Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Zi de reculegere pentru tineri

Sâmbătă, 5 martie, tinerii cu "sete de Dumnezeu" s-au strâns din toate colțurile Iașiului, pentru ca să se reculeagă, ajutați de preoții Felician Tiba, Fabian Doboș și Gabriel Bucur.

Astfel, dis-de-dimineață, la ora 9.00, grupuri de tineri din parohiile din Iași și nu numai s-au adunat la casa Fraților Școlilor Creștine, străbătând cu greu drumul Tătărașiului.

S-a început cu un joc de cunoaștere, pentru că nu se cunoșteau, dar aveau în comun ceva, erau frați în Cristos și-i unea această "nostalgie divină".

Jocul de cunoaștere a fost propus de pr. Fabian și a constat în a înmâna un cartonaș roșu (fără nici o aluzie la microbiști) unei persoane. Acea persoană trebuia să spună câteva cuvinte despre sine și urma să dea mai departe cartonașul (nu știu exact pe ce criterii: simpatii, curiozități).

După joc, cum era și firesc, a urmat o mică pauză, în care cred că fiecare și-a exprimat bucuria de a cunoaște oameni noi, minunați, cu aproape aceleași preocupări.

La 10.30 ne-am adunat din nou pentru a asculta provocarea la meditație a pr. Felician. Și cum o provocare mai mare decât Parabola fiului risipitor nu putea fi, am început a citi din Sfânta Scriptură această minunată și plină de înțelesuri parabolă.

Ne-am împărțit în trei grupe, fiecare grup fiind condus de unul din păstori, pr Felician, pr. Fabian sau pr. Gabriel. S-a încercat discutarea fiecărei ipostaze: a tatălui, a fiului cel mare și, nu în ultimul rând, a fiului cel mic.

Întrebările care au fost puse, de exemplu: "A greșit tatăl dându-i averea? - Greșesc părinții dând totul fiilor lor? - Ce fascinează la Tatăl, dar la tinerii de azi? - Există vreo asemănare între inițiativa fiului mai mare de a opri bucuria reîntoarcerii fratelui și invidia prezentă între tineri?", nu și-au găsit răspunsul decât parțial și nu au căutat decât să dea tânărului ocazia de medita mereu!

Și cum ne aflăm în perioada de pregătire pentru sfintele sărbători ale Paștelui, a urmat desigur Calea Sfintei Cruci.

Hrăniți bine sufletește, a urmat și hrana trupească, fiecare contribuind la masa de prânz.

Meditația a doua, nevrând să se lase mai prejos, a fost la fel de provocatoare, fiind vorba, bineînțeles, tot de o parabolă, și anume aceea a Femeii adultere.

De data aceasta, meditația nu a mai fost sub formă dialogată, ci pr. Felician a prezentat parabola din mai multe perspective, lăsându-ne libertatea de a ne regăsi într-unul din personaje.

Fiecare tânăr și-a notat în liniște gândurile, deciziile!

Dacă până acum am vorbit de Isus, voiam să ne întâlnim direct cu el. A urmat sfânta Liturghie care ne-a umplut de haruri, noi contribuind cu sufletele noastre deschise, cu rugăciuni spontane și cu cântece, acompaniați fiind de Marcelina la orgă și Simona la chitară.

Mic cu mare, după Liturghie, ne-am adunat pentru a ne mărturisi trăirile, ideile și gândurile noastre bune.

Aproape toate concluziile au avut o idee comună și anume: Duhul Sfânt a fost cu noi și a produs minunea de a ne înțelege, de a comunica fără teamă, deși nu ne cunoșteam!

Ziua de reculegere, pentru mulți dintre noi nu a vrut să fie un sfârșit, ci un început de drum nou care duce spre Isus.

În concluzie, așa cum a spus și un mare pictor; "avansăm greu pentru că mai avem de cioplit în noi, dar simțim că suntem pe drumul cel bun"!

Vă mulțumim tuturor!

Gilberta


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat