Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Zile de reculegere

În perioada 11-13 martie în Centrul de Cultură și Spiritualitate "Xaverianum" din Copou au avut loc trei zile de reculegere petrecute în ritmul vieții din Taizé: cu rugăciune de trei ori pe zi, cu adorația crucii și a sfântului sacrament, cu meditații și grupuri de discuții și împărtășire. Aceste zile de reculegere au fost organizate de Grupul Taizé "Xaverianum" și la ele au luat parte 43 de tineri catolici și ortodocși.

Grupul Ecumenic de Rugăciune Taizé "Xaverianum" din Iași a luat ființă acum patru ani din dorința profundă de a trăi și de a împărtăși valorile evanghelice promovate de comunitatea din Taizé: rugăciune, simplitate, bucurie și comuniune. La întâlnirile de rugăciune care au loc în fiecare miercuri și, bilunar, duminica, vin tineri care încearcă să dea un sens mai profund relației lor cu Domnul.

Ei caută, se roagă și încearcă să trăiască nu numai în cadrul grupului, ci și în comunitățile din care fac parte valorile evanghelice amintite. Ei au ales simplitatea în viețile lor încercând astfel să trăiască momentul prezent, primind fiecare zi ca pe un dar al lui Dumnezeu. Sensul acestei simplități constă tocmai în faptul că Domnul nu ne cere să facem lucruri mari, ci să încercăm a face lucrurile mici din viața noastră cu o mare iubire.

Grupul nostru încearcă să trăiască într-o comuniune profundă, adevărată, care merge până în adâncul inimii. În acest grup fiecare persoană este un dar pentru celălalt.

Este important însă de subliniat faptul că, la fel ca la Taizé, în centrul vieții grupului se află rugăciunea. O rugăciune simplă, în care nu este nevoie de multe cuvinte, dar care ne face mereu mai atenți la glasul Domnului din inima noastră și tot mai deschiși față de aproapele. Rugăciunea ne conduce spre iubire și spre exprimarea ei în viețile noastre.

Ca un ultim gând al experienței trăite în acești patru ani ca membru al grupului Taizé "Xaverianum" aș dori să spun că în fiecare dintre noi acest grup a produs o schimbare, o schimbare în bine.

Fiecare persoană vine la grup cu temerile și speranțele ei, cu întrebări și căutări profunde, știind că aici găsește pacea și bucuria senină pe care numai întâlnirea adevărată cu Domnul ți-o poate oferi. Totodată aici fiecare găsește o mică familie în care se simte acceptat pe deplin și în care rugăciunea este mereu un prilej de bucurie în Domnul.

Fie ca Domnul să ne călăuzească în continuare pașii și să ne facă tot mai deschiși pentru a împlini planul pe care el îl are cu acest grup și, cu fiecare dintre noi.

Ingrid Aioanei

* * *

Iată câteva mărturii ale membrilor din Grupul Taizé:

  • "Taizé: acest cuvânt pentru mine poate nu are nici o conotație, însă pentru alții semnifică mult. Pentru mine spiritualitatea Taizé este un mod de trăire în comuniune cu cei din jur și într-un mod deosebit cu Dumnezeu. Aici am descoperit simplitatea, bucuria găsirii lui Dumnezeu în rugăciune, bucuria împărtășirii unei experiențe personale aproapelui. Prin acest mod de trăire spirituală am simțit cu adevărat că bucuria de a dărui este cu mult mai mare decât cea de a primi și că a trăi prezentul în prezența lui Dumnezeu este tot ceea ce Isus dorește de la noi pentru a ne mântui". (Cristina, 24 ani)

  • "O cămăruță simplă, o mână de oameni, câteva lumânări aprinse și o cruce mare care umplea tot spațiul camerei.
    Am intrat obosit și descurajat, așezându-mă pe jos ca toți ceilalți.
    Rugăciunea începe. Luminile se sting. Rămân doar câteva lumânări la picioarele crucii. Un tânăr dă tonul și cântecele încep să curgă lin prin sufletele noastre. Era ca un pansament. Și toți o simțeam. Am mers 21 de ani la biserică, dar fără să înțeleg mai nimic, fără să cunosc adevărata profunzime al cuvântului divin.
    Suferința mi-a dat startul, iar rugăciunea Taizé mi-a fost instrumentul prin care m-am apropiat de Dumnezeu.
    De aceea voi rămâne aproape de acest grup de rugăciune, prin care Dumnezeu aduce lumină celor din jur" (Cornel, 26 ani)

  • "Pentru mine grupul Taizé a însemnat începutul întâlnirii cu Domnul. În timp ce cântam într-o miercuri seara la rugăciune nu știam că Prințul Păcii mă luase deja în brațe și că întâlnirea din seara aceea nu se va mai sfârși.
    "Când s-au împlinit patru ani de când grupul nostru «activează» la Xaverianum, la fel ca acum, am fost rugați să spunem ce reprezintă grupul pentru noi. În ziua aceea mă trezisem cu un sentiment de sărbătoare și fericire, iar seara, înainte de împărtășire, pe măsură ce mă apropiam de Xaverianum, aveam un gol în stomac și nici un gând în minte. Se topise totul sub emoția întâlnirii.
    Aniversarea în sine n-a fost mai frumoasă decât altele, ba dimpotrivă: mulți dintre noi erau obosiți, unii nu reușiseră să ajungă, alții poate nici nu-și propuseseră, mai erau și niște supărări pe undeva... printre noi. Dar a fost foarte frumos pentru că, în mod uimitor, am descoperit un lucru simplu. Taizeul, pentru mine, e cel mai simplu lucru: Domnul în viața mea! Există ceva mai frumos decât să vii de la școală sau de la serviciu, să te așezi pe un scăunel, lângă niște prieteni și să-i cânți Domnului în șoaptă sau din toată puterea? Să-i spui că ai dat-o în bară în ziua aceea, iar Domnul să te răsplătească dăruindu-ți o porție de iertare și iubire? Și cine știe câte daruri primește fiecare până la sfârșitul meditației! Cât de surd ar trebui să fii în inima ta ca să nu-i cânți aproapelui tău măcar o notă din muzica iubirii?... Și cât de orb ar trebui să fii ca să nu vezi în mâhnirea ta sau a aproapelui efortul Domnului de a ne elibera de greutăți?
    Cel mai «comic» la Taizé, vorba unei prietene, mi s-a părut întotdeauna orice conflict. Pentru că, într-un grup de rugăciune, vezi lesne voia Domnului de a modifica persoanele implicate... Personal, am învățat să devin mai înțelegătoare înainte de a mă supăra. E un exercițiu care încet, încet, iese din grup și se extinde mai departe, în viața mea. Și ar mai fi multe alte lucruri de spus. La Taizé, indiferent ce se întâmplă, e bine. Greșim și ne iertăm cu naturalețe! Cântăm și tăcem, ne întâlnim și ne despărțim, plecăm în alte țări sau orașe și ne întoarcem măcar la sărbători sau cu ocazia exercițiilor de reculegere. E mica noastră familie în Domnul, în care încape oricine, oricând, de oriunde. Avem patruzeci de scăunele și foarte mult loc pe podea.
    N-am avut intenția de a scrie un articol, a fost doar o împărtășire a unor gânduri și nici nu știu de ce m-am oprit pe momentul aniversării. (Poate pentru că ceea ce am primit la exercițiile din 11-13 martie e foarte puternic și... extrem de personal). Aniversarea grupului nostru a fost pe 16 februarie și suntem în jur de 50". (Vasilica, 31 ani)

  • "Dorind mereu să fim alții, uităm ce este mai important: și noi suntem minunați! Această experiență am trăit-o aici, suferind, în prima zi, din cauză că eu voiam să fiu la fel de profundă în gânduri și rugăciuni; ca și ceilalți sufeream pentru că eu nu știam să-l iubesc pe Tatăl! Și răspunsul a venit: nu aveam nevoie decât de harul încrederii absolute! Tatăl nu are nevoie decât de un «da»! Îți spun, Doamne, «da» și merg pe mâna ta!" (Gilberta)

* * *

Ne poți găsi la adresa:

Centrul Cultural "Xaverianum"
Str. Frederic, 18, Iași
tel. 0232/276215
persoană de contact: Ingrid Aioanei
(tel. 0744/631938, email: ingrid2607@yahoo.com)


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat