Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a șasea zi

La Iași, cea de-a șasea zi din cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor s-a celebrat în biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus". Duminică, 23 ianuarie, la ora 17.00, preoți aparținând celor două Biserici, precum și diaconi și un mare număr de credincioși catolici și ortodocși s-au adunat în rugăciune și cântare pentru a implora din partea lui Dumnezeu unitatea.

Tema zilei: "Voi sunteți templul lui Dumnezeu" (1Cor 3,16-17) scoate în evidență o idee de actualitate, cea a identității omului. Trăim într-o lume caracterizată prin schimbări constante. Tratăm problema identității din perspectivă creștină: nu suntem mai "speciali" pentru că suntem diferiți unii de ceilalți, ci pentru că am primit darul Duhului Sfânt, un dar care este prezent în orice ființă umană, deoarece toți am fost creați după chipul lui Dumnezeu.

Celebrarea a început cu o procesiune de la casa parohială spre biserică, timp în care corul bisericii "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" cânta Lumea-ntreagă să se înfrățească. Parohul comunității gazdă, pr. Anton Farcaș, cel care a prezidat celebrarea, în cuvântul de deschidere a spus că "unica temelie valabilă e Cristos și nimeni nu poate pune nimic în locul ei". Sfinția sa a amintit tuturor participanților că s-au adunat "pentru a implora mila lui Dumnezeu pentru ca toți să fie una", iar acest lucru nu se poate face decât cu ajutorul lui Dumnezeu.

A urmat ritualul penitențial, după care s-au rostit rugăciuni de către preoți catolici și ortodocși, prin care s-a cerut iertare pentru păcatele împotriva unității. Între aceste rugăciuni, credincioșii au cântat Sfinte Dumnezeule.

Lecturile proclamate din Gen 1,26-27, Ps 8,4-5.6-7.8-9, 1Pt 2,9-10, Mt 16,24-27 au scos în evidență faptul că noi, ca popor sfânt al lui Dumnezeu, suntem invitați la a ne asuma crucea lui Cristos, singurul care poate să ne dăruiască viața, el fiind însăși viața.

În cuvântul de învățătură, pr. Dumitru Boboc, paroh la biserica "Intrarea Domnului în Ierusalim" - Flora, a scos în evidență imaginea omului chemat la comuniunea Treimii. Reluând versetul evanghelic "Dacă vrea cineva să vină după mine, să renunțe la el însuși, să-și ia crucea și să mă urmeze" (Mt 16,24), părintele a spus că "renunțarea la el însuși nu trebuie să-l facă pe om decât să se gândească la faptul că el este făcut după chipul lui Dumnezeu". "Omul există pentru că Dumnezeu l-a chemat din veșnicie... iar toată existența autentică a omului e un răspuns la chemarea lui Dumnezeu", a accentuat Sfinția sa.

Amintind că Irineu a spus că omul e compus din trup, suflet și Duh Sfânt, părintele a evidențiat faptul că "Duhul comunică dragostea. Dacă ea lipsește, celelalte elemente se degradează".

"Comunicarea nu e o abstracție, dar persoana înseamnă comunicare, comuniune cu celelalte persoane", a continuat el. "Fără comuniune cu frații săi, omul nu poate trăi comuniunea cea mai presus de fire, comuniunea Treimii... În Biserică Cristos îl așteaptă pe om, învățându-l ca fiu și comunicându-i învățături despre Dumnezeu Tatăl".

Vorbind apoi despre misiunea creștinului pe acest pământ, el a spus că "omul trebuie să-i întoarcă lui Dumnezeu lumea pe care i-a dăruit-o... Biserica aparține tuturor oamenilor și tuturor veacurilor. Venim de la Dumnezeu și ne vom întoarce la Dumnezeu", a încheiat părintele.

Celebrarea a continuat cu "Rugăciunea credincioșilor". După fiecare invocație, poporul a răspuns: "Doamne, adună-ne pe toți în Cristos".

A urmat cântul ortodox Axion, închinat preacuratei Fecioare Maria și cântat de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloaie".

Toți participanții s-au rugat împreună rugăciunea pe care ne-a învățat-o însuși Mântuitorul, Tatăl nostru, iar celebrantul principal a dat binecuvântarea finală, nu înainte de a mulțumi tuturor celor care au binevoit să se adune în rugăciune la sfânta celebrare și de a-i încuraja în lucrarea de refacere a unității.

Următoarea întâlnire din Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor va avea loc luni, 24 ianuarie 2005, la biserica "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" Bărboi.

Marius-Claudiu Dumea


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat