Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a cincea zi

Sâmbătă, 22 ianuarie, biserica "Sf. Nicolae" Socola a fost gazda celei de-a cincea zile din octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Celebrarea a început la ora 17.00 și a fost prezidată de pr. Grigore Timoftescu. La celebrare au participat preoți catolici și ortodocși care slujesc în parohiile din Iași, studenți de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif", persoane consacrate, precum și numeroși credincioși de ambele confesiuni.

Dumnezeu a voit ca oamenii să participe împreună cu el la opera care se realizează în lume. De vreme ce temelia a fost pusă, este necesar ca fiecare să continue să-și asume datoria de constructor. Este tocmai ideea ce transpare din tema acestei zile: "Dumnezeu judecă eforturile noastre de constructori" (cf. 1Cor 3,13-15).

La începutul celebrării, pr. Grigore Timoftescu i-a salutat pe toți cei prezenți, îndemnându-i în același timp la rugăciune, pentru ca dezideratul creștinilor pentru unitate să se împlinească. După rugăciunile adresate Sfintei Treimi, pr. Anton Despinescu, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif", a recitat psalmul 51(50). Apoi au urmat rugăciuni pentru Biserică, pentru păstori, pentru țară... Programul a continuat cu lectura din Cartea Genezei (4,2b-10a), cântarea "Doamne, auzi-mă", interpretată de corul bisericii "Sf. Nicolae", lectura din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Filipeni (2,1-5), cântarea "Lumină lină" și lectura din sfânta Evanghelie; pericopa aleasă pentru această zi a fost din Evanghelia după sfântul Matei (25,14-30), care prezintă parabola talanților.

A urmat cuvântul de învățătură al pr. Cornel Cadar, director al Editurii "Presa Bună". Părintele a evidențiat încă de la început "comuniunea ce există cu toți cei care în aceste zile, prin rugăciune, caută unitatea". După ce a expus tema generală a Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor ("Cristos, unica temelie a Bisericii") și după o scurtă referire la textul biblic ales pentru Săptămâna unității (cf. 1Cor 3,1-23), Sfinția sa a subliniat că permanenta căutare a lui Cristos este aceea care ne face să fim uniți. "Ce folos au aceste întâlniri? La ce folosesc atâtea eforturi? De ce ne-am adunat în această biserică?", au fost întrebările părintelui, care a oferit și câteva răspunsuri: "Aceste seri de rugăciune ne ajută să ne cunoaștem mai bine punctele comune..., ne cheamă să vedem bogăția comună (Sfânta Scriptură, sacramentele, tradiția Bisericii)..., ne cheamă să vedem valorile din cealaltă Biserică și să le apreciem". Părintele a evidențiat și faptul că trebuie să privim mereu la Cristos, care a părăsit cerul pentru a ne dărui mântuirea. Pentru aceasta se cere mult efort din partea noastră. Însă fiecare efort va contribui la salvarea unității creștinilor. "Săptămâna de rugăciune, a mai spus părintele, ne cheamă să ne îmbogățim unii pe alții". Și a încheiat în mod sugestiv cu rugăciunea sfântului Francisc de Assisi:

Doamne, fă din mine
Un instrument al împăcării între oameni!
Unde este ură, eu s-aduc iubire.
Unde e ofensă, eu s-aduc iertare.
Unde-i învrăjbire, eu s-aduc unire.
Unde-i îndoială, eu s-aduc credință.
Unde-i rătăcire, s-aduc adevărul.
Unde-i deznădejde, eu s-aduc speranță.
Unde-i întristare, eu s-aduc bucurie.
Unde-i întuneric, eu s-aduc lumină.

După acest moment, s-au rostit intențiile rugăciunii universale, însoțite de invocația "Doamne, miluiește". Apoi, grupul de coriști de la biserica romano-catolică "Sf. Tereza" a intonat cântarea "Ce bine e când frații", urmată de Cântarea din Evanghelie ("Acum slobozește...", cf. Lc 2,29-32), interpretată de corul bisericii "Sf. Nicolae". A urmat rugăciunea Tatăl nostru, binecuvântarea finală și cuvântul de mulțumire rostit de pr. Grigore Timoftescu și apoi de părintele protopop Doroșincă.

Toți suntem responsabili de actele noastre comune înaintea lui Dumnezeu și înaintea aproapelui. Bisericile sunt și ele responsabile unele de altele în căutarea unității. Suntem, așadar, asemenea slujitorilor din parabola talanților; Domnul și Stăpânul nostru ne încredințează bunurile sale și ne cere buna lor folosire. Acesta este mesajul celei de-a cincea zile din Săptămâna unității. Rămâne ca fiecare creștin să dea dovadă de tot mai multă atenție față de necesitățile celorlalți și să fie unit cu aceștia în reciproca responsabilitate de a zidi necontenit împărăția lui Dumnezeu.

Următoarea întâlnire ecumenică va avea loc duminică, 23 ianuarie, în biserica romano-catolică "Sf. Tereza".

Emanuel Imbrea


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat