Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Prima Întâlnire a Acțiunii Catolice din România

Rugăciune, analiză, dezbatere, organizare - acestea sunt caracteristicile Primei Întâlniri la Nivel Național a Acțiunii Catolice, desfășurată în perioada 21-23 ianuarie, la Centrul "Manresa" din Cluj-Napoca. Întrunirea a reunit 18 reprezentanți ai unor asociații care funcționează ca forme de Acțiune Catolică în cadrul Bisericii, precum: Acțiunea Catolică "Sf. Iosif" (AC Iași), Asociația Generală a Românilor Uniți (AGRU mitropolitan), Asociația Tineretului Român Unit (ASTRU) - Blaj, Cluj, Oradea - și Asociația Tineretului Catolic Maramureș (ATCM). Scopul întâlnirii a fost cunoașterea asociațiilor cu formă de Acțiune Catolică și găsirea unor modalități de organizare și funcționare comună la nivel național.

Acțiunea Catolică din Dieceza de Iași a fost reprezentată de Anca Lucaci (președinte diecezan), Andreea Lupașcu (responsabil ACC), Eugen Mihăeș (responsabil ACT), Gheorghe Cochior (responsabil ACA) și pr. Felix Roca (asistent spiritual). Ne-au vizitat pe parcursul desfășurării lucrărilor PS Virgil Bercea, responsabil cu laicii din partea Conferinței Episcopale Române și PS Florentin Crihălmeanu, eparh de Cluj-Gherla.

Întâlnirea a debutat cu o prezentare, realizată de pr. Felix Roca, a trăsăturilor definitorii pentru apostolatul laicilor cu formă de Acțiune Catolică, în conformitate cu documentele Conciliului Vatican II. În cadrul discuțiilor în grupuri mici am constatat cu toții că, indiferent de numele pe care îl poartă asociația noastră, ne regăsim în criteriile (principiile) specifice Acțiunii Catolice: laicitatea, organicitatea, eclezialitatea și colaborarea cu ierarhia. Doamna Viorica Lascu, membru de onoare AGRU, a relatat din istoria AGRU-ASTRU și despre colaborarea la nivel național și internațional cu alte forme de Acțiune Catolică.

Sfânta Liturghie, celebrată de PS Florentin Crihălmeanu, a deschis lucrările celei de-a doua zi a întâlnirii, ce s-au axat pe găsirea unei modalități de asociere la nivel național a tuturor organizațiilor care sunt forme de Acțiune Catolică. În urma discuțiilor, cei prezenți au considerat necesară constituirea Acțiunii Catolice din România (ACRo), ca o formă federativă de asociere a organizațiilor prezente, condusă de un consiliu național printr-un secretariat național. În acest sens s-a constituit biroul de inițiativă cu următoarele atribuții: redactarea unei scrisori de informare a asociațiilor, centralizarea răspunsurilor primite, convocarea adunării de constituire și obținerea aprobării Conferinței Episcopale Române. Perioada de funcționare a acestui birou încetează în momentul alegerii de către Consiliul Național al Secretariatului Național. Componența biroului de inițiativă este următoarea: reprezentant greco-catolic: Oana Tuduce, reprezentant romano-catolic: Anca Lucaci, secretar: Codruța Fernea și asistent spiritual, pr. Felix Roca. Propunerile au fost prezentate PS Virgil Bercea și PS Florentin Crihălmeanu, care au susținut această inițiativă de organizare.

Întâlnirea s-a încheiat cu semnarea procesului-verbal de constituire a biroului de inițiativă, concluziile finale și sfânta Liturghie celebrată de pr. Felix Roca.

Prietenia, bucuria, frumusețea realității locale, bogăția tradițiilor au însuflețit participanții și au dat întâlnirii un caracter de sărbătoare. Nu întâmplător lucrările au coincis cu Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Am încercat cu toții să punem bazele unei singure Acțiuni Catolice ancorate pe credință, slujire și iubire.

Anca Lucaci


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat