Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: "Mi-au plăcut mesajul pietrelor și curajul creștinilor" (despre vizita în Țara Sfântă)

În perioada 23 decembrie 2004 - 10 ianuarie 2005, PS Petru Gherghel s-a aflat într-o vizită pastorală în Tara Sfântă. Păstorul diecezei s-a întâlnit cu românii catolici care lucrează în Israel, cu diverse personalități și a vizitat locurile sfinte. Fiind întrebat, a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări. Amintim că de la 2 mai 2002, asistent spiritual pentru românii din Israel este pr. Cristian Vacaru. Programul Liturghiilor: în fiecare sâmbătă la ora 8.00 la Yaffo - Tel Aviv, la ora 11.00 la Ierusalim și, o dată la două săptămâni, la ora 13.30 la Gan Yavne și la ora 17.00 la Haifa. Alte informații și imagini despre vizita episcopului de Iași pot fi găsite pe situl: www.romcatil.cnet.ro.

  • Cu credinciosii romani de la Gan Yavne Preasfințite, ați fost în zilele Crăciunului alături de comunitatea catolicilor români din Israel, cărora le-ați împărtășit din roadele Sinodului. Care sunt primele impresii?
    După celebrarea Sinodului diecezan, care s-a încheiat la 8 decembrie 2004, după o scurtă vizită la Roma, pentru a-l întâlni pe Sfântul Părinte și a-i cere o binecuvântare specială pentru întreaga noastră Biserică locală, ca o încoronare a muncii sinodale, după ce am întâlnit comunitatea credincioșilor români care se adună la Roma sub păstorirea pr. Isidor Iacovici în biserica Santa Maria in Campitelli, am hotărât să mă îndrept spre Tara Sfântă, spre locul împlinirii făgăduințelor făcute de Dumnezeu, pentru a mă alătura pelerinilor din întreaga lume și, mai ales, pentru a fi în mijlocul comunității credincioșilor catolici din Moldova, ce se află în Israel la muncă. Am ținut să le fiu alături tocmai de sărbători, de Crăciun, pentru a le arăta prețuirea ce le-o purtăm, pentru a le duce un salut de la cei din țară, de la cei dragi, și pentru a le împărtăși grija părintească, după cum s-a analizat și s-a accentuat în timpul Sinodului diecezan. A fost un moment de mare trăire, cu multe emoții atât din partea lor, în frunte cu pr. Cristian Vacaru, asistentul lor spiritual, cu cele două surori Irina și Maria Pătrașc din institutul nostru diecezan, cât și din partea mea ca pelerin și ca episcop. Am rămas profund impresionat de eforturile pe care știu să le facă bărbații pentru a câștiga un ban, dar și pentru a-și păstra și mări credința. Trăirea sărbătorilor între străini, cu păstrarea legăturilor sufletești și a obiceiurilor, cu cântările de acasă și cu atâtea aduceri aminte, lasă un ecou profund în suflet și constituie un deosebit imbold pentru o lungă perioadă de timp.

  • Liturghia de noapte din Betleem Ne-ați făcut să înțelegem că ați fost la Betleem, unde ați participat la Liturghiile de Crăciun. Cum s-au desfășurat celebrările și cum au trăit credincioșii aceste momente deosebite?
    După ce am ajuns la Ierusalim, orașul desăvârșirii operei mesianice, locul celui mai mare sacrificiu - moartea lui Isus -, dar și locul celei mai mari victorii și a supremei biruințe - învierea, m-am îndreptat spre locul nașterii lui Isus, Betleem, de unde a început totul. Aici am trăit cel mai impresionant moment: celebrarea sfintei Liturghii în noaptea și în ziua de Crăciun. Noaptea am avut fericirea să fiu alături de patriarhul Michel Sabbah, participând la celebrarea Nașterii Domnului împreună cu alți episcopi pelerini, cu mulți preoți, cu credincioșii din Betleem și cu cei veniți din toate părțile lumii. Am coborât apoi în Grota Stelei, peștera care l-a adăpostit pe prunc, iar ziua am celebrat sfânta Liturghie cu pelerinii români adunați din tot Israelul, peste 300, catolici și ortodocși. Celelalte celebrări și întâlniri cu diferitele grupuri de credincioși la Yaffo, Tel Aviv, Haifa, la Patriarhia Latină din Ierusalim și la Gan Yavne au fost mereu raportate la evenimentul central, pelerinajul de la Betleem. Cei care au ocazia să ajungă la Grota din Betleem, care intră în Cenacol, urcă pe Calvar sau intră în mormântul gol, nu mai uită niciodată. E un mare privilegiu să ajungi măcar o dată la locurile sfinte și să asculți cum vorbesc pietrele și cum ne dau mărturie peste veacuri.

  • La intrarea In Sfantul Mormant Ați avut ocazia să revedeți locurile sfinte. Descrieți-ne principalele momente ale itinerarului.
    Dacă e vorba să prezint un itinerar, nici nu poate fi altul decât Ierusalim - Betleem, Muntele Tabor, Nazaret, Galileea cu tot ce se află în jurul Lacului Genezaret, Cafarnaum Tagba, Biserica lui Petru, Emaus, dar și Ierihonul cu istoria sa multimilenară, cu rodul binecuvântat al apei ce izvorăște de sub Munții Iudeii, acolo unde se află Ierusalimul. Alternanța între locurile înalte, locurile pustii și vegetația din Valea Iordanului, impresionează pe oricine. În Tara Sfântă nu poți să faci doar turism, trebuie să te lași cuprins de fiorii istoriei mântuirii, de intervenția lui Dumnezeu în viața poporului ales și prin el în viața tuturor popoarelor. Întreaga Tară Sfântă e un teren de pelerinaj; pentru a simți din plin farmecul pelerinajului și roadele lui e bine să folosești acele ghiduri orientative, între care recomand cu căldură lucrarea "Pelerin în Tara Sfântă" a pr. Claudiu Dumea, un mic tratat de istorie, de cultură și arheologie biblică, cu precizări folositoare celor care vor să simtă cu adevărat pașii lui Dumnezeu în istorie, pașii lui Cristos și ai apostolilor pe pământul Tării Sfinte.

  • Pr. Vacaru Cristian, cardinalul Carlo Maria Martini, PS Petru Gherghel În zilele Crăciunului v-ați întâlnit cu câteva personalități de seamă ale Bisericii. Vorbiți-ne puțin despre aceste întâlniri?
    Rețin ca un moment deosebit întâlnirea cu patriarhul Michel Sabbah nu numai la celebrările din ziua de Crăciun și Anul Nou, ci și într-un dialog particular în care am avut un schimb de păreri despre situația Bisericii din Tara Sfântă, dar și din România, cu multiplele preocupări, temeri, dar și speranțe pentru viitorul trăirii creștine. O întâlnire specială am avut cu episcopul Giacinto Marcuzzo, episcop pentru credincioșii de origine și limbă arabă cu sediul la Nazaret, cel ce s-a implicat și se implică mereu pentru susținerea și îngrijirea pastorală a credincioșilor români din Israel. Amintesc și întâlnirea cu nunțiul apostolic din Israel, deosebit de deschis și bun diplomat, reprezentantul Sfântului Părinte în zonă. Am fost fericit să-l întâlnesc întâmplător pe card. Carlo Maria Martini, pelerin și el în Tara Sfântă, cu care m-am întreținut și m-am rugat chiar pe Calvar. Mă bucur să semnalez că am întâlnit o mulțime de prieteni din Italia, grupul Acțiunii Catolice care are legături strânse cu tinerii catolici din Dieceza de Iași, președintele Academiei Diplomatice a Sfântului Scaun etc. M-am bucurat să întâlnesc toate surorile românce ce se află în Tara Sfântă: Surorile Borromite coordonate de sr. Xaveria, cărora le mulțumesc pentru că m-au găzduit, Surorile "Notre Dame de Sion" din Ierusalim și Ein Karem, Surorile Asumpționiste din Centrul de Spiritualitate din Gali Cantu și, de asemenea, surorile Institutului "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", care îl ajută pe părintele Cristian Vacaru în munca sa pastorală, părintele ducând mai departe cu mult suflet opera începută de pr. Iosif Dorcu. Un moment deosebit a fost și vizita la așezământul spiritual ortodox din Ierusalim, unde l-am întâlnit pe pr. arhimandrit Ieronim Crețu, precum și la centrul de spiritualitate ce se construiește la Ierihon și va fi deschis pentru pelerinii români în Tara Sfântă.

  • Liturghia la Betleem Ce v-a plăcut mai mult în Tara Sfântă?
    Mesajul pietrelor și curajul creștinilor din această parte a lumii care trec peste toate greutățile ca să dea mărturie despre Cristos. De asemenea, efortul credincioșilor catolici români, care caută bisericile unde se celebrează sfânta Liturghie în zilele de sâmbătă sau duminică și fac eforturi enorme pentru a ajunge, unii de la sute de kilometri, la întâlnirea cu ceilalți români și cu Cristos prin preotul celebrant.

  • Există perspective pentru românii din Israel?
    Numărul s-a împuținat. Au rămas doar câteva sute. Sperăm însă că timpul ce l-au petrecut în Tara Sfântă să le fie folositor și din punct de vedere material, dar mai ales spiritual. Adevăratele perspective sunt acasă, în țară și în mijlocul familiei, pentru a transforma încet-încet fața României, ca să fie tot mai mult, așa cum a fost numită, casă și grădină a Maicii Domnului.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat