Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Întâlnire ecumenică

Sâmbătă, 22 ianuarie, Casa "Sf. Monica" a Surorilor Oblate Asumpționiste din Izvoarele (Bc) a fost gazda unei întâlniri ecumenice. Din partea Bisericii Romano-Catolice au fost prezenți pr. Felician Tiba, superioara provincială, sr. Felicia Gheorghieș, surori asumpționiste din Casa "Sf. Monica", de la Orfelinatul din Barați, din Comunitatea "Preasfânta Inimă a lui Isus" din Iași, precum și tinere romano-catolice și ortodoxe. Din partea Bisericii Ortodoxe a fost prezent pr. prof. dr. Constantin Leonti, inspector județean de religie și profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Roman.

Tema generală a întâlnirii a fost cea prevăzută de Consiliul Ecumenic al Bisericilor și Consiliul pentru Promovarea Unității Creștinilor pentru anul 2005: "Cristos, unica temelie a Bisericii" (cf. 1Cor 3,1-23). Tema specială a zilei a fost cea specifică zilei a cincea din cele opt existente în octavă: "Dumnezeu judecă eforturile noastre de constructori" (cf. 1Cor 3,13-15).

Întâlnirea a început cu recitarea rugăciunii Tatăl nostru, după care a urmat o dezbatere pe tema: "Cine suntem și ce vrem?", în cadrul căreia preoții prezenți au expus diverse opinii. S-au evidențiat eforturile pe care le-au făcut cele două Biserici surori în vederea unității. De asemenea, s-a concluzionat că în fața noilor provocări care apar în lumea modernă de astăzi este nevoie mai mult ca oricând să fim împreună.

A urmat un moment de rugăciune în cadrul căreia pr. prof. dr. Constantin Leonti, pornind de la parabola talanților, a arătat cât este de important ca fiecare dintre noi să știm să folosim talanții sau darurile pe care le-am primit de la Dumnezeu. "Nu trebuie să-i invidiem pe cei care au primit mai multe daruri de la Dumnezeu", spunea pr. prof. dr. Constantin Leonti. "Sigur, ei au primit pentru a împărți și altora, dar dacă nu o fac cu umilință, recunoscându-și limitele, să fim oricând capabili ca în iubire să ne apropiem de ei. Să-i acceptăm pentru ca și ei să ne accepte, așa cum Dumnezeu ne acceptă pe toți.

După prânz, sr. Felicia Gheorghieș a ținut o conferință cu tema: "Emanuel d'Alzon și dorința de unitate", cunoscut fiind faptul că dorința de unitate face parte integrantă din constituțiile surorilor asumpționiste.

Întâlnirea s-a încheiat cu prezentarea câtorva mărturii din partea celor prezenți, pornindu-se de la tema: "O zi pentru mine ca și creștin, indiferent de religie".

Pr. Felician Tiba


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat