Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sighișoara: Seminar despre diaconie

În perioada 10-12 martie, la Sighișoara s-a desfășurat seminarul cu tema "Diaconia în România, astăzi - o provocare pentru Biserică și societate", organizat de Fundația "Konrad Adenauer" (Germania), Asociația Medical-Creștină "Lukas Spital" (Laslea) și Asociația Civică "Sighișoara durabilă". Au participat reprezentanți ai Cultelor religioase recunoscute, ai ONG-urilor și ai mediului academic. Din Dieceza de Iași a participat Mons. Alois Fechet, vicar episcopal cu viața consacrată.

Timp de trei zile, reprezentanți ai Bisericilor, ai grupurilor caritative, diaconice și filantropice, precum și personalități publice din domeniul de referință au dezbătut în cadrul acestor întâlniri cele mai importante puncte de legătură între Biserică și societate.

În deschiderea lucrărilor au vorbit dr. Günter Dill, directorul Fundației "Konrad Adenauer", pr. Martin Türk-König aparținând Bisericii Evanghelice C.A., dr. Petru Oprean, directorul Asociației Medical-Creștine "Lukas Spital", precum și un reprezentant al Asociației Civice "Sighișoara durabilă". În prima zi a seminarului, participanții au luat la cunoștință de proiectul "Lukas Spital" din Laslea (jud. Sibiu), creat cu sprijinul Bisericii Evanghelice din Germania și au vizitat Centrul Creștin Social de Zi "Filantropia" al Protopopiatului Ortodox din Sighișoara. A doua zi a seminarului s-a desfășurat sub forma a patru sesiuni, în cadrul cărora au fost abordate următoarele teme: "Biserica și societatea. Transmiterea valorilor creștine într-o societate post-comunistă"; "Nevoia de adevăr și găsirea căii spre acesta în Biserică și în societate"; "Instituțiile caritative creștine. Reînființarea spitalelor confesionale"; "Punte între sărăcie și bogăție. Cine este solicitat și unde?" Au urmat apoi prezentarea unor rapoarte privind așezămintele diaconice și misionare. Cea de-a treia zi a seminarului a continuat cu prezentarea rapoartelor, apoi au urmat concluziile și raportul final al organizatorilor:

* Există la nivel interconfesional voința de a aborda împreună problematica socio-medicală cu care se confruntă România și situația așezămintelor medicale creștine.

* Obiectivul seminarului l-a constituit unirea competențelor complementare în domeniul diaconal, filantropic și caritativ ale participanților în vederea unei solide fundamentări a gândirii sociale creștine în condițiile României de azi.

* Lipsește un cadru legal adecvat pentru buna desfășurare a activităților socio-medicale ale cultelor religioase recunoscute și ale ONG-urilor cu specific confesional, fiind necesară precizarea și completarea acestuia în scopul recunoașterii statutului de partener social al cultelor religioase, pentru ameliorarea sistemului de asistență socială și medicală.

* Statutul de partener social trebuie ancorat în noua Lege a cultelor și sprijinit prin amendarea prevederilor legale în domeniile social, educațional, medical și fiscal.

* Este necesară instituirea unui forum consultativ, care să reunească instituțiile statului și cultele religioase recunoscute. Scopul acestui forum este valorificarea experienței istorice a cultelor religioase în domeniul filantropic, în vederea îmbunătățirii calității vieții în România post-comunistă.

* Principala activitate a forumului va fi monitorizarea aplicării politicilor sociale în domeniu din România și redactarea periodică a unor propuneri concrete, din perspectiva implicării cultelor religioase, în vederea soluționării deficiențelor constatate. Acest forum nu își propune să se substituie instituțiilor abilitate prin lege.

* Principiul fundamental, ce trebuie să guverneze dialogul dintre cultele religioase și instituțiile statului, este cel al subsidiarității. Potrivit acestuia, statul trebuie să sprijine inițiativele socio-medicale ale cultelor și ONG-urilor confesionale. Acestea din urmă au reluat, începând cu 1990, implicarea lor în rezolvarea acestei problematici, în care statul nu a reușit să își onoreze integral responsabilitățile, mai ales în activitatea de ocrotire a categoriilor sociale defavorizate.

* Formula de conlucrare propusă și principiul care stă la baza acesteia corespund modelului de relație stat-Biserică practicat în statele membre ale Uniunii Europene.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat