Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Gura Humorului

În zilele de 29 și 30 ianuarie, Preasfințitul Petru Gherghel a efectuat vizita canonică-pastorală în Parohia Gura Humorului. Această parohie are mai multe filiale în administrație: Frasin, Stulpicani, Voroneț, Mănăstirea Humorului, Capu Câmpului, Capu Codrului, Valea Moldovei, Ostra, Vadu Negrilesei. Multe din aceste comunități au fost, în trecut, comunități de sine stătătoare, însă după plecarea credincioșilor de limbă germană și după toate vicisitudinile care au urmat, au ajuns să fie filiale cu puțini credincioși. Filiala cu cel mai important număr de credincioși este Frasin cu circa 60 de familii și 135 de credincioși.

În pofida frigului, sâmbătă, 29 ianuarie, episcopul a fost întâmpinat de foarte mulți credincioși în frunte cu părintele paroh, Ștefan Babiaș, și cu părintele vicar, Iulian Ceobanu. A urmat recitarea sfântului Rozariu împreună cu episcopul, apoi sfânta Liturghie celebrată de preoții din parohie; în timpul Liturghiei, episcopul a stat la dispoziția celor care au dorit să se spovedească. După Liturghie, Preasfințitul s-a întâlnit cu persoanele care au făcut parte din comisia sinodală parohială și cu membrii comitetului bisericesc.

Duminică, 30 ianuarie, programul a decurs astfel: ora 9.00: sfânta Liturghie în filiala Frasin; ora 11.00: sfânta Liturghie pontificală în biserica parohială din Gura Humorului (în cadrul acestei sfinte Liturghii a avut loc confirmarea mandatului misionar al pr. Bartolomeu Blaj - fost vicar de Gura Humorului - pentru Ecuador); după Liturghie, întâlnirea cu tinerii și copiii din parohie; ora 15.00: sfânta Liturghie în filiala Stulpicani (de notat că aici există o biserică mare, însă comunitatea este formată doar din 11 credincioși); ora 17.00: sfântul Rozariu în biserica parohială; după Liturghia de la ora 17.30: adorația euharistică și binecuvântarea cu preasfântul sacrament.

În cele două zile, credincioșii au manifestat atașamentul lor față de Biserică și față de păstorul Diecezei, un atașament specific locuitorilor din nordul diecezei, Bucovina. Episcopul i-a încurajat pe toți și i-a îndemnat să rămână statornici în credința lor, să pună în practică programul proclamat în evanghelia duminicii: fericirile.

Pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat