Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

ITRC IașiIași: Simpozion internațional

În perioada 25-26 februarie, în aula magna a Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași (Str. Th. Văscăuțeanu, 6, 700462-Iași, tel. 0232/225228; fax. 0232/211476) se desfășoară simpozionul internațional "Aggiornamento teologico-pastorale alla luce della dottrina sulla Santissima Trinità" (Învățătura de credință în Sfânta Treime reflectată în activitatea teologică și pastorală). La acest simpozion participă preoți profesori catolici și ortodocși provenind de la Institutul Teologic Romano-Catolic, Facultatea de Teologie Romano-Catolică, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași și de la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, preoți vicari și parohi, studenți în teologie romano-catolică și în teologie ortodoxă, precum și persoane consacrate din Dieceza de Iași.

Adevărul revelat despre Sfânta Treime s-a aflat încă de la origini la rădăcina credinței vii a Bisericii. Într-adevăr, dacă parcurgem istoria bimilenară a Bisericii, constatăm că, în primul rând, în centrul tuturor lucrărilor sale se găsește misterul însuși al lui Dumnezeu Treime, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Pornind de la acest mister, învățătura de credință în Sfânta Treime cuprinde deopotrivă lumea vizibilă și invizibilă, ca și pe oamenii înșiși în relația lor vitală cu Dumnezeu. De fapt, de la el, întrucât sunt creaturile sale, ei au viața, creșterea și ființa. De asemenea, de la el primesc împlinirea finală, o dată cu venirea lui Cristos.

Firul roșu care caută să asigure unitatea simpozionului despre Sfânta Treime este trecerea de la un pol la altul: polul divin, mister de comuniune perfectă, absolută, infinită; polul uman, dorința de comuniune mereu mai bună și adevărată cu sine însuși precum și cu celălalt sau cu izvorul însuși al ființei, care este Dumnezeu.

Cuvântul cheie care se va întâlni deseori în conferințe și în discuții este cuvântul "comuniune", la care trebuie adăugat și cel de "mister". Prin cuvintele "mister de comuniune" se indică o realitate care nu poate fi pătrunsă în totalitate din cauza bogăției sale, care ne atrage prin frumusețea și plinătatea sa. În fapt, misterul nu umilește pe cel care se apropie de el; dimpotrivă, oferă o lumină care îl face să crească, luminându-l pe cel care îl acceptă.

Programul celor două zile a simpozionului cuprinde în cursul dimineții (între orele 9.30 și 11.30) două conferințe teologice cu Piero Coda, profesor de teologie dogmatică la Universitatea Pontificală din Lateran, urmate de discuții, comentarii și întrebări, iar în cursul după-amiezii (ora 16.30) este stabilită o conferință pastorală cu prof. Piero Coda.

După www.itrc.ro


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat