Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a șaptea zi

Luni, 24 ianuarie, în biserica "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" Bărboi, a avut loc cea de-a șaptea întâlnire din cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Celebrarea a început la ora 17.00 și a fost prezidată de pr. protoiereu Constantin Andrei. La celebrare au participat preoți catolici (pr. Iosif Dorcu, pr. Cornel Cadar, Mons. Anton Despinescu etc.), preoți ortodocși (pr. Florin Chirilă, pr. Grigore Timoftescu, pr. Boboc Dumitru etc.), persoane consacrate, reprezentanți ai oficialităților locale (primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, președintele Consiliului Județean Iași, Lucian Flaișer, generalul Constantin Bîrhală), precum și numeroși credincioși de ambele confesiuni.

Nouă, creștinilor de astăzi, ne-a fost încredințat cuvântul crucii. Între Bisericile despărțite din cauza nebuniei oamenilor, primirea unității ar putea să pară un proiect nerod. Însă în inima unei lumi împărțite, căutarea păcii și a reconcilierii rămâne unica înțelepciune. Este tocmai ideea ce transpare din tema acestei zile: "Viața în Cristos: nebunie și înțelepciune" (cf. 1Cor 3,18-20).

La începutul celebrării, pr. Constantin Andrei i-a salutat pe toți cei prezenți, subliniind că programul comun de rugăciune are menirea de a-l redescoperi pe Dumnezeu și de a face pași împreună spre unitate. Cântările de la această celebrare ecumenică au fost susținute de corul bisericii "Sfinții Petru și Pavel", de un grup de elevi de la Seminarul Ortodox "Sfântul Vasile", precum și de un grup de credincioși de la biserica romano-catolică "Sfântul Anton". După rugăciunile adresate Sfintei Treimi, s-a recitat psalmul 14(13). Apoi au urmat rugăciuni pentru Biserică, pentru păstori, pentru țară, pentru roadele pământului... și cântarea "Doamne, strigat-am către tine". Programul a continuat cu lectura din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Corinteni (1,17-25), lectura din Cartea lui Iob (32,7-33,6), cântarea "Lumină lină" și lectura din sfânta Evanghelie; pericopa aleasă pentru această zi a fost din Evanghelia după sfântul Matei (10,17-25a), care prezintă câteva îndemnuri pe care Isus le adresează ucenicilor săi cu privire la atitudinea pe care trebuie să o adopte în activitatea lor de evanghelizare.

A urmat cuvântul de învățătură al pr. decan Iosif Dorcu, de la catedrala romano-catolică "Adormirea Maicii Domnului". Părintele a subliniat că "avem o moștenire care ne doare și care nu ne place: lipsa de unitate" și că trebuie să "simțim creștinește prin prisma iubirii". În acest sens, Sfinția sa a ilustrat trei categorii de creștini: cei care doresc unitatea, cei care o refuză și cei care ar dori-o, dar sunt stăpâniți de teamă, ilustrând totodată și ceea ce le lipsește creștinilor: cunoașterea reciprocă și iubirea. "Diversitatea Bisericii, a mai spus Sfinția sa, este o frumusețe a istoriei", subliniind că aceste zile de rugăciune pentru unitatea creștinilor constituie o bună ocazie pentru "o mare trăire a evangheliei și a iubirii". În continuare, părintele a evocat pașii făcuți spre unitate o dată cu trecerea timpului, referindu-se în special la ridicarea reciprocă a anatemelor de către patriarhul de Constantinopol, Atenagora, și papa Paul al VI-lea (1964) și la vizita papei Ioan Paul al II-lea în România (1999). Apoi, prin intermediul unei pilde, a ilustrat valorile comune celor două Biserici. În final, pr. Dorcu a mai spus că "avem un mare avantaj: o avem pe Maria, care ne va garanta iubirea".

După acest moment, s-au rostit intențiile rugăciunii universale, însoțite de invocația "Doamne, miluiește". Apoi, grupul de coriști de la Seminarul "Sfântul Vasile" a intonat Cântarea din Evanghelie ("Acum slobozește...", cf. Lc 2,29-32), urmată de cântarea "Ce bine e când frații", interpretată de grupul de credincioși de la biserica "Sfântul Anton". A urmat rugăciunea Tatăl nostru, rugăciunea finală, rostită de pr. Cornel Cadar, binecuvântarea finală și cuvântul de mulțumire al pr. Constantin Andrei. Sfinția sa a amintit pe această cale și de foile volante răspândite în această perioadă de acele persoane care refuză și se împotrivesc dialogului ecumenic, căutând diferite modalități de a întuneca și de a stinge în credincioșii catolici și ortodocși dorința de unitate, de rugăciune și de comuniune frățească. Pr. Constantin Andrei a subliniat că Biserica este și trebuie să rămână deschisă dialogului, păstrând moștenirea comună și redescoperind valorile creștine.

Cristos nu acționează niciodată ca un erou, ci ca acela a cărui putere nu este din lumea aceasta; el se apleacă spre cei marginalizați, îi vindecă pe cei muribunzi și le iartă păcatele. Dar nu trebuie să uităm că temelia mărturiei noastre comune despre Cristos se schițează mereu în lumina crucii. Așadar, drumul vieții trece prin Cristos răstignit și înviat. Acesta este mesajul celei de-a șaptea zile din Săptămâna unității. Rămâne ca fiecare creștin să conștientizeze tot mai mult acest adevăr.

Încheierea octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor se va celebra în biserica romano-catolică "Sf. Anton", marți, 25 ianuarie, începând cu ora 17.00.

Emanuel Imbrea


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat