Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Logo-ul ZMT 2005Ziua Mondială a Tinerilor: Informații practice

I. Date generale despre desfășurarea ZMT 2005

1. Tema
Tema Celei de-a XX-a Zile Mondiale a Tineretului (ZMT) este: "Am venit să ne închinăm lui" (Mt 2,2). Alegerea temei, efectuată ca de obicei de Sfântul Părinte, a fost făcută ținând cont de locul celebrării ZMT 2005, Köln, cu cultul magilor și vechea tradiție a pelerinajului spre domul orașului.
Ca de obicei, Sfântul Părinte a ilustrat tema cu un mesaj către tinerii lumii, mesaj pe care Consiliul Pontifical pentru Laici l-a distribuit conferințelor episcopale și mișcărilor, asociațiilor și comunităților internaționale de tineri. Textul mesajului poate fi găsit în diverse limbi pe situl Vaticanului: www.vatican.va/gmg.html, iar în limba română pe siturile www.ercis.ro și www.catholica.ro.

2. Desfășurarea celebrărilor (16-21 august 2005)
Cea de-a XX-a ZMT va începe oficial marți, 16 august 2005, cu celebrarea euharistică de deschidere prezidată de cardinalul Joachim Meisner, arhiepiscop de Köln. Ceremonia se va desfășura pe pajiștea "Poller-Rheinwiesen", în orașul Köln.
În zilele de 17, 18 și 19 august vor avea loc acțiuni religioase de pregătire pentru privegherea și Liturghia cu Sfântul Părinte.
Dimineața vor avea loc tradiționalele cateheze, a căror schemă obișnuită va suferi câteva modificări pentru a permite tuturor tinerilor să facă un pelerinaj la domul din Köln. Pelerinii vor fi împărțiți în trei grupuri, cazate în trei sectoare Diecezei de Köln (orașele Köln, Bonn și Dusseldorf). Fiecăruia dintre aceste trei grupuri, pe rând, i se va rezerva o zi pentru pelerinajul la dom, care va presupune o oprire la relicvele magilor, în pelerinajul spre dom se va ține o "cateheză itinerantă" în diverse limbi. Pentru celelalte două grupuri se vor desfășura dimineață cateheze tradiționale, pe limbi, ținute de către episcopi din întreaga lume în diferite biserici și săli ale diecezei de Köln.
În timpul celor trei zile se va da o importanță particulară sacramentului Spovezii, care va fi administrat în diverse limbi, în bisericile diecezei și mai ales în Centrul Reconcilierii amenajat special în orașul Köln. Acest centru va fi la dispoziție, de asemenea, și pentru adorația euharistică și pentru rugăciune; în imediata sa apropiere vor fi celebrate și "Liturghiile pelerinului" pentru grupurile aflate în pelerinaj spre dom. În timpul celor trei zile (17, 18 și 19 august), după-amiaza și seara, se va desfășura Festivalului Tineretului (cf. nr. 3).
Salutul de întâmpinare a Sfântului Părinte va fi în după-amiaza zilei de 18 august în cadrul unei ceremonii solemne pe pajiștea "Poller-Rheinwiesen".
În seara zilei de 19 august se va celebra Via crucis în parohiile diecezei de Köln; se vor desfășura trei procesiuni principale în cele trei orașe Köln, Bonn și Dusseldorf.
Apogeul ZMT vor fi privegherea și celebrarea euharistică finale conduse de Sfântul Părinte în seara zilei de 20 august și în dimineața zilei de duminică, 21 august, pe suprafața "Marienfeld bei Kerpenr".

3. Festivalul Tineretului
Acest festival se va desfășura în diverse zone ale Diecezei de Köln în timpul după-amiezilor și serilor din perioada 17-19 august (cu excepția timpului dedicat ceremoniei de primire și Căii crucii) și va consta în diverse manifestări, prin intermediul cărora se vor împărtăși experiențe artistice, religioase, spirituale ale vieții și credinței tinerilor din întreaga lume.

4. Zile de întâlnire în diecezele germane (11-15 august 2005)
Este deja o tradiție cu prilejul ZMT oferta de primire din partea diecezelor țării a tinerilor pelerini aflați în drum spre orașul unde se desfășoară ZMT.
Diecezele germane (cu excepția celei de Köln, unde se desfășoară ZMT) invită toate grupurile interesate să profite de această ocazie.
Tinerii vor fi găzduiți în case, parohii și comunități. Se vor organiza activități de diverse tipuri: rugăciuni, pelerinaje, inițiative de voluntariat, vizite turistice, întâlniri festive și o zi de implicare socială.
Primirea va fi simplă și gratuită, în familii și adăposturi de diverse tipuri. Vor fi în schimb contra cost toate cheltuielile privind transportul (inclusiv transportul pentru a ajunge în parohii și la Köln).
Grupurile interesate trebuie să semnaleze în formularul de înscriere la rubrica respectivă intenția lor de a participa la zilele de întâlnire din dieceze; Oficiul German al ZMT 2005 va organiza primirea, încercând să țină seama de legăturile deja existente (pentru informații ulterioare: begegnung@wjt2005.de).

II. Organizarea practică

1. Modalități de înscriere
Toți cei care intenționează să participe la Cea de-a XX-a ZMT trebuie să se înscrie în mod oficial (de preferință în grup, dar și individual în cazul lipsei de apartenență la un grup). Obligativitatea înscrierii se referă atât la grupuri și persoane care își vor găsi singuri cazare, cât și la cei care se vor caza la hotel, precum și la tinerii din Dieceze de Köln. Doar persoanele înscrise vor primi permisul pentru participarea la celebrări.
Aceste activități ale ZMT fiind organizate și gândite pentru "tineri", vârsta participanților va fi cuprinsă între 16 și 30 de ani. Responsabilii de grup trebuie să fi împlinit 18 ani.
Înscrierile au început din septembrie 2004. Formularul de înscriere, completat cu atenție, trebuie să ajungă la Departamentul Tineri al Consiliului pentru Laici până la 1 iunie 2005. Doar înscrierile grupurilor germane vor fi trimise direct la Oficiul German pentru ZMT.
Conferințele episcopale și mișcările, asociațiile și comunitățile internaționale vor centraliza înscrierile pentru grupurile naționale astfel încât să fie trimise date cât mai omogene Consiliului Pontifical pentru Laici. Grupurile sau persoanele care nu beneficiază de această posibilitate se vor putea înscrie direct la Consiliul Pontifical pentru Laici. Va fi însă necesară o atenție sporită pentru a se evita înscrierea în mai multe locuri a aceluiași grup.
Formularul pentru înscriere este disponibil din septembrie 2004 și pe situl internet www.wjt2005.de: acolo unde este posibil, este de preferat ca înscrierile din partea conferințelor episcopale, mișcărilor, asociațiilor, comunităților internaționale și a tuturor celorlalte grupuri să se facă prin intermediul sitului indicat. În urma înscrierii fiecărui grup i se va atribui un număr de înregistrare prin care va fi apelat pentru ulterioare comunicări. Oficiul German pentru ZMT 2005 va lua legătura direct cu responsabilul căruia îi va trimite un alt formular pentru date mai precise, necesare la organizarea zilelor de ședere la Köln. Responsabilii care își vor înscrie grupurile pe sit vor avea imediat acces la această a doua fază a înscrierii.

2. Tineri cu nevoi speciale
Oficiul German pentru ZMT 2005 și responsabilii diecezelor germane vor ține seama de nevoile speciale ale tinerilor cu handicap, pentru a le putea asigura condiții adecvate pentru șederea în Germania și pentru participarea la toate celebrările ZMT.

3. Fondul de solidaritate
Așa cum se obișnuiește, a fost instituit un fond de solidaritate pentru a finanța participarea tinerilor proveniți din țări defavorizate. Fiecare participant care nu face parte dintr-o țară defavorizată va contribui la acest fond donând 10 euro (sau echivalentul în USD).
La înscriere, responsabilul grupului va avea grijă să trimită întreaga sumă obținută din aceste donații către Consiliul Pontifical pentru Laici (sau către conferințele episcopale, mișcările, asociațiile și comunitățile internaționale care se vor ocupa cu înscrierile), alăturând formularului un cec sau suma în bani. Grupurile care vor dori să trimită banii prin bancă trebuie să contacteze Consiliul Pontifical pentru Laici pentru a primi datele necesare.
Grupurile din Germania vor vărsa aceste sume direct către Oficiul German al ZMT 2005.

4. Primirea la Köln
Vor fi două modalități de primire propuse de Oficiul German al ZMT 2005: una "simplă" (care este recomandată pentru că oferă posibilitatea unei experiențe profunde de fraternitate și solidaritate) și una "alternativă". Alegerea trebuie specificată în formularul de înscriere.

4.1 Primirea "simplă"
Cei care vor alege acest tip de primire trebuie să își aducă cu ei sacul de dormit și izolirul și vor putea fi cazați în familii sau în parohii, școli, săli de sport sau corturi; toate dotate cu dușuri și servicii igienice. Locurile de cazare vor fi disponibile începând de luni, 15 august, până sâmbătă, 20 august; iar dacă va fi necesar, responsabilii de grup vor putea solicita Oficiul German pentru ZMT 2005 permisiunea de a rămâne până în dimineața de luni, 22 august. În orice caz, în noaptea de 20 spre 21 august toți participanții vor dormi în saci de dormit la Sankt Augustin-Hangelar.

4.2 Primirea "alternativă"
Acest tip de cazare se referă la grupurile care preferă să stea în hotel sau pensiune: ei se vor înscrie în mod obișnuit la ZMT și își vor prenota prin telefon camere la Serviciul de Rezervări a Hotelului (Hotel Reservation Service - HRS) din Köln (până la 9 camere: tel: +49-221-2077.600; peste 10 camere: +49-221-2077.300); menționând cuvântul cheie "ROM", vor primi o ofertă de cazare specială, rezervată participanților la ZMT. Se poate lua legătura cu Hotel Reservation Service și prin intermediul sitului: www.hrs.de/se/wjt2005.
Și cei care se vor caza în hotel vor trebui să își aducă sacul de dormit și izolirul pentru noaptea de 20 august petrecută la Sankt Augustin-Hangelar.

5. Costuri de ședere la Köln
Pe lângă cazare, despre care s-a vorbit deja, grupurile vor putea conta pe Oficiul German pentru ZMT 2005 și în ceea ce privește hrana, transportul public în Dieceza de Köln, asigurarea și materialele pentru participanți (așa-numitul "sac al pelerinului").
Pentru a răspunde la cele mai exigente solicitări, Oficiul German pentru ZMT 2005 pune la dispoziția participanților diverse "pachete" pentru perioada 15-21 august: prețurile orientative se pot găsi în tabelele din siturile specificate. (România intră în grupul C, a celor care vor plăti, cu reducere, 100 euro pe întreaga perioadă și cu pachetul complet (15-21 august): prețul întreg este de 169 E; în preț intră: cazare (5 nopți), masă (18 mese), transport public (7 zile), asigurare (7 zile), sacul pelerinului).

6. Alte informații
Minorii (cei care nu au împlinit încă 18 ani) trebuie să fie însoțiți de adulți și să aibă autorizație din partea părinților sau tutorilor (modulul necesar se poate descărca de pe situl www.wjt2005.de sau poate fi solicitat Oficiului German pentru ZMT 2005).
Toți participanții care au nevoie de viză pentru intrarea în Germania trebuie să înceapă practicile necesare către Ambasada sau Consulatul German din propria țară, cu cel puțin trei luni înainte de plecare.

7. Voluntariat
Toți cei care doresc să-și ofere serviciile pe perioada ZMT pot să-și propună candidatura prin intermediul sitului internet sau la Oficiul German pentru ZMT 2005.

* * *

Adrese utile

Pontificio Consiglio per i Laici - Sezione Giovani
I - 00120 - Citta del Vaticano
Tel. +39-06.698.87244; fax. +39-06.698.87112
E-mail: youth@laity.va, gmg@laity.va
www.vatican.va/gmg.html

Oficiul ZMT 2005 (Weltjugentagsüro)
Gereonstraße 1-3
D - 50670 Köln
Tel. +49-221-28550.0; fax. +49-221-28550.209
E-mail: info@wjt2005.de
www.wjt2005.de

* * *

8. Pentru Dieceza de Iași
Perioada de participare la ZMT este 11-21 august 2005. Prima etapă de pregătire (11-15 august) va fi într-o dieceză germană. În fiecare dieceză vor fi primite grupuri de diferite naționalități. Primirea, hrana și cazarea va fi suportată în întregime de dieceza gazdă. Tinerilor le revine datoria de a plăti drumul până în dieceză și mai apoi până la Köln plus o taxă. Dieceza germană în care grupul va fi găzduit poate fi cerută prin sit sau căutată prin contacte directe. Este important ca alegerea definitivă să fie făcută cu aprobarea comitetului german, care va trebui să fie informat.
A doua etapă (16-21 august) este la Köln. Tinerii care vor fi împărțiți în trei mari grupuri. Fiecare grup va merge în pelerinaj la dom în ziua stabilită de organizatori. În celelalte două zile programul va fi: dimineața cateheza și Liturghia la locurile stabilite, după grupurile de limbă. După-amiază: întâlniri, vizite, programe prezentate de diferite grupuri.
Modalitate de înscriere și condiții
Toți cei care intenționează să participe la Cea de-a XX-a Zi Mondială a Tineretului vor trebui să se înscrie oficial. Se poate participa ca pelerin sau ca voluntar.
Înscrierile pelerinilor se fac prin intermediul diecezelor și sunt obligatorii și pentru grupurile care își vor aranja singuri cazarea. Datele se vor centraliza la nivel național. Ca atare responsabilii grupurilor care vor sa se organizeze separat o vor face folosind situl www.wjt2005.de, vor plăti suma necesară pentru sacul pelerinului (100 euro) în conturile specificate pe sit și vor anunța și dieceza. În urma înscrierii fiecărui grup i se va atribui un număr de înregistrare prin care va fi apelat pentru ulterioare comunicări. Doar persoanele înscrise vor primi permisul pentru participarea la celebrări.
Voluntarii pentru perioada 13-21 august (minim 18 ani, cunoscători de germană sau engleză, capacitate de adaptare) se vor înscrie personal, completând fișa de pe sit, o copie o vor trimite și la centrul diecezei. Dintre toți cei înscriși se va face selecție, după care vor primi răspunsul de confirmare.
Pelerinii din Dieceza de Iași (în afara celor care se constituie în grupuri separate) se vor înscrie prin intermediul responsabililor diecezani. Aceștia vor avea vârsta între 18 și 30 de ani, cunoscători ai unei limbi de circulație internațională (de preferat), vor avea recomandare din partea părintelui paroh și vor participa la întâlnirile pregătitoare care vor fi fixate. Participanții trebuie să aibă pașaport (care să nu expire înainte de februarie 2006). Participanții vor lua cu ei sac de dormit și izolir; vor putea fi cazați în familii sau în parohii, școli, săli de sport sau corturi.
Prețul estimativ este de 250 euro din care 100 pentru pachetul complet pe perioada 15-21 august care conține: cazare (5 nopți), masă (18 mese), transport public (7 zile), asigurare (7 zile), sacul pelerinului. Pentru transport cu autocarul: 150 euro (suma este nesigură și depinde de numărul de locuri, autocar și firma care se contactează).
Până la 10 februarie responsabilii diecezani pot fi contactați pentru informații generale. Începând cu 10 februarie se vor putea obține informații referitoare la costul cât mai exact și vor începe înscrierile. Ultima zi a înscrierilor va fi 15 martie. Vor fi puse la dispoziție, prin parohii, formularele necesare pentru înscriere.
Responsabilii diecezani cu organizarea: pr. Felix Roca (tel. 0232/248424; 0741/501481; e-mail: felixroc@yahoo.it), Anca Lucaci (tel. 0232/732404, 0722/910922, e-mail: ancalucaci@yahoo.com).


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat