Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâmpinarea Domnului

Miercuri, 2 februarie, s-a sărbătorit Întâmpinarea Domnului sau Prezentarea Domnului. La Iași, în catedrala nouă, începând cu ora 10.00, s-a celebrat o Liturghie pontificală, prezidată de PS Petru Gherghel. La Liturghie au participat PS Aurel Percă, preoți de la episcopie și de la parohie. Ziua de 2 februarie fiind Cea de-a IX-a Zi Mondială a Persoanelor Consacrate, la Liturghie s-a amintit și s-au făcut rugăciuni pentru persoanele consacrate.

Liturghia a început prin sfințirea lumânărilor. Păstorul diecezei i-a salutat pe toți și a amintit semnificația sărbătorii. Pentru a împlini Legea lui Moise, Maria și Iosif vin la templu cu Isus care, fiind primul născut, trebuie să fie prezentat.

S-a format apoi procesiunea spre altar la care au participat persoanele consacrate care își desfășoară misiunea la episcopie sau parohie, precum și unele călugărițe din Iași.

Procesiunea simbolizează calea spre casa lui Dumnezeu, unde are loc întâlnirea Domnului cu poporul său. Purtând lumânările aprinse, credincioșii își aduc aminte că, pentru a merge spre Tatăl, îl au de ghid pe cel care este "lumina neamurilor". Mergând în lumina lui, pot deveni la rândul lor lumini pentru frații lor. Dar, urmând exemplul învățătorului lor, ei nu vor mărturisi slava lui Dumnezeu decât acceptând înfruntarea contradicției.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele Iosif Dorcu, parohul catedralei. Sfinția sa a vorbit despre fidelitatea față de lege, legătura familiei sfinte cu templul, mulțumirea pentru darul primului născut, despre bătrânul Simeon, reprezentantul poporului ales, care aștepta "mântuirea lui Israel", despre Maria, prin inima căreia va trece sabia durerii, precum și despre simbolul lumânării sfințite.

Ca la orice început de an, la prânz a avut loc binecuvântarea episcopiei și a parohiei. Seara, la ora 18.00, PS Petru Gherghel a celebrat o Liturghie în Parohia Tomești, după care a binecuvântat casa parohială, Școala de Dascăli și Grădinița "Fericitul Ieremia".

Reamintim că, în această zi, la Vatican a fost celebrată sfânta Liturghie în bazilica "Sf. Petru", cu membrii institutelor de viață consacrată și ai societăților de viață apostolică.

În Dieceza de Iași, Ziua Persoanelor Consacrate va fi marcată și cu o întâlnire care se va desfășura în patru centre, duminică, 6 februarie: Iași, Traian, Bacău și Onești.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat