Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Liturghia crismei

Liturghia crismei din Joia Mare s-a celebrat joi, 24 martie, în biserica "Sfântul Nicolae" din Bacău. Preoții din toată dieceza s-au adunat în jurul episcopului, reînnoindu-și făgăduințele din ziua hirotonirii.

Liturghia a început la ora 10.30 printr-o procesiune solemnă care a pornit din biserica veche. Alături de PS Petru Gherghel, au fost aproape 300 de preoți din dieceză. În Dieceza de Iași sunt 331 de preoți (225  de preoți diecezani și 106 preoți călugări). Biserica nouă era ticsită de credincioși.

La omilie păstorul diecezei a vorbit despre mesajul Sfântului Părinte pentru Joia Sfântă în contextul Anului Euharistiei și despre Preoție. De altfel, cele două sacramente care se presupun unul pe celălalt; nu poate exista unul fără altul. Ca atare, Preoția și Euharistia, au stat în centrul celebrării.

După predică preoții împreună cu episcopii au reînnoit făgăduințele făcute în ziua sfințirii lor ca preoți. Prezența preoților din întreaga dieceză a avut menirea de a arăta unitatea dintre preoții diecezei cu episcopul lor.

În cadrul sfintei Liturghii au fost sfințite uleiurile pentru catehumeni, pentru cei ce vor primi sacramentul sfântului Mir și pentru bolnavi.

Uleiurile nou sfințite vor fi împărțite cu onoare bisericilor parohiale; cele vechi vor fi arse sau vor fi puse în candela de la preasfântul Sacrament. Credincioșii vor primi explicații asupra folosirii uleiurilor sacre și a eficacității lor în viața creștină.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mâinile preotului

  • Mâini care primesc cuvântul lui Dumnezeu și frâng pâinea vieții.

  • Mâini care binecuvântează iubirea și durerea, nașterea și moartea.

  • Mâini minunate însemnate și consacrate milei.

  • Cerul și pământul se încrucișează în acele mâini care pot să-l ia sau să-l răstignească din nou pe Cristos pe cruce.

  • Poartă un semn de neînlocuit; spală-le cât vrei, roșesc totdeauna de sângele care izvorăște din coasta deschisă a Mântuitorului.

  • Plângi când sunt absente.

  • Varsă apa care dă viață la începutul ei.

  • Împrăștie balsamul pe agonia ta în asfințit și ți se dezvăluie întăritor când mori.

  • Se înalță deasupra păcatului tău, poruncesc vântului și furtunii sufletului tău.

  • Mâini deschise și gata să primească în cazul în care toți fug.

  • Îți poți refugia chipul tău când remușcarea sau ispita te descurajează.

  • Fără acele mâini lipsește Dumnezeu și se zdrobește omul.

* * *

Reînnoirea promisiunilor la sfântul sacrament al Preoției

După omilie, episcopul se adresează preoților cu aceste cuvinte sau cu altele asemănătoare:

Episcopul: Fiilor preaiubiți, aniversăm ziua în care Cristos Domnul i-a făcut părtași pe apostoli și împreună cu ei și pe noi de preoția sa. Vreți să reînnoiți în fața episcopului vostru și a poporului sfânt al lui Dumnezeu promisiunile făcute în ziua hirotonirii?

Preoții răspund împreună: Vreau!

Episcopul: În ziua hirotonirii noastre, din iubire față de Cristos și din dorința de a ne dărui în slujba Bisericii sale, am primit cu bucurie misiunea care ni s-a încredințat. Vreți să trăiți tot mai uniți cu Isus, să deveniți tot mai asemănători cu el, renunțând la voi înșivă și reînnoindu-vă hotărârea de a împlini obligațiile pe care vi le-ați asumat atunci?

Preoții răspund împreună: Vreau!

Episcopul: Noi trebuie să fim administratori conștiincioși ai tainelor lui Dumnezeu, prin vestirea cuvântului său, prin celebrarea sfintei Liturghii și prin celelalte celebrări liturgice. Vreți să vă îndepliniți această misiune urmându-l pe Cristos, capul și păstorul nostru, nu din dorința după bunurile pământești, ci călăuziți numai de zel pentru mântuirea sufletelor?

Preoții răspund împreună: Vreau!

Episcopul adresându-se poporului, continuă: Voi însă, fiilor preaiubiți, rugați-vă pentru preoții voștri, pentru ca Domnul să reverse din belșug asupra lor darurile sale, iar ei, rămânând slujitori devotați ai lui Cristos, marele preot, să vă conducă la el, care este singurul izvor de mântuire.

Poporul: Cristoase, auzi-ne! Cristoase, ascultă-ne!

Episcopul: Rugați-vă și pentru mine, ca să rămân credincios misiunii apostolice, care mi-a fost încredințată, și să reprezint tot mai bine între voi pe Cristos, preotul, învățătorul, păstorul cel bun și slujitorul tuturor.

Poporul: Cristoase, auzi-ne! Cristoase, ascultă-ne!

Episcopul: Domnul să ne păstreze pe toți în iubirea sa; el însuși să ne conducă pe toți, pastor și turmă, spre viața veșnică.

Toți: Amin.

* * *

Binecuvântarea uleiului pentru bolnavi o face episcopul înainte de "Prin Cristos, în Cristos și cu Cristos":

După ce a fost cântată rugăciunea după sfânta Împărtășanie, vasele cu uleiurile pentru catehumeni sunt aduse și așezate pe o masă în prezbiter. Episcopul, avându-i în jur pe toți preoții concelebranți binecuvântează uleiul pentru catehumeni și consacră crisma.

În timp ce episcopul spune următoarea rugăciune toți preoții concelebranți fără să spună nimic, întind mâna dreaptă spre vasele cu crismă și rămân astfel până la terminarea rugăciunii.

De aceea, Doamne, te rugăm ca prin puterea harului tău, acest amestec de balsam și ulei să devină pentru noi sacramentul + binecuvântării tale; revarsă cu dărnicie asupra fraților noștri care primesc această ungere cu darurile Duhului Sfânt.

Dumnezeul luminii veșnice, împodobește cu strălucirea sfințeniei tale locurile și obiectele însemnate prin ungerea cu acest sfânt ulei.

Dar înainte de toate, prin taina ungerii cu acest ulei, dăruiește creștere Bisericii tale până când va ajunge la acea desăvârșire în care tu, strălucind în lumina veșnică, vei fi toate în toți, cu Isus Cristos, în Duhul Sfânt, în toți vecii vecilor. Amin.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat