Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Academia "Sfântul Toma de Aquino"

Sâmbătă, 28 ianuarie, începând cu ora 18.30, în aula magna a Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif", s-a desfășurat Academia "Sf. Toma de Aquino", la care au participat pr. Viliu Dancă, rectorul institutului, împreună cu ceilalți părinții profesori, studenții filozofi și teologi, precum și alți preoți invitați. Academia s-a bucurat și de prezența PS Petru Gherghel.

Continuând tradiția începută cu câteva decenii în urmă, Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" organizează în fiecare an o academie tomistă în ziua de 28 ianuarie, când este celebrată memoria sfântului Toma de Aquino (1225-1274), preot și învățător al Bisericii. Această academie este organizată de studenții anului II din ciclul filozofic, sub coordonarea pr. rector Viliu Dancă.

În deschiderea manifestării din acest an, un grup de 12 studenți au interpretat cântările O, Thoma doctor și Tollite hostias (din repertoriul compozitorului francez Marc-Antoine Charpentier).

A urmat conferința intitulată "Adevărul", prezentată de studentul Cristian Bârnat. Structurată în trei capitole, conferința a cuprins o scurtă trecere în revistă a principalelor definiții date adevărului în decursul istoriei filozofiei, o evidențiere a conceptului de "adevăr", ce poate fi decriptat printr-o "luptă" asiduă, precum și o prezentare a principalelor concepții despre adevăr în lumea de astăzi. Făcând referire la enciclica Fides et ratio și citându-l pe Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, studentul Cristian Bârnat a reamintit în finalul prezentării sale un lucru deosebit de important, și anume că sfântul Toma de Aquino rămâne pentru toți oamenii un adevărat "apostol al adevărului".

Următorul moment al academiei l-a constituit piesa de teatru intitulată "Întrebări și... incertitudini", concepută și interpretată de un grup de studenți din anul II:

  • Distribuția:

    • Reflecția: Marcel Bulai

    • Toma de Aquino: Iancu Pius

    • Boierul: Cătălin Farcaș

    • Înțelepții: Lucian Ianuș; Ștefan Stolnicu; Marcelin Trifescu

    • Tăranul: Cazimir Cimpoieșu

    • Săracul: Petru Mogda

    • Slugile: Gabriel Sascău; Paul Treja

  • Sunet: Marcelin Blaj; Andrei Hârja

  • Recuzita: Ionuț Baciu; Florin Bordeuș

  • Scenograf: Ciprian Bejan

  • Regizor: Marian Blânda

Piesa a adus în fața publicului personaje întruchipând diverse categorii de oameni; mesajul lor a fost elocvent: în viață nici un om nu este scutit de întrebări; fie bogat, fie sărac, fie creștin, fie ateu, mai devreme sau mai târziu vine un moment când omul trebuie să găsească un răspuns la întrebările fundamentale care se nasc în el și îl neliniștesc. Ceea ce îl tulbură pe boierul din piesa "Întrebări și... certitudini" este o simplă întâlnire cu credința statornică a unui țăran și cu umilința unui sărac. Frământările interioare îl fac să fie într-o permanentă căutare. De aceea, caută răspunsuri la înțelepții orașului, pe care îi pune mai apoi să se confrunte cu certitudinea unui călugăr, reprezentat de sfântul Toma. Această confruntare dintre înțelepți și călugărul Toma face lumină în concepția boierului despre Dumnezeu. Piesa s-a dorit a fi o invitație la căutare, la găsirea certitudinii care duce la mântuire și la susținerea ei în fața altora.

Evocând personalitatea sfântului Toma de Aquino, pr. rector Viliu Dancă a făcut o scurtă referire la opera sa, la legăturile sale cu oamenii, la relația sa intimă cu Dumnezeu prin reflecție și rugăciune, și a spus că sfântul Toma continuă să fie și astăzi un adevărat model, iar ceea ce el a propus cu tărie (armonia dintre rațiune și credință) trebuie să constituie pentru fiecare dintre noi o preocupare zilnică.

Academia s-a încheiat cu un cuvânt de mulțumire din partea PS Petru Gherghel pentru toți cei care s-au implicat în realizarea academiei tomiste, dorindu-le tuturor curajul de a pune întrebări și de a căuta răspunsuri la toate frământările zilnice.

Emanuel Imbrea

* * *

Născut spre sfârșitul anului 1225 în familia contelui de Aquino, în castelul Roccasecca, Toma de Aquino a intrat la vârsta de 18 ani în Ordinul Fraților Predicatori. Și-a completat studiile la Paris și la Köln, avându-l drept maestru pe sfântul Albert cel Mare. A ținut cursuri la universități din Paris, Orvieto, Roma, Viterbo și Napoli. Deviza lui, Contemplata alis tradere ("Să împărtășești altora rodul reflecțiilor tale"), s-a concretizat într-un număr mare de cărți, dintre care cea mai importantă rămâne Summa theologiae - o sistematizare genială a doctrinei filozofice și teologice -, operă scrisă într-un stil simplu și precis. A murit în mănăstirea cisterciană din Fossanova la 7 martie 1274, în timp ce se îndrepta spre Lyon, la sinodul ecumenic. În anul 1323, numele lui Toma de Aquino era înscris de papa Ioan al XXII-lea în catalogul sfinților. Începând din secolul al XV-lea, sfântul Toma de Aquino a fost numit doctor angelicus. Gândirea lui a stat timp de secole la baza formării filozofice și teologice a seminariștilor și, în timpurile noastre, a cunoscut o puternică înflorire prin opera papei Leon al XIII-lea și a filozofului francez Jacques Maritain.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat