Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a patra zi

Vineri, 21 ianuarie, cea de-a patra zi de rugăciune pentru unitatea creștinilor s-a celebrat în capela Institutului Teologic Romano Catolic "Sf. Iosif". La celebrare au luat parte preoți profesori atât de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloaie", cât și de la Institutul Teologic Romano-Catolic, preoți care slujesc în parohiile din Iași, studenți și persoane consacrate. Lor li s-au alăturat un mare număr de credincioși din ambele confesiuni. Celebrant principal a fost pr. Viliu Dancă, rectorul Institutului.

Fiecare creștin are o mare responsabilitate în slujirea sa; temelia a fost pusă, însă edificiul construit pe această temelie depinde de munca fiecărui constructor. Aceasta este idee ce transpare din tema propusă pentru această zi: "Să se zidească pe această temelie".

Celebrarea ecumenică desfășurată în capela Institutului Teologic Romano Catolic a început cu o procesiune, pe fundalul cântării "Glorie lui Isus", interpretată de corul de studenți al Institutului. Pr. Viliu Dancă a adresat participanților un cuvânt de salut, printre ei aflându se și domnul general Constantin Bîrhală. După actul penitențial, s-au rostit rugăciuni în mod alternativ de către preoți ortodocși și catolici, intercalate cu invocația "Sfinte Dumnezeule". Prin aceste rugăciuni a fost invocat harul lui Dumnezeu pentru ca toți creștinii să devină mai conștienți de propria vocație și să fie întăriți în dorința de unitate.

Următorul moment l-a constituit celebrarea cuvântului lui Dumnezeu (Vesperele). După cântarea "Lumină lină", interpretată de corul ortodox "Myra", au urmat psalmii 114, 120 (121) și cântarea din Apocalips (15,3b-4). S-a continuat cu lectura din Cartea profetului Nehemia (2,17-18), Psalmul 127 (126), lectura din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Corinteni (12,4-11) și pasajul din Evanghelia după sfântul Matei (20,1-16a).

După proclamarea sfintei Evanghelii (în care Isus le relatează ucenicilor parabola lucrătorilor viei), a urmat cuvântul de învățătură al pr. prof. dr. Ioan Cristinel Teșu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloaie". Pornind de la tema zilei, pr. Teșu a evidențiat importanța "devenirii noastre în Cristos", făcând referire la "valoarea covârșitoare a Botezului", care constituie momentul fundamental al devenirii noastre în Cristos. Părintele a subliniat că prezența lui Cristos în noi "o putem face rodnică sau o putem eclipsa prin păcat, care ne îndepărtează de Dumnezeu și de aproapele, ca și de firea noastră, instaurând în viața noastră mari dezechilibre". De aceea, "virtuțile constituie adevăratele remedii împotriva păcatului; ele realizează înaintarea noastră în viața duhovnicească", a mai spus părintele Ioan Teșu. În același timp, Sfinția sa a amintit de un alt mare ajutor în devenirea spirituală, și anume rugăciunea, "care izvorăște din iubire și se manifestă în fapte de smerenie". În final, a reamintit cuvintele sfântului Maxim Mărturisitorul ("Cristos se jertfește mistic până la sfârșitul veacurilor"), pentru a sublinia că prin păcatele împotriva iubirii și unității nu facem altceva decât să sporim suferința lui Isus.

Celebrarea ecumenică a continuat cu rugăciunea universală, intențiile fiind rostite alternativ de preoți catolici și ortodocși și însoțite de invocația Te rugăm, ascultă-ne! După rugăciunea Tatăl nostru și oferirea unui semn de pace, capela a răsunat de cântarea "De tine, Doamne", interpretată de corul "Myra" și de imnul Magnificat, interpretat de corul Institutului Teologic Romano-Catolic. În rugăciunea finală, s-a implorat de la Dumnezeu darul unității și puterea de a da mărturie despre Cristos prin fapte și viața proprie, sub călăuzirea Duhului Sfânt, pentru a putea trăi în înțelegere și pace.

A urmat cuvântul de mulțumire adresat de pr. Viliu Dancă tuturor celor care au participat la celebrare, evidențiind, prin referința la decretul despre ecumenism Unitatis redintegratio al Conciliului Vatican II, aspectul teologic, caritativ și spiritual al dialogului dintre creștinii catolici și ortodocși. Un moment deosebit l-a constituit rugăciunea făcută pentru victimele cutremurului din Asia, în semn de solidaritate. Programul de rugăciune s-a încheiat cu binecuvântarea finală și cântarea "Ce bine e când frații".

Cea de-a patra zi de rugăciune din Săptămâna unității ne-a reamintit tuturor că temelia comună pe care o avem în Cristos ne face să fim frați și surori. Este temelia pe care se edifică unica și adevărata Biserică a lui Cristos. În plus, reconcilierea cu Dumnezeu ne angajează pe toți să fim pietre vii ale unității noastre în Cristos. În felul acesta, temelia noastră în Cristos va ieși tot mai mult în evidență.

Următoarea întâlnire din Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor va avea loc sâmbătă, 22 ianuarie, la biserica ortodoxă "Sf. Nicolae" - Socola.

Emanuel Imbrea
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat