Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ziua Tinerilor

În ziua de 20 martie, Biserica Romano-Catolică a celebrat cu multă bucurie Duminica Floriilor, care amintește de intrarea lui Isus în Ierusalim și îi introduce pe creștini în atmosfera deosebită a Săptămânii Patimilor. În această duminică, la nivel local, s-a celebrat și Ziua Tinerilor. Ca pregătire, în diverse parohii au avut loc întâlniri sub semnul mesajului Sfântului Părinte: "Am venit să ne închinăm lui (Mt 2,2)", au fost ținute cateheze și s-au făcut rugăciuni speciale.

La Iași, tinerii, cu ramuri în mâini, au pornit începând cu ora 14.30 în procesiune de la Parohiile "Sfântul Anton", "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" și "Fericitul Ieremia" spre catedrala "Adormirea Maicii Domnului". În acest pelerinaj, ei au fost însoțiți de părinții parohi și vicari. În timpul procesiunii spre catedrală, tinerii au cântat și au recitat sfântul Rozariu. La intrarea în curtea episcopiei, ei au fost întâmpinați de PS Petru Gherghel, de pr. Iosif Dorcu, parohul comunității "Adormirea Maicii Domnului" și de cei doi vicari, pr. Fabian Doboș și pr. Marius Mîrț. Lor li s-au alăturat prelatul Albert Holenstein, Mons. Alois Fechet, pr. Viliu Dancă împreună cu diaconii de la Institutul Teologic, precum și alți preoți aparținând diferitelor congregații ce-și desfășoară activitatea în Dieceza de Iași. Păstorul diecezei a binecuvântat și a salutat mulțimea și a sfințit ramurile, apoi toți au intrat în catedrală.

Liturghia a început la ora 16.00. Doi tineri au proclamat lecturile, iar Patima după sfântul Matei a fost citită pe roluri.

"Am venit și noi să ne închinăm lui!", a spus episcopul la începutul predicii. Provocându-i pe tineri, PS Gherghel a subliniat că "ar trebui să nu vorbim, ci doar să ne întrebăm: Cine este cel care a venit la noi și care a fost evocat? Ce ne-a adus aici?" "Cine au fost cei care nu l-au primit?", a întrebat în continuare episcopul. "Oamenii..., cei care s-au lăsat seduși de patimi, de suferințele proprii". Aceeași oameni care i-au cântat "Osana" lui Isus la intrarea în Ierusalim, peste câteva zile l-au condamnat la moarte. Aceeași realitate o întâlnim și astăzi: mulți dintre cei care l-au întâlnit, l-au cunoscut, l-au urmat, ulterior l-au părăsit. Aceasta este provocarea timpului nostru. Cum ne vom comporta cu el? Când va veni vreo suferință asupra noastră, ne vom lepăda de el?

Referindu-se la filmul Patimile lui Isus, regizat de Mel Gibson, episcopul a spus că există două tabere: cei care l-au criticat și cei care au fost captivați, le-a schimbat viața. Oprindu-se asupra momentului din film când Simon din Cirene îl ajută pe Isus să-și ducă crucea, episcopul a remarcat că Isus pune mâna pe umărul lui Simon din Cirene (imagine a lui Dumnezeu și a omului mergând împreună spre Calvar).

În final, PS Petru Gherghel i-a încurajat pe tineri: "Cristos vă așteaptă să-i duceți crucea. El, întinzând mâna, vă va ajuta în drumul vostru. Dragi tineri, să-l îndrăgiți, să-l îmbrățișați pe Cristos. Nu vă fie teamă! Aveți curajul să vă apropiați de el. Aveți curajul să purtați crucea sa... Voi sunteți prietenii lui. Voi să rămâneți alături de el!"

La finalul celebrării, după ce a anunțat programul pentru Săptămâna Sfântă, PS Petru Gherghel le-a mulțumit preoților, diaconilor, tinerilor și credincioșilor participanți la celebrare, încurajându-i să-și poarte cu răbdare și seninătate crucea lui Cristos.

Marius-Claudiu Dumea


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat