula latină: Tibi gratias agens benedixit; Accipite et manducate; Accipite et bibite; Hoc est enim corpus meum quod pro vobis tradetur; - hic este enim sanguis meus, qui pro vobis et pro multis effundetur; hoc facite in meam commemorationem; mysterium fidei și mortem tuam annuntiamus, Domine, et tuam resurrectionem confitemur, donec venias, Sfântul Părinte dezvoltă o bogată și profundă reflecție prin care ne arată cât de importantă este și trebuie să fie viața și trăirea noastră:

  • o existență profund recunoscătoare,

  • o existență dăruită,

  • o existență mântuită pentru a mântui,

  • o existență "care își amintește mereu",

  • o existență consacrată,

  • o existență îndreptată spre Cristos după modelul apostolilor,

  • și o existență euharistică la școala Mariei, după modelul Mamei cerești, "femeia euharistică".

Trecând cu bucurie prin acest mesaj în care transpiră iubirea lui Cristos, încredințată aleșilor săi, precum și iubirea jertfelnică a Sfântului Părinte, care și în cele mai sensibile momente de suferință se îndreaptă spre preoți, vom avea cu adevărat motive de însuflețire, de reînnoire sinceră și totală a dăruirii proprii și, de ce nu, o bucurie care ne face să ne simțim iubiți, luminați și inspirați de jertfa lui Isus, preotul nostru cel veșnic și de iubirea Sfântului Părinte care ne spune și astăzi și ne repetă: "cu dor am voit să mănânc acest Paști cu voi".

Deci cu Isus, cu Sfântul Părinte, cu toți ceilalți episcopi și preoți, reînnoim iubirea și preoția noastră zicând: Credem, Doamne, aceasta este credința și iubirea noastră. Doamne rămâi cu noi și ne întărește în datoriile și iubirea noastră. Amin

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat