Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - prima zi

Marți, 18 ianuarie, la ora 17.00, în catedrala ortodoxă "Sf. Gheorghe" a avut loc deschiderea Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor. La această celebrare ecumenică au participat ierarhii celor două Biserici, PS Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iași, PS Aurel Percă, episcop auxiliar, și ÎPS Daniel, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, preoți profesori de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif", preoți de la parohiile catolice din Iași, preoți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloaie". Lor li s-au alăturat în rugăciune numeroși credincioși, catolici și ortodocși, studenți, elevi și persoane consacrate.

Tema generală a Octavei mondiale de rugăciune pentru unitatea creștinilor din acest: "Cristos, unica temelie a Bisericii", pornește de la textul din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Corinteni (3,1-23), text ce evidențiază trei aspecte fundamentale în ceea ce privește unitatea Bisericii lui Cristos: creșterea în unitate înseamnă creșterea în credință, umilința în slujire devine izvor de unitate, iar slujirea cere să se construiască pe unica temelie.

Celebrarea ecumenică a început cu o procesiune din palatul mitropolitan spre catedrală. ÎPS Daniel a adresat un cuvânt de bun venit tuturor celor prezenți și a subliniat că programul de rugăciune pentru unitatea creștinilor nu trebuie să se reducă doar la o săptămână, ci trebuie continuat zi de zi; acest program de rugăciune va contribui la vindecarea de dezbinare.

După rugăciunile adresate Sfintei Treimi, pr. Viliu Dancă, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif", a recitat psalmul 104. Apoi a urmat rugăciunea a trei diaconi, pentru pace și unirea tuturor, pentru Biserici, pentru ÎPS Daniel, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pentru PS Petru Gherghel, pentru PS Aurel Percă, pentru țară, pentru cei care ne conduc..., la care credincioșii au răspuns "Doamne, miluiește". A urmat o altă rugăciune, rostită de pr. decan Iosif Dorcu, apoi lectura din Cartea profetului Osea (2,21-23), citită de pr. romano-catolic Marius Mârț. A doua lectură, din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Coloseni (1,25-28), precum și sfânta Evanghelie au fost proclamate solemn de un diacon ortodox; pericopa aleasă pentru această zi a fost din Evanghelia după sfântul Ioan (15,1-8).

A urmat cuvântul de învățătură al PS Petru Gherghel. "Trebuie să ne bucurăm și să-l preamărim pe Dumnezeu că ne oferă și anul acesta posibilitatea de a ne uni în rugăciune și reflecție pentru a ne aduce contribuția la rugăciunea lui Cristos care a dorit și dorește ca ucenicii săi, poporul său cel nou, Biserica, să fie una", au fost cuvintele de început ale episcopului. "Ne bucurăm că suntem aici, continuând o tradiție, care sperăm să ne aducă roade bogate, deoarece vrem să ne arătăm și să declarăm unirea noastră cu Cristos, viața care lucrează prin Duhul său în noi și ne pregătește astfel pentru a produce roade bogate", a spus episcopul.

În această "binecuvântată perioadă de reflecții și rugăciuni", a continuat PS Petru Gherghel, avem ocazia "să ne întrebăm asupra câtorva lucruri fundamentale în lucrarea noastră ecumenică": dacă vestim cu adevărat împreună evanghelia, dacă acceptăm misiunea complementară a Bisericilor în contextul realităților locale, dacă suntem convinși că trebuie să unim eforturile și rugăciunile pentru a fi slujitori ai evangheliei...

În continuare, episcopul a amintit temele ce vor fi aprofundate pe parcursul celor opt zile de întâlniri și rugăciune pentru unitatea Bisericii, oprindu-se apoi asupra temei din prima zi: chemarea la maturitatea spirituală. În acest sens, a prezentat câteva aspecte importante din mesajul adresat comunității din Corint de către sfântul apostol Paul, mesaj ce rămâne actual și care ne determină pe fiecare în parte la o reflecție serioasă. Oare nu continuă și astăzi atitudinea creștinilor din Corint? Oare nu trebuie să ne acuzăm și noi de o lipsă de maturitate, de o lipsă de înțelegere a măreției misiunii noastre și a viziunii creștine despre Biserica sa?

Referindu-se la mesajul textului evanghelic (cf. In 15,1-8), episcopul de Iași a subliniat că "Evanghelia de astăzi vine să confirme un adevăr: adevărul viței și a mlădițelor; trebuie să rămânem uniți cu el, trebuie să ne simțim mereu legați de el... Dacă vrem să aducem rod, trebuie să avem ca unică temelie în Biserică pe Cristos și că toți ceilalți care ne stau alături, ne susțin în a nu ne rupe niciodată de el". "Îi mulțumim lui Dumnezeu, a spus în final PS Petru Gherghel, că ne oferă ocazia să descoperim acest adevăr împreună, noi, fiii Bisericilor Catolică și Ortodoxă, și așa să ne reînnoim cu o inimă sinceră, spre a grăbi timpul realizării deplinei unități".

După omilie, corul "Juvenes Ecclesiae" al catedralei romano-catolice din Iași a intonat cântecul "Ce bine e când frații". Glasurile celor prezenți s-au unit apoi în rugăciunea "Tatăl nostru", făcând să se simtă în cei prezenți dorința de a fi un singur popor al lui Dumnezeu, iar apoi a urmat gestul frumos al oferirii păcii.

La sfârșitul celebrării, ÎPS Daniel a adresat un cuvânt de mulțumire tuturor celor care au participat la programul de rugăciune și comuniune frățească. În semn de prețuire față de PS Petru Gherghel, ÎPS Daniel i-a oferit un engolpion și o plachetă comemorativă cu chipul voievodului Ștefan cel Mare, ca și PS Aurel Percă, daruri pe care i le-a trimis în semn de recunoștință și Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea prin intermediul PS Petru Gherghel, după încheierea Sinodului diecezan. În acest timp corul a cântat "Mulți ani trăiască!"

PS Gherghel i-a mulțumit înaltului ierarh pentru darurile primite, exprimându-și totodată bucuria pentru momentele de rugăciune și comuniune trăite de cele două Biserici surori. Apoi a anunțat că următoarea întâlnire ecumenică va avea loc miercuri, 19 ianuarie, începând cu ora 17.00, în catedrala romano-catolică "Adormirea Maicii Domnului". Programul de rugăciune s-a încheiat cu binecuvântarea solemnă oferită de ÎPS Daniel.

Această primă zi din Săptămâna unității a oferit posibilitatea de a înțelege tot mai profund faptul că maturitatea spirituală înseamnă a ști să recuperăm și să întrupăm unitatea care ne-a fost oferită în Cristos. Rămâne ca fiecare să reflecteze mai mult în acest timp asupra propriului grad de maturitate spirituală și să se întrebe în ce măsură dezbinarea care există derivă din faptul că nu s-a ajuns la o anumită maturitate în credință și, de asemenea, în ce mod împiedică această dezbinare misiunea de reconciliere.

Emanuel Imbrea


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat