Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Gherăești

În zilele de 5 și 6 februarie, PS Petru Gherghel a făcut o vizită specială în satul său natal, prima sa vizita pastorală în această comunitate. Desigur nu a fost singura vizită efectuată la Gherăești, dar singura cu acest caracter canonic.

Parohia Gherăești face parte din decanatul de Piatra Neamț, din septembrie 2003. După statistica de la sfințirea caselor din ianuarie 2005 parohia are 1.000 de familii întregi, 436 familii jumătăți, 4.310 credincioși și aproximativ 700 de credincioși plecați în străinătate.

Vizita canonică a început sâmbătă, 5 februarie, când episcopul a fost întâmpinat de parohul comunității, pr. Isidor Mocanu, de pr. vicar Adrian Chili, de reprezentantul autorității civile, dl. primar Carol Bereșoaie, de colegii de clasă ai PS Gherghel, toți îmbrăcați în costume naționale, de un mare număr de copii, tineri și credincioși adunați în fața frumoasei biserici parohiale, pregătită pentru acest eveniment. Zăpada de afară ne-a dat dorința de a deveni curați, alături de Dumnezeu.

După tradiție, PS Petru Gherghel a fost întâmpinat cu pâine și sare și cu un buchet de flori. La intrarea în Biserică tinerii au format o boltă de flori, pe sub care a trecut episcopul, fiind întâmpinat și de emoționanta cântare "Bine ați venit!"

Intrând în biserică episcopul a salutat pe toți cei de față și i-a încurajat să fie bucuroși, în ciuda vremii de afară. "Gerul e cumplit, dar el strânge, purifică și distruge tot ce este rău, pentru ca apoi totul să se renască la viață". Ne-a mărturisit că aștepta cu multă bucurie să facă această vizită și să fie aproape de toți: de copii, de tineri, de adulți, de cei bolnavi și de cei plecați în străinătate.

După salutul inițial, episcopul, împreună cu copii și ceilalți credincioși prezenți, s-a rugat sfântul Rozariu, după care a urmat sfânta Liturghie, celebrată de pr. paroh. În timpul sfintei Liturghii Preasfințitul a stat la spovezi.

Duminică, 6 februarie, programul a început cu sfânta Liturghie a tinerilor, la 8.30, celebrată de episcopul Petru Gherghel, alături la de pr. paroh Isidor Mocanu și pr. vicar Adrian Chili. Lecturile și rugăciunea credincioșilor au fost pregătite și citite de tinerii din Acțiunea Catolică, care au animat și corul.

La predică Preasfințitul le-a amintit tinerilor că "Dumnezeu ne-a învrednicit pe noi cu un mare dar: a așezat în noi lumina sa! Recunoscând că el este cu adevărat lumină pentru întregul pământ, să nu uităm că pe noi ne-a ales Dumnezeu să împărtășim lumina sa tuturor. Să nu ținem lumina sub obroc, sub pat. Noi suntem aleși să fim lumina, să luminăm. Să primim lumina dumnezeiască și să o dăm și altora. Dumnezeu a așezat în noi chipul său, chip luminos pe care trebuie să-l păstrăm toată viața".

Referindu-se tot la Evanghelia zilei (Mt 5,13), păstorul diecezei le-a amintit tinerilor îndemnul Sfântului Părinte din 2002 la Toronto, spunându-le "că nu trebuie să uite niciodată că, întorcându-se acasă, ei sunt chemați să fie lumină și sare pentru cei din jur". Orice creștin este chemat să se împărtășească din această lumină; este chemat să o transmită și altora.

Tot din cuvintele Sfântului Părinte, episcopul Petru, inspirându-se din enciclica Novo millennio ineunte, s-a folosit de acea imagine a misterului lunii, dorind să spună că ea, luna, primește lumina de la soare și o transmite pe pământ. Izvor de atâta inspirație pentru artiști, pentru poeți, pentru tineri. Fiecare creștin trebuie să verifice în viața sa acest mister al lunii. Creștinul este unul care devine recipient viu al lui Cristos. Fiecare are daruri speciale primite de la Dumnezeu. Noi suntem aceia care trebuie să primim această lumină într-o conștiință adevărată că suntem fii ai lui Dumnezeu și, primind această lumină, să o dăm și altora, după cum face și luna. Nu trebuie niciodată să uitați de această îndatorire".

După sfânta Liturghie, episcopul a stat de vorbă cu tinerii și a vrut să fie mai aproape de problemele lor și să-i încurajeze. Le-a spus că nu se descurajeze în fața necazurilor din lume, ci să aibă mereu curajul să se apropie de Cristos, de Euharistie, pentru că numai de acolo vor primi adevăratul chef de viața pe care mulți îl caută. În încheiere le-a amintit că ei sunt speranța diecezei, speranța Biserici și le-a dorit să aibă parte de un viitor mai bun, mai vesel și plin de realizări atât materiale, dar mai ales spirituale.

Liturghia pontificală de la ora 10.30, a început cu o procesiune solemnă de la parohie, la care au participat pe lângă PS Gherghel, pr. Isidor Mocanu, pr. Adrian Chili și pr. Mihai Pătrașcu și primarul comunei.

Pentru această Liturghie, tinerii Acțiunii Catolice au ținut ca lecturile, rugăciunea credincioșilor și ofertoriul să fie pregătite de întreaga comunitate: copii, tineri, persoane consacrate și familiști.

În cuvântul de învățătură rostit la predică, episcopul ne-a amintit din nou despre lumină, dar de data această cu referire la familie. "În casa Mariei și a lui Iosif a fost Isus, lumina... Să nu uitați că cel care trebuie să facă viața voastră de familie, tată și mamă, este Dumnezeu. Bucurați-vă, așadar, că familiile voastre sunt pline de Dumnezeu. Pentru a fi fideli acestei datorii să nu vă îndepărtați de Isus... Și anul acesta, dedicat prin excelență sfintei Euharistii, Sfântul Părinte ne dă într-un fel medicamentul, ne reînnoiește posibilitatea de a ne aprinde de lumină pe noi, episcopi, preoți, persoane consacrate și credincioși... Care este medicamentul? Taina sfântă euharistică. O spun cu bucurie pentru gherăeșteni, deoarece aici avem fericita binecuvântare ca hramul acestei comunități să fie, pentru noi toți, Isus euharisticul. Toți căutăm lumina, dar ea vine numai de la Cristos. Noi primim această lumină din taina sfântă a altarului, adică de la Isus, care este aici în Biserică, în această familie a gherăeștilor. În fiecare familie din Gherăești Isus transmite lumina, e prezent aici în special sub chipul pâinii și al vinului, la fel cum a fost prezent în familia din Nazaret; cum a fost prezent în toată istoria e prezent și acum, în fiecare zi, pe altar".

În încheierea predicii, PS Gherghel ne-a invitat pe toți să trăim cu bucurie sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului, rugându-l pe Isus să reverse peste toți acea lumină care transformă viața noastră. "Mă bucur să vă spun că aveți un soare care vă umple inima de lumină, de Dumnezeu, de Cristos. De la el să aveți multă bucurie, multă viață și mult har. Cristos să fie pentru dvs. lumină și fiecare la rândul său să fie lumină pentru ceilalți. În acest fel vom fi toți în lumină, în pace. Dacă soarele ar dispărea, noi am dispărea, n-ar mai exista nimic pe pământ. Dacă dispare Dumnezeu din viața noastră atunci umblăm în întuneric. Dacă lumina sa strălucește în noi înseamnă că și Dumnezeu locuiește în noi. Acesta să fie adevăratul motiv de bucurie pentru toți".

După sfânta Liturghie, episcopul s-a întâlnit cu comitetul Bisericii, cu foștii membri sinodali și cu membrii corului. Tuturor acestora le-a mulțumit pentru activitatea pe care o desfășoară în Biserică și pentru Biserică. Le-a reamintit că fiecare dintre ei are o misiune aparte pe care trebuie să o îndeplinească cât de bine posibil. I-a îndemnat pe toți să aștepte cu răbdare roadele Sinodului diecezan, deoarece "Sinodul va oferi fiecăruia norme despre ceea ce are de făcut. Să fim generoși și atunci cu adevărat vom trăi frumos, vom avea viață, vom fi bucuroși că avem credință. Ceea ce am primit noi să dăm și altora. Să dăm, să anunțăm, să vestim, să transmitem și astfel să-i facem și pe alții să se bucure de roadele credinței".

La ora 14.00 episcopul s-a întâlnit cu asociațiile de laici din parohie: Acțiunea Catolică, Armata Albă, asistenții sociali. La această întâlnire, atât președinta Acțiunii Catolice, cât și președinta organizației Armata Albă, au prezentat pe scurt statutul asociației, specificul ei, de când a luat ființă, câți membri are și cu ce se ocupă în mod special.

La sfânta Liturghie de la ora 16.00 au mai fost prezenți, pe lângă PS Gherghel, pr. Iosif Răchiteanu și pr. Daniel Ghitiu, care în cursul acestei vizite pastorale au stat la spovezi.

Această sfântă Liturghie a fost pregătită de copii, mai exact de cei de la Armata Albă. Ei au fost aceia care au citit lecturile și rugăciunea credincioșilor. Episcopul le-a amintit copiilor că și ei sunt sarea pământului și lumina lumii. Mai mult decât atât, le-a spus că ei sunt florile și speranța diecezei și a Bisericii. Pe ei se va clădi viitoarea Biserică, și dacă ei vor fi lumină atunci speranțele Bisericii vor fi mari.

La sfârșitul sfintei Liturghii a avut loc un moment de adorație la care au participat toți credincioșii prezenți. După binecuvântarea cu preasfântul sacrament, episcopul a stat câteva minute de vorbă cu cadrele didactice de la școala din localitate și i-a încurajat să fie, așa cum îi numește papa, "sare a pământului și lumină a lumii... străjerii dreptății și ai păcii".

Episcopul s-a mai întâlnit cu persoanele consacrate din comunitate, cu surorile de la parohie, și cu cele de la noviciat, respectiv de la Grădinița "Sfânta Familie". Le-a reamintit și lor dorința lui Cristos de a fi lumină pentru alții și de a da tuturor mărturie despre lumină.

La toate momentele vizitei canonice s-au putut vedea entuziasmul și bucuria tuturor. Episcopul i-a chemat pe toți să rămână mereu cu privirea îndreptată spre Isus și să înainteze cu mult curaj în larg, pentru a aduce roade vrednice de viața veșnică.

Pe situl parohiei, www.gheraesti.cnet.ro, puteți citi un interviu acordat de PS Petru Gherghel la finalul vizitei pastorale efectuate la Gherăești.

Pr. Adrian Chili


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat