Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Barticești: Zile de reculegere pentru tineri

"Crucea, semnul iubirii" - aceasta a fost tema zilelor de reculegere pentru tineri, cu vârste între 16 și 30 de ani, de la Casa "Maica Speranța" din Barticești. Perioada 21-23 martie, când au avut loc zilele de reculegere, fiind în timpul Săptămânii Mari, meditațiile s-au dorit a fi și o pregătire pentru sărbătoarea Paștelui. Au participat 46 de tineri din mai multe localități (Barticești, Mircești, Nisiporești, Luizi-Călugăra, Satu Nou, Slobozia, Botoșani, Arad, Valea Seacă etc.). Ei au fost însoțiți și ajutați de pr. Fernando Manni, pr. Domenic Cancian, pr. Cornel Cadar, sr. Maria Stella, sr. Cecilia și alte surori din Congregația "Slujitoarele Iubirii Milostive".

Zilele de reculegere s-au deschis printr-o sfântă Liturghie celebrată în biserica parohială. Apoi în Casa "Maica Speranța" a avut loc introducerea în tema fixată. Fiecare tânăr a primit o broșură cu meditațiile ce urmau a fi făcute. Motoul notat pe broșură, "Nu există dragoste mai mare", a constituit firul călăuzitor a ceea ce avea să urmeze. "Introducere la calea crucii lui Isus" a fost prima meditație.

A doua zi, marți, 22 martie, tinerii au avut parte de două meditații: "Isus în Ghetsemani" și "Isus și ai săi". Părintele Fernando i-a ajutat pe cei prezenți să înțeleagă mai mult ce au însemnat pentru Isus și pentru apostoli ultimele zile din viața lui Isus. De ce suferă Isus? Cum suferă? Care trebuie să fie atitudinea noastră în întâlnirea dificultăților? Ce anume învățăm din experiența lui Iuda, a lui Petru sau a tâlharilor? Ce înseamnă crucea în viața unui tânăr? Ce legătură au ultimele evenimente din viața Mântuitorului cu viața noastră? Acestea sunt doar câteva întrebări la care au încercat să răspundă cele patru grupuri mici în care s-au împărțit participanții.

Liturghia a stat în centrul zilei. După-amiază, Calea crucii, organizată de tinerii participanți, s-a desfășurat în capela spitalului din Barticești.

Seara, toți au vizionat a doua parte din filmul "Patimile lui Cristos" de Mel Gibson, apoi au fost chemați la adorație în fața sfântului sacrament și a crucii. Grupurile, rând pe rând, până la miezul nopții, au condus rugăciunea de adorație alternată cu momente de tăcere și de reflecție personală.

Miercuri, 23 martie, a fost ziua în care participanții au meditat la moartea lui Isus pe cruce. Liturghia de la prânz a însemnat încheierea acestor zile.

Participanții au fost vizitați de pr. Alois Fechet și de preoții parohiei: Ștefan Vacaru și Toni-Mihăiță Cântaciu.

Răspunsuri la întrebările tinerilor, citirea textelor din Scriptură, rugăciunea Breviarului, Rozariul, rugăciune particulară, tăcerea pentru interiorizare, cântare, discuții în grupuri mici, spovadă, impresii generale etc. nu au lipsit din programul zilelor de reculegere de la Barticești.

Mulți dintre cei prezenți și-au dat întâlnire la începutul lunii mai cu ocazia sfințirii întru preoție a tânărului Iulian Butnaru din Barticești. Acesta va fi hirotonit pentru Congregația "Fiii Iubirii Milostive", în localitatea natală, duminică, 8 mai.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat