Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sărbătoarea Sfântului Iosif la Institutul Teologic

Sâmbătă, 19 martie, Institutul Teologic Romano-Catolic a trăit cu mare bucurie sărbătoarea Sfântului Iosif. Pe sfântul Iosif episcopul Nicolae-Iosif Camilli l-a ales în anul 1886 drept patron al Seminarului diecezan. Liturghia solemnă a hramului a avut loc la ora 10.00 și a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Alături de episcop s-au aflat: pr. rector Viliu Dancă, împreună cu ceilalți părinți profesori, preoți de la Seminarul din Bacău, printre care pr. director, Anton Săboanu, preoți de la catedrală și de la celelalte parohii din Iași, studenții Institutului, persoane consacrate și numeroși credincioși.

În anul 1621, papa Grigore al XV-lea declara ziua de 19 martie sărbătoare de poruncă în cinstea sfântului Iosif, pentru ca în anul 1870 să fie numit patron al Bisericii Universale de către Pius al IX-lea. Dincolo de toate acestea, locul sfântului Iosif în istoria mântuirii rămâne deosebit de important, întrucât a fost descendent al lui David, soț al Fecioarei Maria și purtător de grijă al lui Isus. Sfântul Iosif a știut să asculte cu credință cuvântul lui Dumnezeu și să-l împlinească în tăcere.

Liturghia pontificală de hram a început cu o procesiune, în timp ce corul institutului, dirijat de prof. Mihai Bișoc, a intonat cântarea "Patriarhule mărețe".

"Cu mare bucurie celebrăm astăzi solemnitatea Sfântului Iosif, patronul Bisericii Universale și patronul Seminarului... Să mergem la Iosif și împreună cu el să ajungem la Isus!", au fost cuvintele rostite de episcop la începutul Liturghiei.

După proclamarea lecturilor (Sam 7,4-5a.12-14a.16; Ps 88; Rom 4,13.16-18.22; Mt 1,16.18-21-24a), în cadrul predicii, PS Petru Gherghel a conturat trăsăturile definitorii ale figurii sfântului Iosif.

"Zilele sfinte ale Postului, care ne îndreaptă spre sărbătoarea Învierii, spre Paști - a spus episcopul la începutul predicii -, sunt tot atâtea pagini din istoria mântuirii și din istoria iubirii lui Dumnezeu. Dar sărbătoarea de astăzi a Sfântului Iosif, ce ne prezintă? La ce reflecție ne cheamă? Ce ne învață? În plin cadru de post, sărbătoarea unui sfânt, când atenția ar trebui îndreptată spre Dumnezeu, spre Isus, apare figura unui om, a unui pământean. Nu este oare o abatere a atenției de la ceea ce este esențial? Nu, din contra! Așa precum Maria, mama lui Isus, nu îl face pe Isus să intre în umbră..., tot așa figura lui Iosif nu are altă menire decât să ne îndrepte spre Isus, să-l arate lumii, să-l ocrotească, să-l ajute să crească". "Iosif - a continuat episcopul -, iluminat în mod miraculos, crede, ascultă și slujește. Se oferă pe sine pentru Isus, pentru Dumnezeu. Nu are alt interes decât voința lui Dumnezeu și ocrotirea lui Isus".

"Ce ne învață și ce ne spune sfântul Iosif?", s-a întrebat PS Petru Gherghel. Primul lucru pe care ni-l învață este acela că "Dumnezeu se încredințează omului... Isus intră în istoria oamenilor și este supus Mariei și lui Iosif". În al doilea rând, "omul nu este numai un singur obiect de preț în ochii lui Dumnezeu..., ci este un adevărat partener, un colaborator" al lui Dumnezeu la înfrumusețarea și desăvârșirea naturii și la opera de mântuire. "Iosif s-a asociat total, prin munca și viața sa, la opera Creatorului și a Mântuitorului". Ceea ce îl caracterizează cu adevărat pe sfântul Iosif, a mai subliniat PS Petru Gherghel, este "slujirea tăcută și fără rezerve". În finalul predicii, episcopul i-a invitat pe toți să trăiască mereu în spirit de ascultare și slujire, asemenea sfântului Iosif, și a invocat ajutorul său pentru întreaga Biserică.

La finalul sfintei Liturghii, episcopul Gherghel a adresat tuturor celor prezenți un cuvânt de mulțumire și invitația de a participa în duminica Floriilor la sărbătoarea dedicată tinerilor, care va avea loc la catedrala din Iași.

Emanuel Imbrea


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat