Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Simpozion internațional despre Sfânta Treime

Sala de consilii a Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași a găzduit în zilele de 25 și 26 februarie simpozionul internațional "Aggiornamento teologico-pastorale alla luce della dottrina sulla Santissima Trinità" (Învățătura de credință în Sfânta Treime reflectată în activitatea teologică și pastorală). Invitat special a fost Mons. Piero Coda, profesor de teologia dogmatică la Universitatea Pontificală din Lateran, universitate căreia Seminarul din Iași îi este afiliat. Au participat preoți, călugări, surori și seminariști. Întâlnirea s-a încheiat duminică, 27 februarie, printr-o Liturghie celebrată în capela Seminarului.

Prezența la Iași la sfârșitul lunii februarie a renumitului profesor Piero Coda, născut în 1955 într-o localitatea din apropierea orașului Torino, se înscrie în cadrul colaborării existente între Institutul Teologic din Iași și Universitatea Pontificală din Lateran. Seminarul din Iași este afiliat din 1995 acestei universități romane. De atunci s-au înregistrat mai multe vizite ale unor profesori de la Lateran la Iași și ale acelora de la Iași la Roma, în vederea unei îmbogățiri teologice reciproce. În anul 2003 Institutul Teologic din Iași a fost vizitat de chiar rectorul acestei universități pontificale, PS Rino Fisichella. În prezent, Mons. Piero Coda este secretar al Academiei Teologice Pontificale, președinte al Asociației Teologilor Italieni, profesor și vicepreședinte al catedrei de teologie sistematică a Universității Pontificale din Lateran. Sfinția sa este doctor în filozofia religiilor și teologia dogmatică.

La simpozionul de la Institutul Teologic au participat preoții profesori de la Institutul Teologic din Iași, în frunte cu pr. rector Wilhelm Dancă, de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, preoți care activează în diferite parohii din Iași, alți preoți și persoane consacrate aparținând mai multor ramuri călugărești din Iași, Roman, Bacău, Luncani, Traian, surori din diferite congregații precum și seminariști. În ultima zi a întâlnirii, participanților li s-a alăturat și PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iași. În cele două zile au fost programate câte trei conferințe: 9.30, 11.30 și 16.30. Participanții au putut interveni în mai multe rânduri cu întrebări și comentarii.

Oaspetele i-a purtat pe participanți spre cunoașterea misterului Sfintei Treimi, pornind de la lucrarea "De Trinitate" aparținând sfântului Augustin.

Experiența spirituală pe care a avut-o a constituit pentru sfântul Augustin punctul de plecare în înțelegerea misterului Sfintei Treimi. Prima întâlnire cu Dumnezeu, fiind o acțiune a harului, a lăsat în Augustin o amprentă puternică. Lumina ce-l va lumina de acum încolo pe Augustin este o lumină creatoare, ce devine principiu de acțiune a harului. Augustin nu încearcă atât să caute lumina cât să alerge în lumină (în adevăr), purtând cu el "memoria iubirii", căreia îi sorbise din parfum. Pentru Augustin, drumul cunoașterii Sfintei Treimi este cel al interiorității. El se va apropia în mod cristologic de înțelegerea Sfintei Treimi. Pentru a înțelege unitatea Treimii e necesar a înțelege mai întâi unitatea harului în Cristos, prin care suntem introduși în misterul unității lui Dumnezeu. Prin Cristos suntem chemați să devenim un singur trup în el, pentru a fi o singură realitate. Participarea la natura divină este participare la viața trinitară, iar participarea la viața trinitară nu e simplă participare la viața divină, ci participare care devine activă în iubirea de aproapele. Biserica, la rândul ei, este imagine a unității Sfintei Treimi. Caritatea este cea care dă substanță comuniunii persoanelor Sfintei Treimi. Caritatea nu e un atribut al lui Dumnezeu, ci însuși Dumnezeu este caritate. Pentru că Dumnezeu însuși este caritate, rezultă că și raportul între persoane trebuie să fie caritate. În acest sens, iubirea reciprocă își are cauza formală în Dumnezeu. Locul contemplării Treimii devine, așadar, reciprocitatea carității. Marele merit al lui Augustin este acela de a fi primul care a reușit să exprime în termeni metafizici realitatea creștină. În ciuda trecerii timpului, gândirea și metoda dialogică folosită de Augustin sunt mereu actuale. S-a subliniat, de asemenea faptul, că metoda teologică occidentală trece în prezent printr-o criză; urmând exemplul augustinian, ea ar trebui să devină mai creativă pentru dialog și creștere.

La încheierea întâlnirii, PS Petru Gherghel a ținut să mulțumească distinsului oaspete pentru prezența sa în Dieceza de Iași și pentru tot ceea ce a oferit participanților în aceste zile. Totodată, Excelența sa l-a invitat pe Mons. Piero Coda să participe la Liturghia tinerilor și studenților catolici din Iași, celebrată în catedrala episcopală, duminică la ora 16.00.

Încheierea acestui simpozion a fost marcată printr-o Liturghie solemnă, celebrată în capela Seminarului, duminică la ora 10.00. Au participat preoți, seminariști și credincioși laici. În cadrul omiliei susținute cu această ocazie, Mons. Piero Coda a vorbit despre setea pe care o simte omul contemporan, sete ce nu va fi potolită decât prin consumarea apei vii care provine de la Cristos. Sfinția sa i-a îndemnat pe toți să se simtă frați și surori în aceeași Biserică, purtători ai aceleiași ape vii, care va ajuta la construirea "civilizației iubirii". La încheierea celebrării, oaspetele și-a exprimat bucuria că a întâlnit la Iași o comunitate care dă mărturie vie despre Cristos, i-a asigurat pe seminariști de rugăciunile sale și i-a îndemnat pe toți să persevereze plini de bucurie în credința lor.

Petru Tamaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat