Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Înmormântarea pr. Francisc Gârleanu

Luni, 7 februarie, cu participarea a numeroși credincioși, în localitatea Hălăucești, jud. Iași, a avut loc înmormântarea părintelui Francisc Gârleanu, care a trecut la Domnul joi, 3 februarie. Sfânta Liturghie a fost prezidată de către PS Petru Gherghel. Au concelebrat PS Aurel Percă, pr. Iosif Gârleanu și aproximativ 100 de preoți veniți din Dieceza de Iași și din Arhidieceza de București. La Liturghie au participat și credincioși din Parohia Horlești, parohie în care pr. Gârleanu a activat mulți ani.

În cadrul predicii, PS Petru Gherghel, făcând referință la pasajul din Evanghelie legat de talanți, a trecut în revistă viața și activitatea părintelui decedat, subliniind generozitatea și disponibilitatea care l-au caracterizat. Vorbind despre misiunea părintelui, episcopul a spus că viața sa a fost "o slujire preoțească dăruită cu mult suflet lui Dumnezeu, lui Cristos și oamenilor".

Păstorul diecezei a amintit de cuvintele Mons. Anton Lucaci de la Radio Vatican cu privire la preotul decedat. "Părintele Gârleanu avea un cumul de boli și suferințe, doar în parte cunoscute; a fost un ascultător fidel al Radio Vatican, prezență discretă în turnul de veghe al episcopiei; gata oricând să deschidă ușa tuturor celor ce băteau"; a împlinit astfel cuvintele apostolului neamurilor: "Fiți statornici în dragostea față de aproapele și nu uitați să fiți ospitalieri, căci astfel unii fără să știe au oferit găzduire îngerilor" (Evr 13,1-2). Pr. Francisc a căutat să-i slujească Domnului, mulțumind pentru darurile primite. "Știa că, dacă trăiește sau dacă moare, rămâne al lui Cristos... A fost deschis, cu o inimă generoasă, primitoare". Dovada o reprezintă numărul mare de preoți și credincioși care, "înfruntând dificultățile vremii, au vrut să participe la sfânta Liturghie".

Făcând referință la cuvintele Maicii Tereza de Calcutta, și anume că ea a voit să fie o picătură de apă curată, episcopul a spus că părintele a fost "acea picătură de apă curată repetată... repetată... repetată...". Această picătură "a spălat mult pentru a da slavă lui Dumnezeu".

La sfârșitul predicii toți cei prezenți au fost îndemnați să fie "o picătură de apă în oceanul iubirii lui Dumnezeu, o lacrimă curată în potirul pe care Cristos ni l-a dăruit".

La finalul Liturghiei, PS Petru Gherghel a vorbit și despre gândurile de compasiune și de rugăciune transmise de PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, care nu a putut să fie prezent la celebrare. Pr. Sociu Ilie, vicar episcopal al Arhiepiscopiei de București, a ținut să aducă un omagiu pr. Francisc din partea ÎPS Ioan Robu; pr. Iosif Gârleanu, nepotul părintelui Francisc, a mulțumit tuturor celor prezenți pentru prezență și rugăciune, subliniind că, prin moartea unchiului, preoții originari din Hălăucești s-au împuținat (au rămas se pare opt).

După jertfa sfintei Liturghii, părintele decedat a fost purtat de către tineri pe ultimul drum și așezat într-un mormânt din cimitirul Hălăucești, unde așteaptă învierea atâțea alții, printre care și vreo zece preoți (pr. Dumitru Pascal, pr. Francisc Orlandi, pr. Francisc Mattas, pr. Iosif Toppia, pr. Filip Schüslbauter, pr. Anselm (Primus) Bazzichi, pr. Anton Bișoc, pr. Petru Mârț, pr. Dominic Neculăeș, pr. dr. Alois Herciu).

La altar au fost prezenți și preoții din Horlești care au fost sfințiți în timpul când a lucrat în acea parohie. Aceștia au arătat prin prezența lor recunoștința că au fost însoțiți de părintele răposat în drumul lor spre preoție.

Reamintim că părintele a fost vicar la Poiana Negri, Piatra Neamț și Bacău; treisprezece ani a păstorit comunitatea din Horlești; din cauza bolii a fost pensionat și s-a retras la Seminarul din Iași și apoi la episcopie din 1991; s-a ocupat cu pregătirea viitorilor dascăli și cu probleme de personal. Încet, încet boala l-a răpus. În ziua aceea de joi, 3 februarie, a avut o criză, slăbind tot mai mult. Probabil inima i-a cedat și s-a stins încet ca o lumânare în câteva ore. La puțin timp după ce a venit salvarea pentru a fi dus la spital Domnul l-a chemat. A fost conștient până în ultima clipă. Alături de el, în acele momente, au stat pr. Petru Sescu și pr. Mihai Pătrașcu. Părintele Gârleanu era pregătit pentru întâlnirea cu Domnul. Se spovedise cu o zi în urmă, iar cu un sfert de oră înainte de a muri a spus Actul de căință, s-a rugat și a primit sacramentul Ungerii bolnavilor.

Rămâne în memoria noastră, a celor care l-am cunoscut, preotul care era mereu preocupat de binele diecezei, de mersul parohiilor, de pastorația desfășurată de preoți. Se bucura cu cei care erau bucuroși și suferea alături de cei care treceau prin încercări. Urmărea cu mult interes, atunci când putea, prin difuzorul din cameră, celebrările și predicile care se țineau în catedrală. Bucuros, păstrând o atmosferă de seninătate, a fost acela pe la care nu puteai să nu treci dacă aveai drum la episcopie. Își făcea timp și petru cei tineri și pentru cei mai în vârstă. Era un fidel cititor al publicațiilor de la Editura "Presa Bună" și mereu ținea să le aibă la îndemână.

Să se odihnească în pace!


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat