Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnirea Consiliului Prezbiteral

Miercuri, 16 martie, la sediul Episcopiei din Iași s-au întrunit membrii Consiliului Prezbiteral (decani, responsabili ai diferitelor sectoare din cadrul diecezei, reprezentanți ai parohilor și preoților vicari). A fost prima întâlnire a Consiliului Prezbiteral reînnoit după celebrarea Sinodului Diecezan încheiat oficial la 8 decembrie 2004. S-au discutat probleme legate de organizarea diecezei și de buna desfășurare a pastorației.

După cuvântul de salut al PS Petru Gherghel, a urmat înmânarea unor decrete în care păstorul diecezei exprimă mulțumirea pentru activitatea desfășurată și confirmarea în titlu de decan de onoare pentru pr. Ștefan Erdeș (paroh de Bacău "Sf. Nicolae"), pr. Dumitru Patrașcu (paroh de Suceava) și pr. Dumitru Farcaș (paroh de Roman "Sf. Tereza").

Apoi au fost înmânate numirile sau confirmările în oficiu pentru cei zece decani. Preasfințitul Petru Gherghel a numit decanii pentru o perioadă de cinci ani în baza normelor (can. 553-555), ținând cont de statutul decanului elaborat și publicat la 1 februarie 2005, în urma consultării preoților din decanate (în perioada 3-11 februarie) și a consiliului episcopal (cf. can. 476). Conform Statutului decanului, decanatele se întrunesc de patru ori pe an pentru a analiza problemele pastorale din zona respectivă.

Au fost înmânate și decretele de numire în funcțiile de consilieri și de membri ai colegiului consultanților, după care membrii consiliului prezbiteral au făcut profesiunea de credință.

Consiliul Prezbiteral, voit de Conciliul Vatican II, este format din reprezentanți ai tuturor preoților din dieceză, ca "senat al episcopului", cu "datoria de a-l ajuta pe episcop în conducerea diecezei, conform dreptului, pentru ca să fie promovat în cel mai înalt grad binele pastoral al porțiunii poporului lui Dumnezeu încredințată episcopului" (can. 495 § 1).

Conform normelor (can. 495-504, Statutul Consiliului Prezbiteral și al Colegiului Consultanților în formă revizuită, decretat și aprobat la 28 ianuarie 2005) consiliul prezbiteral este consultat de episcop în toate problemele importante. Dintre membrii consiliului prezbiteral, episcopul poate alege 6-12 consultanți care au misiunea, în cazul în care scaunul episcopal devine vacant, să aleagă administratorul diecezan care să conducă dieceza în timpul vacanței scaunului episcopal.

În Consiliul Prezbiteral din Dieceza de Iași sunt 32 de membri (dintre care 12 sunt și membri ai Colegiului Consultanților), 16 sunt de drept; câte un paroh din fiecare decanat și doi vicari din întreaga dieceză au fost aleși de către preoți; patru membri au fost numiți de către episcop.

PS Aurel Percă a trecut apoi în revistă Statutul Consiliului Pastoral Diecezan, dând citire decretului de constituire a acestui consiliu, precum și de aprobare a Statutului.

"Tinând cont de sugestiile date în timpul Sinodului Diecezan cu privire la perfecționarea activității pastorale la nivel diecezan și de cerințele care s-au formulat pentru o activitate pastorală unitară..., se precizează în decret, în vederea punerii în practică a diferitelor norme pastorale sugerate de același Sinod Diecezan prin opera unui organism pastoral diecezan" se instituie începând cu 19 martie Consiliul Pastoral Diecezan care reprezintă instrumentul de comuniune și participare, deschis tuturor componenților poporului lui Dumnezeu, în vederea programării pastorale a vieții diecezane. Constituirea Consiliului Pastoral Diecezan se va face până la data de 1 iunie 2005. Format din preoți, membri ai institutelor de viață consacrată și mai ales laici (cf. can. 511-514), reprezentanți ai Bisericii, Consiliul Pastoral Diecezan are scopul de a contribui la promovarea acțiunii pastorale diecezane. Fiind un organism consultativ permanent, semn al participării și al coresponsabilității tuturor celor botezați la unica misiune mântuitoare a Bisericii, are misiunea, sub autoritatea episcopului, "să caute să descopere problemele privind activitățile pastorale în dieceză, să le examineze și să propună soluții practice".

S-a continuat cu prezentarea Proiectului de Statut și a Proiectului de Regulament al Consiliului Pastoral Parohial. Fiind alcătuit din paroh, vicarii parohiali, câte un reprezentant al comunităților călugărești, laici, reprezentanți ai asociațiilor, mișcărilor și grupurilor ecleziale și ai altor realități pastorale cu importanță pentru parohie prezente în parohie, Consiliul Pastoral Parohial este organismul obișnuit de programare și de coordonare a întregii activități pastorale a parohiei, în domeniul evanghelizării, sfințirii și carității comunității, precum și a fiecărui botezat (cf. AA 26). Urmează ca în fiecare parohie să se constituie consiliul pastoral cu misiunea de a promova activitatea pastorală a parohiei, de a trata problemele ei, de a proiecta inițiative și de a verifica realizarea lor în comuniune cu Biserica locală, pe baza indicațiilor Consiliului Prezbiteral și a Consiliului Pastoral Diecezan.

Episcopul auxiliar a prezentat Statutul Curiei Episcopale de Iași și "organigrama" acesteia.

Spre finalul întâlnirii, s-a precizat că joi, 24 martie, Joia Mare, în biserica "Sfântul Nicolae" din Bacău se va celebra Liturghia crismei.

De asemenea, PS Petru Gherghel a precizat că în catedrala din Iași se vor celebra lunar sfinte Liturghii și în alte limbi după un program care se va stabili.

Întâlnirea s-a încheiat cu o rugăciune, implorându-se de la Dumnezeu har și binecuvântare peste inițiativele care vin pe făgașul deciziilor sinodale.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Decanii
Pr. Ștefan Babiaș pentru Decanatul de Bucovina, pr. Toma Encuță pentru Decanatul de Roman, pr. Isidor Chinez pentru Decanatul de Valea Siretului, pr. Iosif Dorcu pentru Decanatul de Iași, pr. Isidor Dâscă pentru Decanatul de Bacău, pr. Iosif Păuleț pentru Decanatul de Trotuș, pr. Valentin Cochior pentru Decanatul de Moinești, pr. Mihai Budău (sr) pentru Decanatul de Piatra, pr. Mihai Enășel pentru Decanatul de Vrancea, pr. Vasile Rediu pentru Decanatul de Traian.

Consiliul Prezbiteral (1-32) și Colegiul Consultanților (1-12)
1. ep. Aurel Percă, 2. pr. Wilhelm Dancă, 3. pr. Isidor Dâscă, 4. pr. Iosif Dorcu, 5. pr. Mihai Enășel, 6. pr. Alois Fechet, 7. pr. Aurel Iștoc, 8. pr. Iosif Păuleț, 9. pr. Mihai Pătrașcu, 10. pr. Vasile Rediu, 11. pr. Anton Săboanu, 12. pr. Petru Sescu; 13. pr. Ștefan Babiaș, 14. pr. Sorin Bereș, 15. pr. Petru Blaj, 16. pr. Mihăiță Blaj, 17. pr. Mihai Budău (sr.), 18. pr. Ieronim Budulai, 19. pr. Isidor Chinez, 20. pr. Toma Encuță, 21. pr. Ion Ciuraru, OFMConv., 22. pr. Valentin Cochior, 23. pr. Anton Farcaș, 24. pr. Carmil Farțade, 25. pr. Alois Farțadi, 26. pr. Isidor Mocanu, 27. pr. Alois Moraru, 28. pr. Lucian Păuleț, 29. pr. Serafim Romila, 30. pr. Iacob Stolnicu, 31. pr. Ferenț Tancău, 32. pr. Ubaldo Oliviero, OFMCap.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat