Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Inițiativă a Caritasului Iași

A face caritate înseamnă a reda demnitatea umană și creștină celor care se află în diferite forme de sărăcie! Acesta este gândul cu care a plecat echipa Centrului Diecezan Caritas Iași la drum, în parohiile din Dieceza de Iași, pentru a provoca la caritate pe credincioșii catolici din Moldova.

Astfel, din ziua de 29 ianuarie până în ziua de 12 martie, angajații Caritas din Iași, Roman și Bacău, organizați în două echipe, conduse de pr. Egidiu Condac și pr. Mihai Budău, vor merge în parohii pentru a îndemna la caritate și pentru a împărtăși din experiența lor.

S-au format două echipe care vor merge în 13 locații, unde vor veni și oameni din parohiile învecinate, după următorul program:

  • 29 ianuarie: Faraoani și Sagna

  • 5 februarie: Adjudeni și Gherăești

  • 12 februarie: Iugani și Moinești

  • 19 februarie: Tg. Ocna

  • 26 februarie: Bacău și Onești

  • 5 martie: Suceava și Adjud

  • 12 martie: Gioseni și Iași.

Din fiecare parohie sunt invitați să participe la aceste cursuri un preot împreună cu alți trei credincioși activi în parohie.

Primele întâlniri de la Faraoani și Sagna a avut loc deja. Programul a cuprins în prima parte a zilei o prezentare a proiectelor Caritas desfășurate în Dieceza de Iași și câteva noțiuni despre ce înseamnă a fi lucrător social Caritas. În a doua parte a zilei, persoanele prezente au avut o activitate practică în care au încercat să identifice nevoile comunității din care au venit. Provocarea a venit prin prezentarea unui film despre implicarea comunității din Săveni în amenajarea drumurilor din sat pentru care a fost nevoie în primul rând de bunăvoința oamenilor și de munca lor sub coordonarea parohului și a Caritasului diecezan. Partea cea mai interesantă a întâlnirii a fost însă cea în care persoanele au încercat să găsească și soluții, din resurse proprii, pentru problemele identificate în comunitățile lor.

Din chestionarele de evaluare finale, a reieșit că astfel de cursuri de formare sunt bine venite și utile pentru comunități, atât pentru a afla ce activități desfășoară Caritas în Dieceza de Iași, dar și pentru a învăța cum să se organizeze mai bine la nivel parohial și că această implicare nu e o solicitare la modă în zilele noastre, dar e o cerință evanghelică, o trăire a celei de-a treia dimensiuni în Biserică, alături de ascultarea cuvântului și trăirea sacramentelor.

Noi de fapt am aruncat sămânța! Dacă terenul este fertil, ea va încolți și va da roade.

Mihaela Condac


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat