Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a treia zi

Joi, 20 ianuarie, începând cu ora 17.00 s-a desfășurat a treia zi cu caracter ecumenic. Celebrarea care a avut loc în capela "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloaie", a fost prezidată de pr. Gheorghe Popa, rector al facultății amintite. Dintre preoții care au participat la celebrare amintim: pr. Petre Semen, pr. Gheorghe Popa, pr. Adrian Dinu, pr. Cristinel Teșu, pr. Viliu Dancă, pr. Ștefan Lupu, pr. Emil Dumea, pr. Cristinel Fodor, precum și alți preoți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă și de la Institutul Teologic Romano-Catolic. Ca și la precedentele două întâlniri, a fost prezent și domnul general Constantin Bârhală. Lor li s-au alăturat seminariști, persoane consacrate, precum și credincioși ortodocși și catolici.

La începutul celebrării, pr. decan Gheorghe Popa i-a salutat pe toți cei prezenți, preoți și credincioși, și i-a invitat să se unească în rugăciune, implorând de la Dumnezeu unitatea creștinilor.

Un preot catolic a recitat Ps 117: "Veniți să ne închinăm Împăratului nostru, Dumnezeu". În continuare, părinții concelebranți au invocat rugăciuni prin care cereau binecuvântarea întregului popor al lui Dumnezeu. Corul Facultății de Teologie Ortodoxă a intonat un cânt bizantin.

Lecturile luate din Is 28,14-16, Ef 2,19-22, Mt 7,24-27, precum și tema zilei "Cristos este temelia" (1Cor 3,10-11) scot în evidență faptul că a zidi peste temelia solidă și comună, care este Cristos, înseamnă a lucra împreună, de la unul și același punct de plecare, privind spre unul și același scop, adică unitatea tuturor ucenicilor lui Cristos.

Omilia a fost ținută de pr. prof. dr. Viliu Dancă, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași. La început, părintele a amintit că anul trecut, în luna noiembrie, s-au împlinit 40 de ani de când a fost emis decretul conciliar despre ecumenism Unitatis redintegratio. Sfinția sa a spus că "miezul acestui decret îl constituie unitatea tuturor creștinilor... Iar unitatea este darul al lui Dumnezeu, un dar care nu se poate obține prin eforturi umane".

Referindu-se la sfânta Evanghelie, predicatorul a afirmat că "omul poate avea două atitudini în fața cuvântului divin: prima este cea de ascultare și de punere în practică, iar cea de-a doua este de ascultare și uitare a acestuia. Criteriul unei trăiri autentice a cuvântului lui Dumnezeu este ascultarea și trăirea lui". "Cuvântul său trebuie ascultat, contemplat, meditat și pus în practică", a continuat părintele. "În felul acesta creștinii ar construi o casă a cărei piatră de temelie ar fi însuși Cristos, iar noi am deveni casnici ai lui Dumnezeu". El a invitat pe fiecare dintre participanți la o atenție deosebită în ceea ce privește cuvântul lui Dumnezeu: aceea de "a-l pune în practică".

Cât privește interpretarea acestui cuvânt al lui Dumnezeu, el a amintit că unii creștini au o "atitudine fundamentalistă", în sensul că nu acceptă nici o altă interpretare. De aceea, Sfinția sa a făcut o invitație, aceea "de a ține cont de continuitatea interpretării cuvântului lui Dumnezeu în istoria Bisericii".

În finalul omiliei, părintele predicator a făcut referire la Fecioara Maria care este un exemplu de ascultare a cuvântului lui Dumnezeu. "Prin ascultarea cuvântului divin, prin supunerea la voința lui Dumnezeu, Maria a devenit Mama lui Dumnezeu". Sfinția sa ne-a invitat să fim, asemenea Mariei, "cristofori, purtători ai lui Cristos într-o lume care trăiește departe de Dumnezeu". "Să lăsăm deoparte atitudinile exterioare și să privim spre temelia Cristos", a concluzionat părintele predicator.

În continuare, părinții prezenți au formulat alternativ rugăciuni prin care, în numele Bisericii pe care o reprezentau, îi cereau iertare lui Dumnezeu pentru greșelile comise de-a lungul timpului. A urmat apoi rugăciunea "Tatăl nostru" recitată de către toți cei prezenți și cântul gregorian "Veni, Creator Spiritus", interpretat de câțiva studenți de la Institutul Teologic Romano-Catolic.

La finalul celebrării, pr. Gheorghe Popa a mulțumit tuturor celor care au participat la acest moment de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Vorbind despre rugăciunea comună, Sfinția sa a spus că aceasta "se continuă ca o fidelitate reînnoită față de evenimentele mântuitoare". Ea este "un proiect/laborator pentru întreg anul liturgic", a încheiat el.

Următoarea întâlnire de rugăciune va avea loc vineri, 21 ianuarie, începând cu ora 17.00, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif".

Marius-Claudiu Dumea


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat