Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Vizita pr. prof. Piero Coda

Duminică, 27 februarie, PS Petru Gherghel a prezidat sfânta Liturghie de la ora 16.00, la care a fost prezent un oaspete distins de la Universitatea din Lateran, pr. prof. Piero Coda. La Liturghie au mai participat: pr. Viliu Dancă, rectorul Institutului Teologic, pr. Fabian Doboș, pr. Mihai Pătrașcu, pr. Paul Budău și pr. Iosif Enășoae. Lor li s-au alăturat în rugăciune un mare număr de tineri.

"Celebrăm a treia duminică din Postul Mare, etapă de pregătire la întâlnirea cu Isus cel înviat, a spus episcopul la începutul Liturghiei. "Ne bucurăm ca la această sfântă Liturghie... să avem în mijlocul nostru un oaspete deosebit, invitatul părintelui rector la Institutul Teologic..., pr. Piero Coda, care binevoiește să împărtășească și tinerilor noștri din cunoștințele vaste pe care le are".

Născut în 1955 la Torino, pr. Piero Coda este laureat în filozofia religiei și în teologia dogmatică, profesor de teologie dogmatică la Universitatea din Lateran, secretar al Academiei Pontificale de Teologie, președinte al Asociației Teologilor Italieni și vicar episcopal al Diecezei de Fasca. Mai presus de toate, așa cum sublinia PS Petru Gherghel, Sfinția sa este "un expert în problemele de teologie dogmatică", motiv pentru care, la invitația pr. rector Viliu Dancă, pr. Piero Coda a participat la Simpozionul Internațional "Învățătura de credință în Sfânta Treime reflectată în activitatea teologică și pastorală", desfășurat la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" în perioada 25-26 februarie.

După proclamarea lecturilor din Cartea Exodului (17,3-7), din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Romani (5,1-2.5-8) și din Evanghelia după sfântului Ioan (4,5-42), a urmat omilia pr. Piero Coda:

"Doamne, dă-mi să beau din această apă vie, ca să nu mai însetez niciodată.

Noi toți prezenți aici, asemenea tuturor bărbaților și femeilor din toate locurile și timpurile purtăm în sufletul nostru amprenta unei sete profunde care marchează identitatea noastră de persoane umane. Iar noi, asemenea tuturor bărbaților și femeilor din toate timpurile și locurile, intuim faptul că această sete nu poate rămâne fără răspuns. Ce fel de sete? Sete după ce? Sete după cine? Isus, în dialog cu femeia samariteană, dă un răspuns simplu și, în același timp, adânc: omul are sete de Dumnezeu. Omul este însetat de adorarea lui Dumnezeu în duh și adevăr, cum spune Isus. A-l adora pe Dumnezeu în duh și adevăr înseamnă să recunoaștem în el adevărul, binele, frumusețea și scopul ultim al vieții noastre. Când omul răspunde acestei sete interioare, când omul îl adoră pe Dumnezeu în duh și adevăr, atunci el se recunoaște pe sine însuși. Omul nu este niciodată om adevărat decât atunci când îl adoră pe Dumnezeu. Această sete de a-l adora pe Dumnezeu, înscrisă în inima omului, este tocmai semnul că el este creat de Dumnezeu. Această sete nu poate fi potolită decât de Dumnezeu. Desigur, el poate să caute alte mijloace: succesul, câștigul, banul, puterea, dar niciodată nu va fi satisfăcut.

Doamne, dă-mi să beau din această apă vie, ca să nu mai însetez niciodată.

Ce fel de apă este cea care potolește setea noastră adâncă? Cel fel de apă este cea care, cum spune Isus, face să țâșnească izvoare de apă spre viața veșnică? Această apă este apa pe care Isus ne-o oferă de la înălțimea crucii. Știm că atunci când a fost răstignit, o suliță i-a străpuns coasta și din inima sa a țâșnit apă și sânge. Aceasta este apa pe care ne-o oferă Isus. Această apă este Duhul Sfânt, este iubirea pe care Duhul Sfânt a revărsat-o în inimile noastre.

Am auzit ceea ce spunea sfântul Paul în lectura a doua, din Scrisoarea către Romani: Duhul Sfânt ne-a fost dăruit, firea lui Dumnezeu ne-a fost dăruită prin Duhul Sfânt care este în noi. Duhul Sfânt este iubirea lui Dumnezeu în noi, este prezența lui Dumnezeu în noi. Acolo unde este iubire, acolo este Duhul lui Dumnezeu. Apa cea vie, așadar, este iubirea lui Dumnezeu revărsată în inimile noastre, care ne ajută să-l iubim pe Dumnezeu cu toată ființa, cu tot sufletul, cu toate puterile noastre.

Doamne, dă-mi să beau din această apă vie, ca să nu mai însetez niciodată.

Am în inima mea și în ochii mei imaginea unui cartier foarte sărac din Brazilia, unde se află o casă cu surori ale Maicii Tereza de Calcutta și în care sunt adăpostiți copiii străzii. Am fost oaspetele acestor surori și am vizitat capela. Acolo am găsit o soră care era îngenuncheată pe un covoraș și, într-o atitudine de adorație, privea la sfântul sacrament expus pe altar. În spatele altarului era un crucifix simplu de lemn, pe care erau scrise aceste cuvinte ale lui Isus: "Mi-e sete!" Din capelă am intrat în sufragerie, și acolo am găsit o altă soră, la fel îngenuncheată pe un covoraș, iar alături de ea doi copii. Și în fața acestor doi copilași, având în mână un vas cu orez, sora le dădea de mâncare, dar cu gesturi pătrunse de noblețe și de solemnitate. Îmi aminteam de cuvintele lui Isus: "Tot ceea ce ați făcut unui dintre aceștia mici, care sunt frații mei, mie mi-ați făcut". Sora lua cu o lingură din acest vas cu orez și dădea de mâncare unuia dintre copii. Așeza lingura la loc, lua o alta, la fel o îmbucătură, și o întindea celuilalt copil. Fiecare dintre ei este o imagine a lui Dumnezeu. Și am înțeles că acea adorație pe care sora o făcea în timpul nopții în fața Euharistiei, în timpul zilei a devenit slujire concretă de iubire față de frați. A-l adora pe Dumnezeu în duh și adevăr înseamnă a mărturisi că Dumnezeu este Tatăl tuturor și fiecare dintre oameni este fratele și sora noastră.

Doamne, dă-mi să beau din această apă vie, ca să nu mai însetez niciodată.

Timpurile în care trăim noi astăzi, și mă adresez acum studenților, sunt timpuri dificile, dar pot fi și timpuri de har. Noi avem darul credinței și am descoperit izvorul acestei ape vii. Să lăsăm, așadar, lumina și bucuria din inimile noastre să strălucească în afară. Știința, tehnica, economia deschid orizonturi incredibile în fața omenirii. Însă la folosește ca omul să cucerească lumea întreagă și, în cele din urmă, să-și piardă sufletul? Dragi studenți, angajarea voastră pentru studiu, angajarea socială pentru binele acestui oraș să fie pătrunse de darul credinței.

Papa Paul al VI-lea și papa Ioan Paul al II-lea, către care se îndreaptă acum toată afecțiunea noastră, au vorbit după Conciliul al II-lea din Vatican despre necesitatea construirii unei civilizații a iubirii. Voi, dragi tineri, sunt ziditorii acestei civilizații. Cristos este alături de voi.

Îi mulțumesc din toată inima Excelenței sale pentru că mi-a oferi această posibilitate de a celebra împreună cu voi Euharistia. La această celebrare vreau să-i mulțumesc Domnului pentru mărturia voastră de credință pe care ați dat-o de-a lungul multor ani grei. La această sfântă Liturghie mă rog, de asemenea, pentru voi, pentru acest oraș, ca apa cea vie să pătrundă peste tot, în așa fel încât acest oraș să devină un oraș nou, în care să domnească dreptatea și iubirea.

Să ne simțim, așadar, ca adevărați membri ai familiei creștine, ai Bisericii răspândite în toată lumea, poate în raport cu care suntem puțini, însă suntem o drojdie pentru un aluat foarte mare.

Doamne, dă-mi să beau din această apă vie, ca să nu mai însetez niciodată".

La finalul Liturghiei, PS Petru Gherghel i-a mulțumit pr. Piero Coda pentru participarea la celebrarea euharistică, pentru cuvintele deosebite pe care le-a adresat tinerilor și pentru prezența sa în aceste zile pe meleagurile ieșene.

Emanuel Imbrea


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat