Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Familia creștină și Șarpele și Mielul. Meditații despre pătimirea lui Cristos

Editura "Sapientia" anunță apariția cărților Familia creștină și Șarpele și Mielul. Meditații despre pătimirea lui Cristos scrise de părintele Claudiu Dumea, profesor de liturgie și duhovnic la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. Aceste cărți au apărut în colecția "Spiritualitate", nr. 13 și 14, în format 14x20, au 122, respectiv 76 de pagini și pot fi achiziționată de la toate librăriile catolice din țară, la prețul de 50.000 lei, respectiv 40.000 lei.

În cartea intitulată Familia creștină, pr. Claudiu Dumea a adunat o serie de predici despre familia creștină, pe care le-a ținut în diferite comunități creștine. Iată principalele teme: "Căsătoria în planul de iubire al lui Dumnezeu", "Căsătoria creației", "Căsătoria răscumpărării", "Caracteristicile căsătoriei creștine", "Părinții: colaboratori ai lui Dumnezeu Creatorul", "Educația: cine o face?", "Educația: cum se face?", "Familia, chemată la sfințenie", "Viața sacramentală în familie: Botezul și Spovada", "Euharistia, hrana spirituală a familiei", "Sfânta familie de la Nazaret, modelul familiilor creștine", "Pregătirea pentru căsătorie", "Păstrează-te curat!"

Prezentăm în continuare câteva gânduri extrase din introducerea pe care a făcut-o autorul la această carte:

"Ne plângem că astăzi societatea e bolnavă, că lumea a înnebunit, că trăim în Sodoma și Gomora. E adevărat, dar societatea e bolnavă fiindcă familia e bolnavă. Familia este celula societății. Nu poate fi o societate sănătoasă cu familii bolnave moral, după cum nu poate fi corp uman sănătos cu celule bolnave, canceroase.

Ce a dus în timpurile noastre la prăbușirea, la degradarea familiei, și aceasta, din păcate, tocmai la popoarele de civilizație și cultură creștină? Mai întâi au fost ideologiile dominante care s-au impus, gândirea modernă ce s-a îndepărtat de gândirea lui Cristos, de învățătura evangheliei. E un proces de gândire care a început în Occident cu vreo 500 de ani în urmă, și care a evoluat, dând naștere la ideologiile actuale ateiste, materialiste, consumiste, hedoniste, care domină așa-zisa lume civilizată, care văd în căsătorie și familie orice în afară de capodopera mâinilor lui Dumnezeu.

Pentru ideologiile laiciste, aconfesionale, familia, căsătoria nu este impusă de vreo lege a naturii bazată pe diversitatea de sexe, ci e un act al voinței libere a omului. Din punct de vedere juridic, e cel mult un contract care se încheie și se desface după bunul plac.

Existențialismul ateu, o altă ideologie care domină lumea contemporană, combate cu putere căsătoria, considerând-o o catastrofă, o instituție retrogradă și nefastă, născută din ignoranță și prejudecată omenească; familia e o închisoare care îngrădește libertatea și autoafirmarea persoanei, în care se învață lucrurile cele mai dăunătoare; orice altă școală, oricât de proastă, e mai bună decât școala familiei.

Dar, fără îndoială, că la răspândirea în lume a acestor ideologii, cu toată corupția și imoralitatea care se nasc din ele, au fost și sunt mijloacele de comunicare în masă: tiparul, radioul, filmele, televiziunea, Internetul, care, în sine, sunt bune și ar trebui să fie folosite pentru binele și folosul sufletesc al oamenilor, dar care au ajuns în cea mai mare măsură în mâinile Satanei care le folosește pentru a distruge căsătoria și familia și, prin aceasta, să corupă, să degradeze societatea și omenirea.

Ne întrebăm: cine poate salva lumea din criza în care se află? Cine poate salva poporul nostru din mocirla în care este scufundat? Politicienii cu minciunile și demagogia lor? Uniunea Europeană în care ne imaginăm că vom găsi paradisul? Ingineriile economice și financiare cu care ne amețesc deținătorii de putere? Nu, ci numai redresarea și vindecarea morală și spirituală a familiei, căci din familie iese fie sfântul, fie delincventul. Fără familii creștine sănătoase, vom fi în continuare un popor de delincvenți.

Nu încape îndoială că, în trecut, familia trăia o viață mult mai normală, mai fericită, într-un climat patriarhal liniștit, tradițional, nepoluat moral. Astăzi, situația e cu totul alta. Familia e mult mai expusă, mai amenințată, atmosfera morală e cu totul otrăvită. Pentru a nu se lăsa dusă de curentul lumii, am putea spune că e necesar eroismul.

În mod deosebit, familiilor creștine din timpurile noastre le adresează apostolul Pavel cuvintele din Scrisoarea către Romani: «Vă îndemn deci, fraților, pentru îndurarea lui Dumnezeu... nu vă conformați lumii acesteia, ci schimbați-vă prin înnoirea minții, ca să înțelegeți care este voința lui Dumnezeu, ce este bun, ce este plăcut, ce este desăvârșit» (Rom 12,1-2)".

* * *

Cartea Șarpele și Mielul. Meditații despre pătimirea lui Cristos adună o serie de considerații pe care pr. Claudiu Dumea le-a ținut într-o comunitate catolică din Dieceza de Iași, cu mai mulți în urmă, în timpul Postului Mare.

Principalele teme abordate sunt: "Preludiul unei drame: păcatul strămoșesc", "Inima Tatălui", "Șarpele și Mielul", "Împreună răstigniți", "Ave crux!", "Stabat Mater", "Simon din Cirene", "Femeile sfinte", "Pilat", "Iuda", "Convertiți și împietriți", "Învingători și învinși".

Firul roșu care străbate aceste meditații este, așadar, "drama" pătimirii Fiului lui Dumnezeu, prin care noi, oamenii, am dobândit mântuirea. În fața acestui mister, oamenii nu pot rămâne indiferenți, trebuie să se decidă de partea cui stau: de partea lui Isus, Mielul nevinovat care se jertfește pentru răscumpărarea omului păcătos, sau de partea Diavolului, "Șarpele" care, de la început, a fost mincinos și continuă să lucreze în lume pentru a-i îndepărta pe oameni de adevăratul izvor al vieții.

Prin meditațiile oferite, cartea se constituie și într-o invitație la convertire și la pregătire pentru sărbătoarea centrală a creștinismului, Paștele, Învierea Domnului.

Pr. dr. Ștefan Lupu

* * *

Șarpele și Mielul. Meditații despre pătimirea lui Cristos,
Claudiu Dumea, Ed. "Sapientia", 2004, ISBN 973-8474-40-X, 14x20 cm, 76 p., 40.000 lei

Familia creștină,
Claudiu Dumea, Ed. "Sapientia", 2005, ISBN: 973-8474-55-8, 14x20 cm, 122 p., 50.000 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat