Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Rugăciune pentru PS Gennaro Franceschetti, arhiepiscop de Fermo

În ziua de vineri, 4 februarie, Domnul l-a chemat la sine pe PS Gennaro Franceschetti, arhiepiscop de Fermo, un vechi prieten al Diecezei de Iași. A fost înmormântat la catedrala de la Fermo luni, 7 februarie. PS Petru Gherghel, la aflarea veștii, a trimis o telegramă în care își exprimă compasiunea, asigurându-i de rugăciune pe cei ce l-au cunoscut și au lucrat cu el. Redăm mai jos o mărturie publicată în ziarul "Avvenire" de duminică, 6 februarie 2005 cu titlul: "În amintirea arhiepiscopului nostru".

În Arhidieceza de Fermo se află localitatea Monterubbiano în care s-a născut primul episcop de Iași, Nicolae Iosif Camilli. Anul trecut a fost amintit primul episcop cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la înființarea Episcopiei de Iași. Cu ocazia Zilelor Episcopiei, la 26 și 27 iunie 2004, la Iași, a fost prezentă o delegație din Arhidieceza de Fermo, condusă de păstorul acesteia, PS Gennaro Franceschetti. Arhiepiscopul de Fermo, prezent la Liturghia din 27 iunie 2004, a onorat sărbătoarea Diecezei de Iași. PS Franceschetti este de altfel un prieten vechi al Episcopiei de Iași și al PS Petru Gherghel.

Excelența sa Gennaro Franceschetti, prezent la manifestările din 26 iunie 2004 de la Seminar, l-a prezentat pe episcopul Camilli ca "păstorul care unește trecutul cu prezentul". Europa are nevoie de o trăire împreună, pentru ca rădăcina credinței să nu fie îndepărtată. Este nevoie de o respirație sănătoasă. "După cum nedreptatea e prezentă în lume, e necesar unul care să dea mai mult decât îi spune datoria lui de a da. Aceasta pentru a fi dreptate".

* * *

În amintirea arhiepiscopului nostru

"În afară de faptul de a o săruta, vă vom ajuta să o purtați". La aceste cuvinte șoptite cu timiditate, în timp ce-i întindeam crucea să o sărute, arhiepiscopul Gennaro aproape că a tresărit și, privindu-mă în ochi, a zâmbit. Era în ziua de 21 septembrie 1997, "ziua luării în primire" a Arhidiecezei de Fermo. În fața bisericii catedrală era o mulțime incredibilă, curioasă să-l cunoască pe episcopul venit de departe. A fost o contagiere neprevăzută: zâmbetul său, căldura sa umană, simpatia, cordialitatea cu care saluta și strângea mâinile au făcut ca figura episcopului Franceschetti să devină familiară. A fost o adevărată îmbrățișare. S-a instaurat o înțelegere profundă cu poporul din Fermo. Atâtea proiecte. Atâtea dorințe. Nu știam că, dintr-o dată, crucea aceea va deveni prea apăsătoare și pentru mine va fi greu să-mi țin promisiunea. Însă, așa cum ne-a surprins la început, ne-a uimit și mai mult la sfârșit. Am trăit o săptămână în care sufletul unui întreg popor a fost străpuns și transfigurat. Săptămâna aceasta a fost, înainte de toate, o liturgie lungă, începută la Spitalul regional din Ancona, când medicii îi revelează Arhiepiscopului Gennaro, rudelor, colaboratorilor prezenți, gravitatea bolii sale, iar el se încredințează Domnului său, mai întâi în tăcere și în reflecție, apoi în celebrarea sacramentului Ungerii bolnavilor. Foarte lucid și senin, dictează câteva scrisori, prima destinată credincioșilor din Biserica sa, salutându-i prin cuvinte simple și iubire profundă, vorbindu-le ca unor prieteni. Apoi decide că este cazul să se întoarcă acasă, în Episcopia de Fermo, nu înainte însă de a telefona prietenilor săi și a-i saluta pentru ultima dată. Zâmbește și se roagă. La Fermo, câțiva preoți și prieteni ne așteaptă: în camera sa se recită Completoriul. Apoi urmează o dorință: "Vreau să-i salut pe toți preoții mei".

Dimineața următoare, Liturghia Viaticului, împreună cu seminariștii. După Liturghie ușile camerei sale se deschid pentru cei care vor să-și ia rămas bun de la el: un lung și interminabil pelerinaj de preoți, călugări, surori, tineri, familii. Prieteni veniți din Brescia, când s-a răspândit vestea. Pentru toți un salut, fiecăruia un mesaj, cu acela cu care a împărtășit munca pastorală un mulțumesc recunoscător.

Întâlniri care străpung sufletul și, din când în când, devin reconciliere, pace, binecuvântare. Zâmbește, zâmbește mereu. Seninătatea sa șterge lacrimile altuia. Fiecare strânge în mâini și în inimă ultimele cuvinte ale episcopului muribund. Privește moartea în față. Aproape că o sfidează. Nu îi este frică. Se încredințează: "Vino, Doamne!" Se roagă. Glumește: "Încă mai suntem în Joia Sfântă...". În oraș se răspândește zvonul despre episcopul muribund care salută Biserica sa. Pe străduțe și în piețe se vorbește despre demnitate, curaj, forță, credință, mărturie: episcopul evanghelizează poporul său și cu moartea sa. Un membru din Asociația Scout îi scrie și îi vorbește despre stupoare și despre uimire; stupoare pentru o iubire, stupoare pentru un om capabil să trăiască un destin misterios cu conștiința și demnitatea de fiu al lui Dumnezeu. În această săptămână, "părintele" Gennaro a scris în fiecare inimă o "scrisoare pastorală" originală: a imprimat înăuntrul nostru ce înseamnă a-l iubi pe Isus Cristos, ce înseamnă a-l urma, a-ți da viața pentru el, a te consuma pentru Biserică: un drum al fericirii. Îmi revin în minte cuvintele lui de la intrarea sa în arhidieceză: "Voi fi gata să-mi vărs și sângele pentru poporul acesta?" Răspunsul vineri: trebuie suspendate vizitele. Este o zi de chinuri, o adevărată zi de "Vinerea Sfântă". Păstorul se identifică în toate cu Învățătorul și Domnul său, chiar și în cuvintele: "Mi-e sete". În zilele precedente vorbise despre "pregustări ale suferinței", acum este pătimirea. Este crucea apăsătoare. Cum pot să-l ajut să o poarte? Nu este cazul: asemenea lui Isus Cristos, el, episcopul Gennaro, ia totul asupra sa. Crucea sa o duce singur. Dar nu cedează. În suferința aceea sunt și păcatele noastre, și păcatele mele, ca preot. L-am iubit. Niciodată nu m-am gândit că trebuie să particip la o liturgie care va avea gustul Calvarului, dar și dorința Paștelui care te face să strigi: "Vino, Doamne Isuse!" A decis, înainte de a muri, ca trupul său să se odihnească în catedrala sa. Un dar așa de mare se face numai celui care este iubit.

Mărturie publicată în ziarul "Avvenire" de duminică, 6 februarie 2005

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat