Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Masă rotundă despre darul vieții

Seara zilei de sâmbătă, 26 februarie 2005, va rămâne un punct de hotar în memoria celor aproximativ 300 de tineri din Roman care au participat la masa rotundă cu tema "Viața, o valoare imensă", organizată în biserica Parohiei "Fericitul Ieremia" din orașul mușatin. Întâlnirea a fost pregătită de parohia gazdă și iosefinii lui Murialdo, în colaborare cu Centrul de Ajutor pentru Viață (CAV), iar alături de tineri au participat numeroși preoți, călugări, călugărițe și seminariști.

Cele 120 de minute alocate întâlnirii au fost prea puține pentru a putea dezbate o asemenea temă. Mulți tineri au participat mai întâi la sfânta Liturghie, în cadrul căreia s-au rugat și i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru darul vieții, după care au încercat să-l conștientizeze și să descopere imensa valoare a vieții umane. După celebrarea euharistică, tinerii au fost invitați să părăsească biserica și să reintre în ea într-un mod aparte. Pe un fond muzical adaptat, într-o biserică luminată doar de lumânări, fiecare tânăr a primit o candelă pe care a aprins-o, a purtat-o în procesiune și a depus-o la picioarele unui crucifix, simbol al oferirii vieții proprii lui Cristos, care și-a dat viața pentru răscumpărarea vieții noastre. Ca o "recompensare" a acestui gest, tinerii au primit un pliant și au luat o frunză, pe care era scris un mesaj biblic, din "copacul vieții" care a fost pregătit special în acest sens. În acest mod s-a conștientizat legătura dintre pomul vieții din grădina Edenului, lemnul vieții de pe Calvar și miracolul vieții noastre.

După cuvintele de salut și introducerea tematică făcută de parohul comunității, pr. Alois Moraru, care a fost și moderator la întâlnirii, a urmat un moment de rugăciune condus de pr. Fabio Volani, CSI. Tinerii au cântat și au recitat diferiți psalmi, care au scos în evidența viața ca dar din partea lui Dumnezeu, după care au ascultat scurte reflecții pe marginea acestei teme.

Partea centrală a întâlnirii au constituit-o expunerile făcute de prof. Maria Gherghel și prof. Mariana Sofronie, care au ilustrat din diferite perspective și cu argumente solide valoarea imensă a vieții omului. Din aceste prezentări, tinerii au putut descoperi valorile pe care Dumnezeu le-a revărsat în fiecare persoană umană, necesitatea de a fructifica talanții încredințați de Creator, motive pentru a prețui viața proprie și a altora, gravitatea avortului etc.

Un moment mult așteptat de tineri și care a stârnit discuții aprinse a fost cel al dezbaterii întrebărilor lor. Întrucât întâlnirea aceasta a fost pregătită la nivelul celor patru parohii din Roman, organizatorii au primit deja câteva zeci de întrebări cărora le-au găsit răspunsuri și le-au prezentat în public. Totuși, au existat unele întrebări spontane și răspunsuri care au trebuit să fie aprofundate. Sinceritatea tinerilor a demonstrat ce influență nefastă pot avea mijloacele de comunicație socială, anturajul în care aceștia trăiesc și chiar cunoștințele care sunt oferite în mediul scolastic, multe dintre acestea fiind contrare promovării și apărării vieții. La multe dintre aceste provocări au fost de un real folos intervențiile părintelui Iosif Enășoae, profesor universitar și asistent spiritual al Centrului de Ajutor pentru Viață.

Întrucât timpul s-a scurs prea repede, au rămas încă multe întrebări la care nu s-a putut răspunde. Ele vor constitui subiectul unor cateheze la nivel parohial sau al altor întâlniri de acest gen, când se va viziona și filmul "Viața, o minune", care a fost inclus în programul acestei seri, dar care nu a putut să fie urmărit. Întâlnirea s-a încheiat cu discuții libere purtate în curtea bisericii, unde tinerii gazdă au oferit oaspeților sucuri și prăjituri.

La nivelul orașului Roman, în perioada Postului Mare mai sunt programate încă două întâlniri speciale: vineri, 11 martie, de la ora 19.00, în biserica "Sfânta Tereza" va avea loc Calea sfintei cruci, pregătită și animată de grupuri de tineri și persoane consacrate; iar miercuri, 23 martie, de la ora 19.00, în biserica "Inima Neprihănită a Mariei" va avea loc o celebrare penitențială pentru tineri.

Pr. Alois Moraru


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat